A kutyaápolás nemcsak az etetésről szól!

Szeretetteljes kutyaápolás

A kutyaápolás tágan értelmezhető fogalom, aminek a komplexitása messzire vezet. Valójában korántsem csupán a testi szükségletek kielégítéséről van szó.

Különösen erőteljes szeretet-kapcsolatban a lelki oldal is prioritást élvez, s ebben a kutyák hihetetlenül fejlettek.
Gondolj csak bele milyen érzés a számodra, amikor kedvenced hozzád bújik, vagy egyszerűen csak megbök a hideg, nedves orrával.

Ugyanez a figyelem visszafelé is kell, hogy működjön, s valószínűleg ez tudattalanul is megy, lévén ha odadörgölőzik hozzád kutyusod, akkor önkéntelenül megsimogatod, becézed és kifejezed a szeretetedet.
De van, akinek ezt is tanulnia kell, ami pedig jó hír, hogy ez nem lehetetlen.

 

Az érzelmi kötelék kialakulása nem egyszer az emberi kapcsolatokban is változást idéz elő, leginkább olyan gazdik esetén, akik alapvetően zárkózottabbak.
A közös élmények megélése: a séták, kirándulások, sőt még az együtt alvások is (ha ez a te szabályrendszeredbe belefér) rengeteget adhatnak a számotokra.

Bár az etetés kétségtelenül prioritást élvez (kérdezz meg erről egy haspók labradort, nem fog másként nyilatkozni), de a lelki táplálék biztosítása is legalább ennyire fontos.

Visszakanyarodva a fizikai szükségletekre: az optimális tápanyagok kiválasztása nemcsak azt jelenti, hogy a megfelelő kutyatápot adod kedvencednek, hanem azt is, hogyha a helyzet úgy kívánja étrend kiegészítőkkel is segíted a fejlődését.

A következő fontos pont a bunda ápolása. A rendszeres és alapos fésülés kihagyhatatlan momentum. Az már fogós kérdés, hogy milyen kefével érdemes nekilátnod a feladatnak, de a legjobb, ha olyan variációra szavazol, ami az aljszőrzetet is képes elérni, így kevesebb energia rááldozásával látványosabb végeredményt érhetsz el.
A kutyaápolás a szeretetnél kezdődik!

Nem egyszer a kozmetikai beavatkozásokhoz, legyen szó fésülésről, fürdetésről vagy körömvágásról – rengeteg türelem és odafigyelés szükséges. De ha ezeket biztosítod, akkor viszonylag könnyeddé avanzsálhatnak a gondoskodás kézzel fogható percei.


Az ápoláshoz hozzátartozik az időközönkénti állatorvosi ellátás: oltások, féreghajtás stb. S természetesen az ideális otthoni közeg megteremtése is rád hárul: kényelmes fekhely, játékarzenál stb. formájában.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!