A jó kutyatáp ismérvei

A száraztáp a kutyáknak olyan, mint nekünk, embereknek a legtáplálóbb, legértékesebb ételek. Az etetés milyensége túlzás nélkül állítható, hogy egy az egyben befolyásolja kedvenced életminőségét. A kutyatálban felszolgált tápszemeken túl lényeges, hogy milyen egyéb élelemmel jutalmazod napközben, azaz minden aprócska katona számít.

Melyek a prémium kutyaeledel jellemzői?

A táppiac hatalmas, éppen ezért nem csoda, hogyha a választásodat bizonytalanság övezi. Vajon melyik magyar kutyatáp az optimális? Egyáltalán mik azok a jellemzők, amik a minőségről tanúskodnak? Nem kell eleségszakértőnek szegődnöd ahhoz, hogy átláthasd a tápos zsákokba halmozott tápszemek kínálatát. Néhány jellemvonás felkutatásával közelebb kerülhetsz a kutyád egészségét megalapozó verzióhoz.

Mik azok a makro tápanyagok?

A fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok tartoznak azon anyagok közé, melyek a szervezet felépítéséhez, táplálásához elengedhetetlenek. Ezek a “makrók” ahogy sokan becézik őket nem mindegy, hogy milyen arányban állnak egymással. Az egyes táptípusok milyensége nagymértékben meghatározható pusztán azáltal, ha ezeket a tápanyagokat szemügyre veszed. Egyrészt mi jellemzi az egymáshoz viszonyított arányukat? Másrészt milyen forrásból származnak? Nézzük meg ezt a két területet kicsit közelebbről. A legjobb kutyatápok korhoz, testmérethez igazított értékekkel büszkélkednek.

 

A baby korosztály tagjai, a junior négylábúak, vagy éppen az idősödő kedvencek eltérő tápanyagszükséglettel rendelkeznek. Az ifjú, fejlődő szervezet falja a fehérjéket, amik beépüléséhez komoly mennyiségű szénhidrát is szükséges. Ezzel szemben az aktív életperiódus sokkal kiegyensúlyozottabb arányokkal rendelkezik. Míg idősebb korban a fehérjék, szénhidrátok bevitele lecsökken, és főszerephez jutnak a minőségi zsírsavak. A kép persze ennél még jóval összetettebb. Elegendő csak a speciális eleségekre gondolni. Ha kedvenced diétázásra szorul, akkor máris borul a képlet, hiszen nem a kora vagy a testmérete válik mérvadóvá, hanem a csökkentett energiabevitel.

Vagy, kiemelve egyet a számtalan, betegségekre hangolt variáció közül a veseproblémák mérsékelt fehérjebevitelt követelnek, s némely ásványi anyag és nyomelem mennyiségének a korlátozását. A vitaminok, egyéb hasznos anyagok mindenkor nagyszerű kiegészítői a tápszemeknek. Érdemes tehát ezek meglétére is odafigyelned. Így a külön táplálékkiegészítő adagolás okafogyottá is válhat. Ha az arányszámok stimmelnek, akkor jöhetnek a forrásra vonatkozó információk. A prémium kutyatáp magas minőségű tápanyagforrásokat takar. A fehérjék számtalan hústípusból származhatnak. Manapság, különösen a hipoallergén alternatívák térnyerése miatt a halas, bárányos, nyulas alternatívák a legkedveltebbek. A csirkés variánsok mind hátrébb szorulnak a palettán. Ám ha kedvencednek nincsen ételallergiája, akkor bátran alapozhatsz a szárnyas húsforrásokra.

A szénhidrátokat sokáig gluténtartalmú gabonák adták. De itt is átalakította a képet a mind gyakrabban mutatkozó ételérzékenység. Így a gabonákat felváltották a zöldségek, és az egyéb, gluténmentes verziók. A burgonya, a rizs, az alma, hogy csak párat említsünk a sűrűn alkalmazott források közül kitűnő alapanyagok. A zsírok telített és telítetlen zsírsavakból állnak. Az esszenciális zsírsavak mindenkori biztosítása az egészséges kutyaélet elengedhetetlen része, hiszen többek között a vitaminok is zsírokban oldódnak, tehát a zsíros közeg közbenjárásával képesek felszívódni.

Mikor jó ötlet a kutyaeledel házhozszállítás?

Tulajdonképpen mindenkor. Ha házhoz jön a táp, akkor elfelejtheted a cipekedést, az utazgatást és élvezheted a kényelem felső fokát. Ekkor érdemes nagyobb mennyiséget berendelned. Tehát a kiszállítás akkor a leginkább működőképes megoldás, ha már megvan a kialakult, kitapasztalt eledel, amit kutyád szeret. Ha még a tesztidőszakot töltitek, akkor jobb, ha előbb rátalálsz az ideális kutyatálba szánt tápra, s csak ezután rendeled házhoz a befutót.

A száraztáp kutyáknak az egyetlen napi betevő?

Szigorúan véve a kérdést a válasz igen. De természetes a jutalmazásra való igény. A legfontosabb, hogy minden átnyújtott falat számít. Ha ezeket az egy-egy nyelvnyújtásnyi apróságokat nem kalkulálod bele a napi bevitelbe, akkor bizony hamar túlsúlyossá varázsolhatod kedvencedet. Ami pedig még ennél is lényegesebb, hogy az elsődleges táplálékforrás mindenkor a táp.

Nedves vagy száraz eleség?

Örök dilemma ez, pedig a felelet egyszerű. A konzervek a kutyák szerint finomak, de ha elolvasod az összetevőket, akkor láthatod, hogy nagyrészt vizet tartalmaznak. Ez nem azt jelenti, hogy akkor a jövőben soha ne adj belőlük kedvencednek. Ez pusztán arra enged következtetni, hogy a konzerv legfeljebb kiegészítésként jöhet számításba. Ha a teljes értékű táplálás a célod, márpedig mi más lenne az, akkor a száraztáp az ideális választás. Természetesen, ha kutyád nincsen oda a ropogtatásért, akkor nyugodtan beáztathatod a szemeket. De ebben az esetben, ha kedvenced még nem időskorú, akkor lényeges külön gondoskodnod az optimális foghasználatról és fogkoptatásról.

Külföldi vagy magyar kutyatáp a legmegfelelőbb választás?

A magyar tápok kimagasló minőséget képviselnek a piacon, tehát bátran szavazhatsz rájuk. Ha a fenti információkat figyelembe veszed, és persze adózol kedvenced ízlésének, akkor könnyedén rátalálhatsz a nyálcsorgatásra méltó nagybetűs táplálékra.