A gyógylovaglás testi-lelki felüdülést ígér!

Gyógylovaglás

A gyógylovaglás csodákra képes, köszönhetően a lovak erős, intelligens, empatikus jelenlétének. Nem véletlen, hogy már a civilizáció kezdete óta elválaszthatatlan az ember hátasától. Néhány évszázaddal ezelőtt a lovaglás volt a közlekedés egyetlen gyors módja.

Akkoriban olyan kapocs alakult ki lovas és ló között, ami jóformán szavakkal leírhatatlan.
Az egymásra utaltság, az együttműködés folyamatos megléte és a testi-lelki összhang hidat hozott létre állat és ember között. Olyan hidat, ami hihetetlen átjárhatósággal büszkélkedett.

Manapság talán ilyen erős kötelék kutya-ember kapcsolatban jön létre. De visszatérve az ősökhöz: a közlekedésen kívül a harcászatban és a mezőgazdaságban is főszerepet játszottak mindaddig, míg be nem tették láthatatlan lábukat a fejlődés porondjára a gépek.


Azóta a lovak “kiszorultak” a sportolás, szabadidős tevékenységek és gyógyászat területeire, s ez abszolút kívánatos változás volt. A lovaglásnak bizonyítottan pozitív pszichológiai és ortopédiai hatásai vannak, vagyis cseppet sem túlzás azt állítani, hogy nyeregbe pattanva a testi-lelki egyensúly helyreállítása maradéktalanul megtörténhet.

A friss levegő, a ló jelenléte, és az ösztönös mozgás együttesen életre hívja és felszínre küldi az ember lelkében megbúvó erős vágyat a természet közelségére és annak megélésére. A lovaglás tehát önmagában kiváló terápia.

 


A gyógylovaglás gyakorlatilag speciális lovastorna jellegű gyakorlatrendszerből áll, amit szakemberek alkotnak meg, figyelembe véve a ló sajátos mozgásvilágát és a páciens állapotát.


Döbbenetes tény, de a hipoterápiát (a hipo görög szó jelentése ló) már az ókorban alkalmazták a fogyatékkal élő emberek rehabilitálására. Magyarországra a kilencvenes években érkezett meg ez a technika, mely azóta ezreket formált át a maga gyengéd, természetes, ösztönös, speciális módján.


A gyógylovaglás pozitív következményei

A ló speciális mozgása jótékonyan hat a testtartás korrekciójára, az izomtúnus és izomegyensúly kialakítására, az egyensúly fejlesztésére, a pszichés és szociális érésre. Emellett érdemes kihangsúlyozni, hogy a prevencióban is főszerepet tölthet be: a tanulási és viselkedési nehézségek területén.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!