A kutyatartás elengedhetetlen felszerelései, avagy jöjjön a nagy eszköz-mustra!

kutyatartás

A kutyatartás lelki hátterének biztosítása az első és legfontosabb. Ám ha ezen a téren már minden adott az új jövevény érkezéséhez, befogadásához, akkor következhet a bevásárló lista. Mi az, ami a feltétlenül szükséges kutyás kiegészítők kategóriájába tartozik, és mik azok a kellékek, amiknek a beszerzését bátran későbbre időzítheted? Alábbi cikkünkben többek között ezekre a kardinális kérdésekre keressük a gyakorlati feleleteket.

A kutyaágy édes álmokat kínál, vagy mégsem?

A pihenőhely milyensége lényeges momentum. Főleg, hogy a kutyák nem szórakoznak túl sokat ezzel a témával. Ha nem tetszik nekik a helyük, bármilyen megfontolásból, egyszerűen ignorálják azt. És odébb állnak. Mondjuk a kanapéra, a fotelre vagy ahova a kényelem meg a szívük csábítja őket. Ez így első olvasatra akár viccesnek is tűnhet, de ha következetesen szeretnéd beszoktatni kedvencedet, akkor az ágyad kisajátítása vélhetően nem a legmegfelelőbb forgatókönyv.

Viszont, ha nekiindulásként komfortos kis kuckóval készülsz, akkor olyan nyugalmas odút hozhatsz létre, amibe kutyád szívesen költözik be, és amit ténylegesen magáénak érez.

 

Számtalan ágykialakítás közül válogathatsz a piacon, sőt. Akár peremes párnát is vásárolhatsz, ami egy igazi kettő az egyben megoldás, lévén ágykeretet nem igényel a használata. Ha kedvencedé az udvar vagy a kert egy része, akkor az ágynál is fontosabb az optimális kutyaház felépítése. A jól szigetelt, kellően stabil és ideálisan nagyméretű tér tökéletes a bentlakáshoz, még a legzordabb hidegekben vagy forróságban is.

Ha idősebb kutyust fogadsz be az életedbe, akkor érdemes memóriahabos matraccal készülnöd, ami az ízületek, csontok, azaz a vázrendszer védelmében díjnyertes. Sőt, igaziból ifjonc négylábúak is kiélvezhetik az előnyeit, hiszen a helyes tartás borítékolása nem korfüggő, mindig és mindenkor egyaránt hangsúlyos cél.

Az ágyhoz szoktatás olykor okozhat némi fejfájást, de pár trükkel lerövidítheted a párnáig vagy házig vezető rögös utat. Jó taktika olyan plüsst esetleg törölközőt betenni, amivel a kutya már találkozott, amin érzi a saját szagát, ez ugyanis lebontja a bizalmatlanság falait. A jutalomfalatos csalogatás is kiváló taktika. Ha pedig kedvenced behuppant a helyére és elégedetten felsóhajt, akkor onnantól kezdve már nyert ügyed van.

Kiskutyának kis tál, nagykutyának nagy tál

Az evő és ivó tálak szintén kihagyhatatlan kellékek. Ha végignézed a lehetőségeket akkor láthatod, hogy elképesztően széles a választék. Ám akad néhány sarkalatos pont itt is, amiket figyelembe véve pikkpakk ráakadhatsz az optimális termékre.

Az ivótál minél nagyobb annál jobb, s valójában akár már a kiskutyának is megveheted azt a méretet, ami felnőtt korában evidensé válik. (Persze azért az lényeges, hogy kényelmesen felérje az itatót.)

Az etetőt, azonban jó, ha váltogatod. A túl kicsi tál nem praktikus és kényelmetlen vele az etetés, míg a túl nagyban főleg eleinte elveszhetnek a finom falatok.

Kiskutya esetén célszerű fémtálakkal készülnöd, ugyanis a műanyagok hamar rágó játékokként végezhetik. A gumírozott talpú variációk extra praktikuma abban rejlik, hogy még kövön sem csúszkálnak, azaz könnyebb belőlük a fogyasztás, még óriási hév és lelkesedés mellett is.

Ha kedvenced kint tölti szabadideje nagy részét, akkor érdemes előle az etetőjét elvenni, különösen, ha játékos kedvű, mert egész nap a fémtál csapdosását és görgetését hallgatni több, mint idegőrlő feladat. A nagyméretű itató azért is hasznos ötlet, mert például egy vödör teli vízzel nehezen feldönthető, így kutyád nem szúrhat ki magával. Hiszen, ha reggel a nagy kópéságban kiborítja az összes vizét, akkor egész napra folyadék nélkül maradhat, ami a legkevésbé sem optimális forgatókönyv.

Póráz és nyakörv nélkül nincsen séta

A kutyatartás egyik legizgalmasabb része, amikor elindulhat a világ közös felfedezése. A saját területen kívüli barangolás olyan közös program, aminek az értéke felbecsülhetetlen.

