Tibeti spániel a mini zseboroszlán!

tibeti spániel

A tibeti spániel az oroszlánkutyák családjába tartozik, s mint ilyen erőtől duzzadó lény árasztja magából a magabiztosságot, méltóságot. Ugyan testsúlya nagyjából hét kilogramm körül alakul, ám kis termete ellenére a kisugárzása valóban hatalmas. Miközben a természete mindenkit elbájol, aki csak a közelébe kerül.

A tibeti spániel története évezredekre nyúlik vissza!

Az oroszlánkutyák megbecsült templomőrökként végezték a feladatukat Tibetben. A mai külső jegyek szinte teljesen megegyeznek az ősök kinézetével, ami határozottan ritkaságnak számít.

Az egykori írások is tanúskodnak a jelenlétéről, de bronz- és kerámiatálakon is megőrződött egykori alakja. Csak a különlegesen szép egyedek válhattak a templomok megbecsült őrzőivé.

 

A fajta keresztelője egyébként jócskán megtévesztő, mert a spániel, mint megnevezés egyáltalán nem állja meg a helyét. Ugyanis az ősök sohasem foglalkoztak vadászattal. Mindenesetre a név megmaradt, de a fajta amúgy a tibeti kutyák közé sorolható, s azok között is a legkisebb cím birtokosa.

A barátságosság alap!

Nem véletlen, hogy a tibeti spániel kortól függetlenül jó választás. A természete gubancoktól, komplikációktól mentes. Barátságos hozzáállása minden mozdulatában tetten érhető. Hűséges kísérő társ, aki nyugalmával a gazdiját is jótékonyan befolyásolhatja.

Sokan viccesen macskakutyának nevezik, mert szeret felugrani a legkényelmesebb fotelbe vagy kanapéra, ahonnan az egész terepet beláthatja és persze szemmel tarthatja. Sőt! Valójában ami minden bútordarabnál jobban vonzza a gazdi ölébe befészkelés. A legendák szerint egykor, a kolostorokban ugyanez a forgatókönyv játszódott le, amikor az őrző kutyusok óvatosan, de örömmel telepedtek a meditáló szerzetesek ölébe. S ezt a felállást valójában egyik fél sem bánta túlzottan. Amúgy a vidámság sem áll távol tőle, így aztán a közös időtöltés szórakoztató volta nem kérdéses. Mivel alkalmazkodó habitus jellemzi így a többi házi állattal is jó kapcsolatot ápol, roppantul el- és befogadó.

Szeretteihez mindenkor lojális, s gazdája számára szent és sérthetetlen. Az idegenekkel szemben ugyan agressziót nem táplál, de a viselkedése hűvös, távolságtartó. Éppen ezért őrzőkutyának is nagyszerű, mert megbízható pontossággal jelzi a furcsa, szokatlan zajokat és eseményeket.

Amúgy le sem tagadhatná, hogy az oroszlánkutyák nemzetségéhez tartozik, mert barátságossága, ragaszkodása ellenére azért nagy adag makacssággal és önfejűséggel is büszkélkedik. Vagyis megvan a maga véleménye, s olykor szeret a saját feje után menni. Szolgalelkűnek tehát egyáltalán nem mondható, de többek között ez az egyedi karakteressége biztosítja szíveket vonzó erejét.

tibeti spániel
tibeti spániel

A makacság akár kamatoztatható tulajdonsággá is alakítható!

A furfangos, intelligens fajta szomjazza a tudást, és ha azt úgy szerezheti meg, hogy közben hőn szeretett gazdájával töltheti az időt, akkor minden adott a gondmentes tanuláshoz. Az önfejűségben rejlő potenciál így kiaknázható és bizony sokszorosan kihasználható.

A tibeti spániel mentális foglalkoztatása legalább annyira lényeges, mint a fizikai kimozgatás. A szocializáció egyik legjobb eszköze a kutyaovi és később a kutyaiskola, ahol a többi kutyussal optimális kapcsolatot alakíthat ki, és elsajátíthatja az ebtársadalom írott vagy íratlan szabályait.

A konzekvencia az esetében sem megspórolható, de ennek hála bárki kezébe veheti a nevelését, oktatását.

A tibeti spániel nem szeret unatkozni. Vagy ha unatkozik, akkor viszonylag gyorsan képes találni magának elfoglaltságot, ami meg nagyon valószínű a gazdinak nem nyeri el a tetszését, lelkesedését. Szóval a legjobb ezt az egész kalamajkát megelőzni. A kistermetű kutyáknak szóló agility vagy épp a dog dancing nagyszerű időtöltések, amikben kiélheti képességeit és ösztöneit. Ellenben a futás nem tartozik a kedvenc sportjai közé, hosszútávon nem bírja a kihívást, ezért a pihenők nélkülözhetetlenek. Ebből következik, hogy kocogótársnak sem ideális.

A szépségápolás pofonegyszerű!

