A megfelelő kutya felszerelés kiválasztása rákészülést igényel!

Ha a család új, négylábú taggal bővül, vagy ha a jelenlegi kis kedvenc felszerelései elkoptak és cserére szorulnak, akkor érdemes energiát áldoznod arra, hogy rátalálj a közelítően tökéletes alternatívákra. Az ember, különösen, amikor használati tárgyakról van szó, hajlamos elkapkodni a döntést. Hiszen mi megfontolni való akad egy kutyatálon vagy éppen nyírón? Maga a szükség a legjobb mozgató erő és ennyi. Vagy mégsem? Nos, az igazság az, hogy ha tudatosan viszed végig a választást, vásárlást, akkor garantáltan olyan kiegészítőkre tehetsz szert, melyek funkcionalitásukban maximálisan teljesítenek. Ez pedig minden napi elégedettségedet táplálhatja, szóval kifizetődő taktika a lassítás, odafigyelés és a koncentráció.

Kinti vagy benti kutyatál?

Az evés-ivás a legtöbb kutyafajtánál kulcsfontosságú momentum. Nem mindegy tehát, hogy miben szervírozod az ételt, meg persze a napi betevő vizet. Pláne nem mellékes, hogy milyen típusra voksolsz, ha kutyád játékos életszakaszban tobzódik, és mindennel, mindenkivel huzakodik, ami és aki fognyújtásnyi távolságban tartózkodik. Az ideális tálméret természetesen függ a belehelyezett eleség, és innivaló mennyiségétől. Az a jó, ha sem a víz, sem a táp nem buggyan ki a perem mellett. Jobb kicsit nagyobb variációban gondolkodni, mert így akár be is áztathatod a tápszemeket, nem jelenthet gondot a megnövekedett beltartalom. A túlságosan nagy verzió azért nem előnyös, mert szinte elveszik benne a lényeg, és kicsit francia éttermi tálalásra fog hasonlítani a végeredmény: kis adag nagy felületen. Mi a helyzet a gumírozással, és a tál anyagával? Ha kint eteted, itatod kedvencedet, akkor a gumis, azaz csúszásgátlóval ellátott aljú variáns kiváló ötlet. Így ebed még az evés hevében sem tudja odébb taszítani a tálját. Ez mondjuk akár benti körülmények között is jól jöhet, ha buzog kedvencedben a lendület. A fém típus előnye, hogy nehezen szétrágható, még a nagyon elhivatott kutyafogak számára is. Törhetetlen, így ha kópéd szereti dobálni az étkészletet, akkor az legfeljebb a füleket bánthatja, de magát a tálat nem. Ha a fém tálban rendszeresen tárolnál vizet, akkor érdemes a vízkövesedéssel számolnod. Ez kikerülhetetlen következmény, de ha olykor jól lesikálod, majd lemosod a felületet, akkor újra és újra visszanyerheted a csillogó-villogó eredeti kinézetet.

Hány méteres legyen a flexi póráz?

Sokat emlegetett dilemma. Vajon mekkora szabadságot nyújtson a póráz kedvencednek? Mi az az ideális hosszúság, ami még számodra is kezelhető? Mert bár praktikus a tíz méteres alternatíva, de városban, vagy fás parkban a legkevésbé sem hatékony sétáltatási forma. Persze, ha szeretsz felcsavarodni minden oszlopra és padra, akkor ez a te választásod, de vélhetően kevéssé vágyakozol ilyesfajta kihívásokra. A három méteres modell azoknak ajánlható, akik úgy kívánják szabadabban sétáltatni kedvencüket, hogy közben a távolság szinte átugorható marad. Városi körülmények között ez bizony jól jöhet, amikor hirtelen szükségessé válhat a korrigálás. Az öt méteres variáns ennél már nehezebben kezelhető pikkpakk, de még mindig kézben tartható szabadságot nyújt. A szalagos és a zsinóros verziók közötti legfőbb különbség a strapabírásukban mutatkozik meg. Ha nagy terhelésre szánod a pórázt, akkor érdemes a szalagosra voksolnod. Ám minden esetben útmutatást adhat a kellékhez tartozó leírás, amiben egyértelműen fel van tüntetve, hogy az adott modell hány kg-ig ideális döntés. Jó, ha kutyád testsúlyára rászámolsz néhány fölös kilót, mert a lendület, és a benne rejtőző erő nagyobb igénybevételt jelent, mint amit az alaptömege feltételez.

A kutyanyíró csak szakképzett kezekbe való?

 

Igen, és nem. Nyilván úgy nem érdemes kedvenced fazonírozásának nekiállnod, hogyha még soha nem csináltál ilyet. Viszont manapság már az internetes tartalmak korában bármikor elsajátíthatod azt az egy-két mozdulatot, és technikát, taktikát, amik kisegíthetnek a pácból. Ha ezzel megvagy, akkor be is szerezheted az optimális teljesítményű, és mérési tartományú nyírót. Innentől kezdve kutyád házi fodrásszal gazdagodhat, ami nem akármilyen ebluxus!

A kutyaházkészítés némi beleérző képességet igényel!

Az optimális kutyaház kellően védett, szigetelt, kuckószerű, ugyanakkor könnyen ki-bejárható. Az elhelyezése sem mellékes: kedvenced akkor érezheti magát a legjobban, ha a házából rálát a lényegre, a terepre, és szemmel tarthatja az eseményeket. A szigetelésre sokan úgy gondolnak, mint olyasvalamire, ami a téli időszak elengedhetetlen része. De nemcsak a zord mínuszokban kell kutyádat megóvni a hőmérsékletingadozástól. Nyáron a hőség napjaiban is roppantul hasznos, ha a házikó jól szigetelt, és kint tartja a lihegést fokozó meleget. Ami a ház anyagát illeti, érdemes strapabíró alapokkal dolgoznod, hogy se az időjárás, se kutyád fogai, karmai ne kezdhesse ki a rendszert. Belülről ha kibéleled a kuckót, az garantált örömet generál, de ne lepődj meg, ha a takaró vagy párna végül kint végzi, mert a kutyák többsége rajong a “költözködésért”.

A kutyaszállító szabadsággal ajándékozhat meg téged és kedvencedet!

A kutyabox lehetővé teszi a kirándulásokat, utazásokat, mégpedig kényelmes és nem utolsó sorban biztonságos módon. Ahhoz, azonban, hogy ezt a komfortot maradéktalanul ki tudjátok mindketten használni nélkülözhetetlenek az ideális paraméterek. A túlságosan szűk hely pánikot kelthet kedvencedben, ráadásul a kényelmetlenség borítékolható. Ez tehát nem játszik. A túl nagy méret pedig a te dolgodat nehezítheti meg, ráadásul utazásnál a kanyarodások, fékezések koppanással járó incidensekké válhatnak. A legjobb tehát, ha egy szabócentivel felszerelkezve pontos méretarányokat veszel, és a kapott értékek alapján adod le a rendelésedet.