A nyakörv kiválasztásához nélkülözhetetlen kutyád pontos nyakmérete. Érdemes olyan modellben gondolkodnod, ami állítható, könnyen szabályozható hosszúságú, így ugyanis mindenkor kényelmessé teheted a viseletét. Eleinte úgyis hozzá kell szoktatnod kedvencedet, pláne ha kölyök.

A fojtó nyakörv azoknak a kutyásoknak ajánlható, akik némi ellenkezésbe ütköznek, ami a kezelhető séta kivitelezését illeti. A szöges variációk pedig kizárólag extrém helyzetekben, ideiglenesen, leginkább kiképző felügyelete mellett vethetőek be.

A textil, a bőr variánsok egyaránt kedveltek. A bőr ellenállása logikusan nagyobb, mint a textilé, akár örökös darabbal is gazdagíthatod az életeteket.

A póráz kiszemelésénél lényeges kérdés, hogy rövid vagy hosszú kivitel a számotokra ideális. A flexi alternatíva mindazoknak tökéletes, akik nem akarják vagy tudják szabadjára engedni kutyáikat, ám mégis némi szabadsággal kívánják őket megakadályozni. A zsinóros és a szalagos típusok egyaránt keresettek, utóbbiak élettartama elvileg hosszabb, de a zsinórosok is jól teljesítenek. A kiválasztásnál a súlyhatár figyelembe vétele kulcsfontosságú. Ha biztosra akarsz menni, akkor jó, ha kicsit túlsaccolod kutyád tömegét, így nem érhetnek negatív meglepetések a későbbiekben.

A flexin kívül léteznek több méteres, nem automata hosszú pórázok is. Ezek kezelése azért egy kicsit nehézkesebb, különösen kiképzési céllal vásárolják őket.

A hagyományosnak tekinthető, rövid verziók számtalan kialakításban elérhetőek. Milliónyi színárnyalat, sőt anyaghasználat közül szemezgethetsz, és ami a díszítettséget illeti, nos a sokoldalúság ezen a téren is garantálható. Teljes egészében egyéni ízlésedre meg persze kutyád karakterére szabhatod a vásárlásodat.

Játékok minden mennyiségben!

A közös játék gazdi-kutya egyik kedvenc, kapcsolatépítő és kapcsolatteremtő időtöltése. Úgyhogy nem érdemes egy-két darabbal beérned. Ha kiskutya kerül a házhoz, akkor mivel még nem ismered a stílusát jó, ha készülsz ezzel is, azzal is. Egy labda, egy rángatásra alkalmas plüss vagy egy fogkoptatásra szánt rágó jó, ha lapul a közelben. Később aztán kedvenced egyéniségéhez igazíthatod a játékbeszerzést.

Ha pedig már sejted, hogy mik azok a kunsztok és trükkök, amiket feltétlenül meg akarsz tanítani kutyádnak, akkor ezek fényében könnyedén felvásárolhatod a nélkülözhetetlen, játékos kellékeket.

Az érdekes színvilág feltűnhet egyes, főleg apportírozásra alkalmas játékszereknél. Ez nem véletlen, nem az alkotók extremitását tükrözi. A kutyák színvakok, pontosabban másképpen érzékelik az egyes árnyalatokat, mint mi. A különleges színek ezért kerülnek előtérbe, hogy a négylábúaknak is kirívóak legyenek.

Hám vagy nyakörv?

A kérdés jogos. Kistestű kutyáknál a hám a legkényelmesebb viselet, ami szóba jöhet. Nagytestűeknél sincsen ez másképp, viszont ha ők kifejtik az erejüket, akkor könnyen Frakkos jelenetbe mehet át a sétáltatás. Persze neveléssel és hozzászoktatással bármilyen fajtájú kutya magára öltheti a hámot, ami nem szorítja a nyakat, nem okoz kellemetlenséget, még erőteljesebb húzás mellett sem.

A kutyafésűt ki ne felejtsd a sorból!

A kutyatartás egyik lényeges szegmense az ápolás. A fürdetés, a fésülés mind hozzátartoznak a gondoskodáshoz, ráadásul a lelki kapcsolat megerősítésében is fontos szerepet játszanak a fizikai kontaktuson alapuló érintkezések.

Azok a fésűk tekinthetőek a legjobbaknak, melyek az aljszőrzetet megritkítják, de nem agresszív módon, pusztán azokat a szőröket eltüntetve melyek már kihullottak. A bőr védelme hangsúlyos, hiszen ha kedvenced azt érzi, hogy a kefe sérti, dörzsöli, akkor nem lesz a szépítkezés barátja – érthető módon.

Sampont és balzsamot is bátran beszerezhetsz, de a fürdetést, körömvágást nyugodtan szakértőre bízhatod.

És a többi?

Természetesen még sokáig lehetne folytatni a felsorolást, de első körben próbáltuk azokat az eszközöket felsorakoztatni, amik tényleg nélkülözhetetlenek az “induláshoz”. A többit meg úgyis hozza magával a közösen eltöltött idő és a számtalan élmény megélése.