A szőrzet gondozása nem okozhat fejfájást, kifejezetten könnyű feladatnak mondható. Ez már csak azért is jó hír, mert sokan első ránézésre azt gondolják, hogy a dús bunda ápolása nem kicsit idő és energiaigényes. Ám a valóságban minimális erőráfordítással maximális eredmény érhető el.

Sörénye nem olyan karakteres, mint a többi oroszlánkutyának, ám szőrhullatásra hajlamosabb. Hetente egy fésülés, kikefélés bőven elegendő, így ugyanis az összegubancolódás teljes egészében megelőzhető. Ha akad egy kis plusz energia, akkor heti kettőre is felemelhető a gyakoriság, így a vedlés okozta kellemetlenségek minimálisra csökkenthetőek.

A lelógó fülek ugyan roppantul bájosak, de bepállásra, befülledésre hajlamosak. A gyulladásos betegségek így akár gyakori vendégek is lehetnek. Viszont ha a fésülés mellé fülvizit is társul, akkor még időben elcsíphető a gond, és egy kiadós fültisztítással megelőzhető a probléma súlyosbodása. A szemek tisztán tartása is kulcsfontosságú.

A fenti feladatok könnyen szokásokká redukálhatóak, ha a kutya már kis korában megtanulja a “menetrendet” és azt, hogy nincs mitől félnie. Így a bizalmi kötelék is csak erősödhet.

tibeti spániel

Kinek tökéletes társ a tibeti spániel?

Gondmentes társ lévén gyakorlatilag bárki szívébe képes belopnia magát. Következetes neveléssel engedelmes társsá válik, akinek öröm, ha a szerettei körében tartózkodhat. A többi kis jószággal is jó kapcsolatot ápol, még a cicákkal is. Mindez szoktatás és nevelés kérdése csupán.

Viszont van egy dolog, amit nem tolerál jól. Ez az egyedüllét. Rövid ideig viszonylag jól tűri a magányt, de hosszútávon abszolút a lelkére veszi, hogy magára maradt. Éppen ezért azoknak nem ajánlható, akik a munkaidejüket otthonuktól távol töltik, kedvencük nélkül. Ellenben a tibeti spániel nagyszerű munkatárs, abban az értelemben, hogy örömmel kíséri el gazdáját a munkahelyére, ahol a dolgos órák leteltéig csendben kivár, nem türelmetlenkedik, akaratosságának ilyenkor nyoma sincsen. Úgyhogy kiváló kísérő, legyen szó bevásárlásról, rokonlátogatásról vagy másról. Ha megfelelő nevelésben részesült, és hallgat a jó szóra, akkor könnyedén irányítható, s az örömteli együtt lét ilyen módon, körülményektől függetlenül borítékolható.

Aktívabb idős emberek számára épp úgy tökéletes választás, mint családosoknak, vagy éppen egyedülállóknak. Nem az számít elsősorban, hogy hányan veszik körül, hanem az, hogy a kapott szeretet milyen minőségű. Igaz a mozgás az élete része, de nem tartozik az örökmozgók csapatába, tehát az optimális életkörülmények megteremtéséhez nem feltétel az erőn felüli mozgatás.

A felelősség, azonban hosszútávra szól. Megfelelő környezetben a tibeti spániel akár 16 évet is élhet, azaz a közös együtt lét nemcsak ideiglenes és nem pár esztendő erejéig szól. Ez minden kutyájáért rajongó gazdinak csodálatos hír, de tény, hogy a felelős döntés, a komoly elszántság nem kihagyhatóak.

A tibeti spániel lakásban és családi házban egyformán jól érzi magát, ha a napi séta és foglalkozás adott. A mentális lefárasztás ténylegesen nem hagyható ki a képletből, mert ennek a fajtának pusztán a fizikai erőltetés nem elegendő a nyugalomhoz és elégedettséghez.

Kezdők is bátran választhatják ezt a kópé négylábút, mert konzekvens neveléssel nem jelenthet sem kihívást, sem megoldhatatlan problémát a nevelése, a tanítása. Amikor pedig az apróság eléri az ideális kort, akkor következhetnek az intézményesített évek, vagyis az ovi és a suli. Szakemberek felügyeletével, és támogatásával még a kisebb, elfogultságból fakadó nevelési gondok is gyorsan rendezhetőek, és a stabil, megingathatatlan, bizalmon és szereteten alapuló gazdi-kutya kötelék végleg megerősödhet, elszakíthatatlan kapoccsá válva.

Az érzékeny, bújós, ölbe kívánkozó fajta élénk, rafinált és furfangos, ezért olykor valódi derültségforrássá változhat nem mindennapi tetteivel, vidám megnyilvánulásaival és persze a szabályokkal szembemenő bepróbálkozásaival. Ám hűsége és szeretete tűzön-vízen át kitart. Ahogy egykor, kitartóan őrizte az évezredes kolostorok bejáratát.