A papagájok a festői természet ecsetvonásaival ékeskednek

papagáj

Milliónyi madár kap szárnyra nap mint nap. Az égbolt urai ezerfélék lehetnek, ám még ebben a szemeket gyönyörködtető sokszínűségben is kitűnnek a sorból a papagájok. A megjelenésük, azaz a színes, ragyogó tollazatuk legalább annyira egyedivé varázsolja őket, mint a kiemelkedő tanulási képességeik és az élénk karakterük.

Az ornitológusok nagyjából 300 féle papagájfajt különböztetnek meg egymástól, de nyilván ez a szám folyamatosan változik. Egykor az indiánok szentként tisztelték őket, főleg a beszédkészségük miatt.

Esetükben a sokszínűség szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt igaz. Megannyi módon megkülönböztethetőek egymástól az egyes fajok: lényeges a csőr formája, a test hossza, a súly, valamint a tollazat színe. Nagy Sándor idején terjedtek el igazán, mint háziállatok, és a rajongottságuk azóta is töretlen.

A törpepapagáj hamisíthatatlan családi madár

 

A természetben óriási kolóniákban élnek egymással. A több száz madár egyetlen családot alkot. A szavannás területek lakói. A kicsi, elegáns megjelenésű madarak sárga-zöld, kék-fehér színekben pompáznak a vadonban.

Nem csoda, hogy közkedvelté váltak, és hogy a vadonból ezernyi otthon falai közé költöztek. Kifejezetten gyermek- és családbarát madarak. Nemcsak tudják, hogy hogyan kell játszani, de szeretik is az ilyesfajta, mókázással járó kihívásokat. A taníthatóságuk is kimagasló, ezért aztán érdemes velük foglalkozni. Alapvetően nem igényelnek extra körülményeket, tehát viszonylag szerény felszereltségű kalitkával is elégedettek. Az átlagos életkoruk 10-15 esztendő.

A tenyésztésnek köszönhetően a természetesnek mondható zöld színű példányokon kívül találkozni szürke vagy éppen lila árnyalatú egyedekkel is.

A Jákópapagáj a szárnya alatt szótárral jár

Az afrikai madarak családjába tartozó fajta tagjai több szempontból is különlegesek. Sokan álmodoznak róluk, nem véletlenül. Elegáns megjelenésük vonzza a tekinteteket. Ám magas intelligenciájuk az, ami igazán rendhagyóvá teszi őket.

1500 szó. A lexikai tudásuk nagyjából így írható le, a számok nyelvén. Ez bizony elképesztő adat, és nincsen benne semmi túlzás. Jó, ha tudod, hogy a fajta képviselői extra gondoskodást, törődést igényelnek, úgyhogy nem a legegyszerűbb esetek közé tartoznak. A folyamatos kommunikáció kikerülhetetlen.

A Jákóknak állandóan képben kell lenniük: minden érdekes és izgalmas, ami körülöttük történik. Csak történjenek az események. Ez a lényeg. A kommunikációba beletartozik a beszélgetés, az új szavak, kifejezések tanítása és a játék is, természetesen.

A magány szó szerint halálos a Jákópapagájok számára. A személyiségük teljesen átalakul, és a fizikai állapotuk is leromlik. Nekik a kontaktusban, a kommunikációban és az együttlétben rejlik az élet lényege.

A törődésért cserébe szeretetet, bizalmat, hűséget és állandó érdeklődést adnak. Akár 50 évig is elélhetnek kitűnő fizikai és mentális állapotban.

Az Arapapagáj jobb, ha nem Téged használ csőrkoptatónak

Az ornitológusok úgy saccolják, hogy az Arapapagájok csőre a legerősebb a fajtatársaik között. De nyilván nem ezen tulajdonságuk miatt annyira felkapottak. Szivárványszínű tollazatuk inkább felelős a népszerűségükért. Az elegáns megjelenésük, az extra hosszú faroktollaik ténylegesen szemeket gyönyörködtetőek és nem mindennapiak. A természetben monogám életet élnek. Ha elveszítik a társukat, akkor a továbbiakban képesek teljesen egyedül tovább folytatni az útjukat.

Naponta 500 km-t is könnyedén lerepülnek, tehát kifejezetten szívós fajtáról van szó. Melyet a kihalás fenyeget, lévén a különleges tollazatukért előtérbe és célkeresztbe kerültek – sajnálatos módon a vadászpuskák kereszttüzében.

Nem kifejezetten háziállat típusok. Egyemberesek, tehát számukra egyetlen gazda létezik, akihez elképesztően ragaszkodnak. Ennek az a veszélye, hogy nem hagyhatóak igazán magukra, még egyhetes nyaralás idejére sem. A „tapadás” felső foka jelenik meg az esetükben. Amúgy pedig nem különösebben érdeklődnek mások iránt, olyannyira nem, hogy még a kommunikációt sem erőltetik.

