A cuki állatok okozhatnak jócskán meglepetéseket!

cuki állatok

A háziállatok jelentős része bájos, kedves, barátságos. Ez különösen igaz a kistestű kutyákra, akik pillanatok alatt mindenki kedvenceivé válhatnak. Ráadásul a köztudatban él egy olyan elképzelés vagy inkább hívjuk hiedelemnek, hogy a kisméretű ebekkel alapvetően kevés a teendő, szóval könnyebb velük a kutyás élet. Na ez az a tévhit, ami sokakat hamis illúzióba ringat.

A kistestű kutyafajták igénylik a törődést, a mozgatást, a nagybetűs életet

A testméret jóformán lényegtelen szempont, ha azt nézzük, a kutyák milyen bánásmódot érdemelnek. Ha összehasonlítunk egymással egy labradort és egy beagle kutyát, akkor a méretbeli különbség szembetűnő. Ez így van rendjén, viszont a marmagasságbeli eltérés nem azt jelenti, hogy utóbbinak a mozgásigénye vagy éppen a világ iránti érdeklődése elenyésző az előbbihez képest. Sőt, a tapasztalatok majdnem ennek az ellenkezőjét mutatják.

Örök törvény, hogy még mielőtt kutyavásárlásra kerül a sor, az alapos tájékozódás ne maradjon ki, mint előkészületi lépés. Ha mégis mindenféle informálódás nélkül kerül a családba az új jövevény, akkor bizony komoly meglepetések is érhetik a mit sem sejtő kétlábúakat.

A tacskó egy mini torpedó

 

A legjobban a konkrét példák mesélik el, hogy miért nem jó taktika lekicsinylően gondolni a kistestű kutyák szükségleteire.

A tacskóra sokan úgy tekintenek, mint egy végtelenül bájos jószágra. Kedves pofija, kicsi teste, az aszfalton édesen csattogó mancsai karakteres, egyben kedves jelenséggé varázsolják. Alapvetően ez a jellemzés nem téves, viszont hiányos. Ugyanis a fáma ekkor még nem szól a tacsi személyiségéről. Pedig ez az a téma, ami kimeríthetetlen sztoriforrás. Legalábbis a tacskós gazdik biztosan így gondolják.

A tacskó nem igazán jó választás első kutyának. Akinek még nincsen tapasztalata eb fronton, annak bizony beletörhet a bicskája a kistestű torpedó nevelésébe. Mert hogy a cuki állatok minden jegyét magán hordó fajta jellegzetessége a makacssága. Roppantul akaratos, önfejű, és éppen ezért nem egyszer hajthatatlan. Nem igazán érdekli kis testmérete, dömperként tör előre, számtalanszor bele-belecsípve a környezetében élők lábába, kezébe. Biciklisek, futók jobb, ha vigyáznak, mert az ugatás és a csaholás a jelenlétükben rendszeres.

Az igazsághoz természetesen az is hozzátartozik, hogy az általánosítás sohasem jó irány. Szóval akadnak kivételek. De, a mintázatokat, a fajtajellegzetességeket érdemes figyelembe venni, már csak a nagy számok törvénye alapján is.

Mert míg egy-egy gazdi vélekedése a véletlen műve is lehet, addig százak és ezrek közös tapasztalata olyasvalami, amire ildomos építkezni.

Nem arról van szó, hogy a tacskó nem jó választás. Dehogynem! Csak az a lényeg, hogyha a fajtára szavazol, akkor tudd, hogy mit vállalsz.

Tényleg, mit vállalsz? Egyrészt rendszeres kimozdulást, másrészt folyamatos fárasztást, harmadrészt pedig sűrű fejmosást. De mindezekért cserébe hűséget, odaadó szeretetet, és örök figyelmet kaphatsz.

A beagle kutya valódi szabadulóművész!

A beagle nagy füleivel szinte képes eltakarni a szemeit. Barátságos, kópé pofijához kicsi, zömök test társul. Kurta lábain hihetetlen iramra képes. Ha úgy véled kistestű eb lévén hamar kifárasztható, akkor el kell keserítsünk: korántsem!

A beagle fáradhatatlan fajta. Egyszerűen mindig tele van energiával, kíváncsisággal, érdeklődéssel és jó adag pimaszsággal. A séták alkalmával a csörtetés nem maradhat el, de a szájba vehető ehető és ehetetlen dolgok kikurkászása is alap. Menni, menni, menni. Ez a vágy hajtja folyamatosan. Olyannyira, hogy a leghíresebb szökőművészekhez tartozik a négylábúak világában.

