A hosszú sörényű shih tzu hamisíthatatlan oroszlánkutya!

shih tzu

A shih tzu kutya, vagy ahogy sokan nemcsak szóban, hanem írásban is emlegetik sicu nem mindennapi kinézetével kétségtelenül lebilincselő látványt nyújt. Hát ha még a sörény alól kilóg, na nem a lóláb, hanem az a játékos és egyben önfejű természet, ami a fajtára oly nagymértékben jellemző. Ugyan a standard szerint a marmagassága mindössze 27 centiméter, de a dús, hosszú, aljszőrzetben sem szerénykedő bunda konkrétan felnagyítja, vaskosabbá, mackósabbá varázsolja. Nem véletlen, hogy sokan nemes egyszerűséggel copfba kötik a szőrrengeteget vagy éppen levágatják, mert olykor még az oroszlánkutya fülei sem bukkannak elő a tetemes mennyiségű “szőrkabát” alól.

Miből lett a cserebogár, pontosabban a shih tzu?

A fajta története a legendák szerint évezredekkel ezelőtt kezdődött. Tibetben a szerzetesek úgy tartják, hogy Buddha kisméretű négylábúakkal vette körbe magát, akik ha bajt szimatoltak profán egyszerűséggel oroszlánná változtak. Innen is jön az oroszlánkutya, mint megnevezés. A kolostorban élő szerzetesek speciális, védelmi célból tenyésztették ezeket a kutyákat, akik valószínűleg a XII. században sarcként jutottak el a császári udvarba. A pompázatos környezetben luxus ebekként élték a mindennapjaikat. Sokáig ez, a kutyatartási kegy csak a magas ranggal rendelkezőknek “járt”, ám a XIX. században az export beindulásával az egész világ megismerte őket. Többek között a tibeti terrier és a palotapincsi is ezen ősök nyomában lohol, a shih tzuhoz hasonlóan.

A fajta sorsa visszásan alakult, mert a kínai uralkodó végül feleslegesnek, sőt haszontalannak bélyegezte, s ezért nem egy kiskutya az életével fizetett. Nem meglepő tehát, hogy napjainkban a tenyésztés feladatát Európában viszik tovább a lelkiismeretes rajongók.

Arrogancia vagy a béke szigete?

 

Vajon mi az igazság, ha a shih tzu valódi természete a téma? Sokan azt mondják, hogy arrogáns és túlságosan makacs, amik miatt viszonylag nehezen kezelhető. Ezzel szemben többen állítják azt, hogy épp a kolostori múltnak köszönhetően a benne rejlő nyugalom megingathatatlan. De akkor ki nem mond igazat?

A helyzet az, hogy valahol félúton található a valóság. Valóban nem áll távol tőle a békés viselkedés, ugyanakkor önfejűségének hála olykor képes erőteljesen megmakacsolni magát. Ebből következik, hogy néhanapján az arrogancia, mint jelző nem túlzás az esetében. De kár lenne általánosító bélyegként ezt rányomni, mert konzekvens neveléssel abszolút kordában tartható a nehézfejűsége.

Hajlamos átmenni “cicába”, de nem dorombolós, házi kedvenc variációba, hanem vadmacska stílusba. Ilyenkor az akaratát minden körülmények között megpróbálja érvényesíteni, és rosszul viseli, ha célja elérésében bárki vagy bármi meg kívánja akadályozni. De a jókedve még ezeket a karmolós szituációkat is elfeledteti, mert nem lehet rá haragudni. Játékos, élénk, kíváncsi így aztán nem retten vissza az új feladatoktól. Hóbortos jelleme a nap szinte minden pillanatában okot szolgáltat a mosolygásra és a derültségre, ami óriási ajándék.

A röfögés anatómiai ártalom!

Az elmúlt évszázadok tenyésztési lázai nem múltak el nyomtalanul. A shih tzut sem érintette túlságosan jól az ideiglenes felkapottság, mert néhány kevésbé lelkiismeretes és figyelmes szaporítónak hála a fajta jellegzetességévé vált a keskeny koponya. A légzési nehézségek ennek tudhatóak be, hiszen az orrnyílás, valamint a légutak is túlságosan szűkek. Ráadásul az esetek többségében a könnycsatornák is érintettek, ami pedig krónikus szembetegségek megjelenését eredményezheti a mindennapokban.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kivétel nélkül a fajta minden képviselőjére mindez egy az egyben igaz. De érdemes ezeket a tényezőket tudatosítani, mert vásárlásnál különösen hangsúlyos a fokozott odafigyelés. A röfögő horkolás pedig csak a legkisebb probléma, ha másfajta fennakadást nem okoznak a fizikai deformációk, akkor minden rendben.