Az már más kérdés, hogy nagy méretük és hangos rikoltásuk sem teszi őket bárkinek kedveltté. Az intelligenciájuk azonban lenyűgöző. Tanulékonyak. Ételt és italt is képesek kérni, ha arról van szó, de egyéb szükségleteiket is szavakba öntik, ha úgy hozza a sors.

A nimfapapagáj nem kezdőknek való

Sokszor és sokat hallani azt a kijelentést, hogy a nimfák nem a kezdők papagájai. Vajon ez mennyire igaz? Nos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kijelentés nem túlzás. Viszont, ha a tartásukhoz szükséges körülmények adottak, akkor az összeszokás, sőt, a boldog élet is garantálható.

A nimfapapagájok természetes közegükben csapatban élnek. Ezért aztán a szociális háló kiépítése kulcsfontosságú az életükben. Vagyis egyedül tartani őket több, mint kockázatos ötlet. Ugyanis a szociális kapcsolódásra való igényük megmarad, amit így a gazdájukon keresztül igyekeznek kiélni. Ez eleinte akár imponálónak is tűnhet, viszont a madarak túlzott ragaszkodása, a folyamatos, figyelem utáni követelőzés terhessé válhat. A nimfák kiáltását sokan negatívan értelmezik, pedig ez a hang a természetes összetartozás hívó szava. A vadon élő példányok így szólítják egymást. Ez a vadonban teljesen rendben is van, de a panelben, ahol minden visszhangzik, nos, a legkevésbé sem kívánatos.

Az egyedüllétnek azonban konkrét fizikai következményei is kialakulhatnak. A hímek agresszióra hajlamosak, a nőstények pedig apátiára. Nem ritkák a magatartásbeli zavarok, sőt, konkrétan betegségek is megjelenhetnek a magánynak „köszönhetően”. Vagyis a nimfapapagájok csak akkor jó választások, ha minimum párban tudod tartani őket.

A más fajokkal történő összeköltöztetés ugyan nem hangzik rossz ötletnek, ám mégsem ajánljuk. A hullámos papagájok például sokkalta karakteresebbek, mondhatni erőszakosabbak, mint a nimfák, és ez bizony komoly kellemetlenségeket is generálhat.

A hullámos papagáj csípi a társaságot

A hullámos papagájok a legkedveltebb szárnyas háziállatok. Kifejezetten szeretik a társaságot, jól érzik magukat a tollukban, ha nincsenek egyedül, és szívesen beszélnek, beszélgetnek. A nyelvérzékük, és ezáltal a taníthatóságuk is kimagaslóan jó.

A nagy interakciós szükséglettel rendelkező papagájok igénylik a társaságot, viszont itt konkrétan a fajtatársak közelségére gondolunk. Ugyan idővel kézhez szoktathatóak, illetve kialakul a kapocs ember és madár között, mégsem elegendő és kielégítő számukra ez a kapcsolódási forma.

Viszont, ha minden feltétel adott a boldog madárélethez, akkor kifejezetten jókedélyű társak. Kedvelik a gyermekeket, élénkek, kíváncsiak és roppantul beszédesek. Arról nem is szólva, hogy a szépségük megkérdőjelezhetetlen.

Milyen gondoskodást igényelnek felszereltség szintjén a papagájok?

Az a fentiekből egyértelműen kiderül, hogy a papagájok törődésre vágynak, és nem egyszer nemcsak emberi, hanem fajtársi szinten. Ám az érzelmi kötelékek fontosságán túl, a gyakorlati felkészültség is lényeges szempont.

A megfelelő méretű kalitka kiválasztásával kezdődik minden. A játékok kihagyhatatlan kellékei a papagájok környezetének, ezek nélkül konkrétan befordulhatnak és depresszióssá válhatnak. A mindennapokban a rendszeres vízcsere ugyanannyira elengedhetetlen, mint az optimális, sokoldalú táplálás. A madáralom cseréje is kikerülhetetlen feladat. A csőrkoptató olyan „berendezési tárgy”, ami nélkül nem élet a papagájélet.

Mivel a legtöbb fajta életkora hosszú esztendőkben, nem egyszer évtizedekben mérhető, így nem ildomos felkészülés nélkül belevágni a papagájtartásba. Nem egynyári vagy éppen egyetlen karácsonyra szóló ajándékok, sokkalta inkább komoly elköteleződést igénylő, felelősségteljes gondoskodást váró élőlények, akik a szépségükkel, az intelligenciájukkal és a szeretetükkel hálálják meg a feléjük fordulást.