Nincs az a kerítés, ami útját állhatná, de még a lakásból is szívesen kivarázsolja magát. Nem hűtlenségből csinálja mindezt, pusztán hajtja a vére, meg az érdeklődése. Mert a világ hatalmas, és nem akar belőle semmit sem elszalasztani!

Úgyhogy igen, a cuki állatok jegyeit magán viseli, de azért erős gazdikéz kell a kordában tartásához. Jó stratégia a fizikai és mentális fárasztás. Ez agilityvel például kiválóan megoldható, de egyéb kutyás sportok és hobbik is bevethetőek. Ha kellően levezette a benne tobzódó energiákat, akkor elcsendesedik, kezelhetővé, kis cukisággá válik. De az esetében nincs olyan, hogy „ma nincs idő sétálni”. Pontosabban mondhatod ezt, de jó, ha felkészülsz a következményekre. Mert a beagle kutya nem a végtelen türelméről híres.

A terrierek vérében van a vadászat

A Yorkshire terrier népszerűsége az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt. Tündéri copfjával, kis méretével, pamacs szőrével a cuki állatok fő képviselőjévé vált. Sokan hajlamosak plüss kutyaként asszociálni rá. Mert olyan kis ölelgetni való.

Valóban igényli a szeretetet, a törődést, de terrier lévén nem szobakutyának született. A sétálás a vérében van, akárcsak a felfedezés vágya. Okos, eszes kutya, ezért aztán a mentális lefárasztás sem maradhat ki az életéből. Úgyhogy a külső csal. Hiába a copf, meg a hosszú szempillák: a Yorkshire ízig-vérig terrier, annak minden ösztönével és genetikai hátterével.

A Jack Russel terrier is sokak kedvencévé lépett elő. A kisméretű kutya energiái gyakorlatilag kifogyhatatlanok. A vadászösztöne annyira erős, hogy a macskák jobb, ha távol tartják tőle magukat. A sétálás a lételeme, ám ekkor is érdemes vigyázni rá és vele, nehogy egy-egy madár vagy más préda láttán bekapcsoljanak azok a bizonyos, kitörölhetetlen ösztönök.

A kutyákat négy fal közé zárni kínzás. Ez a terrierek esetén különösen igaz. Nagyon jól bírják a gyűrődést, kitartóak és lelkesek. Mivel nemcsak a fizikai erejük jelentős, hanem az észbeli képességeik sem csekélyek, így a taníttatásuk nélkülözhetetlen. Kellő odafigyeléssel viszont határozottan jó irányba terelhetőek a bennük feszülő energiák.

Akkor mi alapján érdemes kisméretű kutyát választani?

A fenti példák éppen csak súrolták a témát. Hiszen gyakorlatilag egyetlen kistestű ebről sem mondható el az, hogy plüss kutya funkciót tölt be. Jól is van ez így, lévén pezsgő, pulzáló életekről van szó.

Viszont ha a bevezetőben ecsetelt hiedelmeket végleg félretettük, akkor az is láthatóvá válik, hogy a kiskutya nagy vállalás. Úgyhogy nagyon nem mindegy, hogy melyik fajtára adod az áldásodat.

Ha azt látod, hogy eladó tacskó, akkor gondolkodás nélkül rávetheted magad, ha ez a szíved vágya. De lényeges, hogy ne a külső jellemzők alapján dönts. A személyiségjegyek figyelembe vételével természetesen felelős elhatározást hozhatsz.

Nem arról van szó, hogy akkor a kisméretű kutyákra nem érdemes szavazni, hiszen sok velük a gond. Az ég világon semmi baj nincsen velük. Pusztán annyi a lényeg, hogy nem kikerülhető a megismerésük, a személyiségjegyeik felderítése, felfedezése.

Minden kutya, fajtától függetlenül, milliónyi feladatot hoz magával. Minden négylábúnak más a karaktere, mások a bónái, akárcsak az embereknél. A kis- és a nagykutyák egyaránt tartogatnak számtalan kihívást és megoldandó helyzetet. De a kutyatartás szépségeihez ezek szervesen kapcsolódnak.

Ha a cuki állatok közül tudatosan választasz, akkor nem érhetnek negatív meglepetések. Ha pontosan tudod mit vállalsz egy tacskó, egy beagle vagy éppen egy terrier befogadásával, akkor minden rendben. Tiéd a legjobb döntés. A kulcs a tájékozódásban, az informálódásban és persze a felkészülésben rejlik.

A kisméretű kutyák szíve hatalmas. Szeretetet, hűséget, odaadást, rajongást adnak cserébe mindazért a törődésért, amit kapnak. A stílusuk pedig az egyediségük záloga. Ettől különlegesek, egyéniek és utánozhatatlanok. Akárcsak minden egyes kutya, kerek e világon.