Amit még jó tudni ebben a témában, hogy a légzési nehézségek nyáron nagyon komoly gondokat jelenthetnek, mivel a kutyák lihegésen keresztül próbálják meg leadni a feleslegessé vált testhőt. Igen ám, de amikor már alapjáraton problematikus a légzés, akkor a fokozott lihegés majdnem kivitelezhetetlen, aminek a nyomán oxigénhiányos állapot vagy hőguta léphet fel. Mindennek megakadályozására egyetlen jó módszer létezik: a forró terepek teljes kerülése, és a folyamatos hűtés biztosítása.

A nyári hőség ellen szól még tetemes nagyságú bundája, ami szintén nem könnyíti meg a hőség elviselését. Így aztán a tikkasztó napokon kizárólag reggeli vagy késő esti, rövid séta javasolható.

A shih tzu ápolása teljes embert igényel!

Ahogy az egyetlen szempillantás alatt egyértelműen kiderül, a shih tzu bundáját nem egyszerű feladat megfelelően gondozni. Nem kevés időt, és energiát igényel, s a rendszeresség az esetében nem lehetséges elvárás, hanem kihagyhatatlan kritérium.

A szőr rövidre nyírása egyébként kedvelt megoldás, ugyanis így egyrészt leegyszerűsíthetőek a szépségápolási teendők, másrészt pedig a séták, avarban hempergőzések vagy erdei kirándulások sem jelenthetnek akadályt. Nyilván, aki kiállításra kívánja hordani négylábúját, annak ez az eshetőség nem játszik.

A heti egy kefélés és utána fésülés az alap. Így megelőzhető a bunda filcesedése, ami amúgy főleg a lábaknál és füleknél jelentkezik a leggyakrabban. Ha a kis kedvenc kölyökként hozzászokik ehhez a rutinhoz, akkor a heti szépségápolás kötelességből örömteli együtt töltött, minőségi idővé válhat.

A sörényét érdemes eltűzni, mert amúgy a hosszú szőr a szemébe is belelóghat, irritáltságot generálva. Valamint a fülek szabadon tartása sem rossz ötlet.

A bunda mindennapos átnézése nem kihagyható lépés. A sétákat követően ugyanis gallydarabok, levelek, növényi részek tapadhatnak a szőrzetbe, amik kiváló táptalajként funkcionálhatnak a különböző paraziták számára. A fürdetés valószínűleg így sem, úgy sem kerülhető el, de például nercolajos sampon használatával a kifésülés nem okozhat fejfájást.

És ami a nagy bunda elvitathatatlan előnye, hogy nem hullat, azaz a vedlés rémével nem kell számolni.

Vigyázat a shih tzu résen van!

A szabály az szabály. Vagy ha mégsem, akkor a sicu garantáltan kihasználja a pajzson keletkezett rést, s belép azon a bizonyos kiskapun. Ha pedig ezt egyetlen egyszer megtette, akkor onnantól fogva nem enged. Mert új szabályokat állít fel. Okossága ebben a ravaszságban is tetten érhető. S pontosan ezért a következetesség az egyetlen nevelési irány, aminek a követése kifizetődő az esetében.

A shih tzu tisztában van azzal, hogy mennyire aranyos. Pontosan tudja, hogy gomb szemeivel, elbűvölő tekintetével milyen hatást válthat ki az emberekből. Na és mivel ezeket nemcsak érzi, de tudja is, így nem rest élni velük. Hangokat ad ki magából, orrával bökdösi az embert, s közben olyan könyörgő szemekkel néz, ami már-már színi előadásnak sem utolsó. De vigyázat, elég csak egyszer besétálni a csőbe, onnantól kezdve a folyamatos parádézás borítékolható. Így a konzekvencia akkor is célravezető stratégia, ha a kis kedvenc épp drámai előadását vezeti fel némi finom falat, vagy valamilyen kiváltság megszerzésének reményében.

A korán elkezdett szocializáció, a következetesség, a kutyaovi és suli együttesen, azonban csodákra képesek. A sicu tanulékony, kíváncsi és örömmel veti bele magát a kalandokba. Imád sétálni, játszani, kirándulni, s a víztől sem retten vissza.

Kezdő kutyásoknak épp úgy jó választás, mint tapasztalt “öreg rókáknak”. Nyugodtsága, kiegyensúlyozottsága nem példa nélküli, ha megfelelő bánásmódban részesül, akkor az egykori oroszlánkutya kezes báránnyá változhat. Nem csoda, hogy egyes országokban kifejezetten nagy divat terápiás célokra betanítani, hiszen elbájoló megjelenése nekifutásból képes lebontani az ellenállás falait. Hát ha még ehhez kedves személyisége is társul, akkor készen is van az ellenállhatatlan “végeredmény”. Mindennek tetejében a shih tzu a többi élőlénnyel is elfogadó, azaz veszekedésre, és túlzott dominanciára (ideális szocializációs háttérrel) nem hajlamos.