A macskatartás írott és íratlan szabályai!

A cicatartás külön műfaj, aminek az elsajátítása időt, energiát és persze ráérzést igényel. A macskák személyisége nem mosható össze a kutyák alázatos hűségével. Ők is szeretnek szeretni, sőt szeretik a kényeztetést, de leginkább úgy és olyan módon, ahogyan azt ők elképzelik. Szóval félre az elvárásokkal, mert különben tíz karmos figyelmeztetésben lehet részed! Persze semmi vész, ha most úgy érzed elbizonytalanodtál, mi segítünk a ráhangolódásban.

A macskanevelés az elfogadásnál kezdődik!

A helyzet az, hogy a cica tartás egyik alap pillére, hogy úgy fogadod el a kedvencedet, ahogyan van. Nem támasztasz vele szemben irreális elvárásokat. Nem akarod olyanná tenni, ami az ösztöneitől teljesen eltérő. Azaz nem kívánod macska énjét átformálni olyasvalamivé, amivel nem azonos. A macskák a szabadságot, az önérvényesítést mindennél többre értékelik. Fontos számukra a fizikai biztonság, ami azonban nem egyszer az épület, a lakás iránti kötődésben mutatkozik meg. Mindig visszatérnek az otthonukba, még a bagzási időszak kalandjai közepette is. Természetesen ez családi házas tartás esetén lényeges információ. Ha te a lakásodba szánod nyávogó társadat, akkor nyilván a szabadságérzetét más módon kell kielégítened. Vagy legalábbis hagynod, hogy megélje az ösztöneit. A karomkoptatás, a függönyre mászás vagy a nyávogva fel-alá rohangálás nem azt a célt szolgálják, hogy kikergessenek a világból. A macska egyszerűen éli cicaságát, amihez ezek a mozzanatok természetesen hozzátartoznak. Persze ez nem azt jelenti, hogy kedvenced után a vízözön. A nevelés nem lehetetlen és megoldhatatlan feladat. Csak a sikerhez ismerned kell a hajtóerőket, a háttérben meghúzódó ösztönöket.

A cicák tíz karommal ragaszkodnak a szabadsághoz!

Vadászat, zsákmány becserkészés, kalandozás, terepfelfedezés. A szabadban élő macskák számára ezek lényeges életfeladatok. Vagyis a lakásban tartás során ugyanezek az erők működnek a háttérben. De hogyan kötheted le kedvenced energiáit? Úgy, ha megadod neki mindazt, amire a természete szólítja. Ha játszol vele műegérrel, csalival, amit levadászhat. Ha koptathatja a körmeit, ha élesítheti mancsa ékeit. Ha elbújhat egy neki fenntartott kuckóban, és ha olykor-olykor megmászhatja otthonod “hegycsúcsait”. Amit még érdemes magadban elrendezned az a szeretet és a szeretés kérdése. A cicád nem utál, ha nem akarja, hogy megsimogasd. Nincsen veled semmi baja. Ő egyszerűen ilyen. Majd jelzi, ha aktuálisan vevő a kényeztetésre. Persze nem minden macska egyforma, vannak olyan nyávogik, akik mindig nyitottak a szeretgetésre, és soha nem húzódnak el a simogató kezektől. Ez nemcsak fajta kérdése, hanem egyéni személyiség függvénye. Ha kiismered kedvencedet, akkor könnyen elfogadhatod a stílusát, a megnyilvánulásait, és a csak rá jellemző kommunikációját. Ez pedig az örömteli közös életet alapozhatja meg!

A burma macska a barátságosság cicapéldánya!

 

Bár ahogy említettük minden cica a maga nevében más, egyedi és megismételhetetlen, de azért az egyes fajtákról általánosságban számtalan tényinformáció elmondható. Érdemes kicsit elmerülnöd bennük, mert így olyan cicára voksolhatsz, aki nemzetségének megfelelően barátságos, játékos vagy éppen fenséges tulajdonságokat hozhat magával. A burmai macska Thaiföldről származik. Játékos, ragaszkodó, kedves, intelligens, érdeklődő, kíváncsi, igazi családbarát választás. Kifejezetten társas lény, nem szereti a magányt, az egyedüllétet. A többi macskával is nagyszerűen kijön. Ami a megjelenését illeti: közepes testméretű, izmos, kompakt testfelépítésű, lekerekített fejű, lekerekített végű fülű, nagy, egymástól távol elhelyezkedő, beszédes szemű fajta. A szőrzete nem igényel extra törődést, hetente egyszer bőven elegendő átkefélni. Minimális szőrhullás jellemzi, és ami bónusz pozitívum, hogy szőrszálhasogatóak legyünk: bundája hipoallergén, tehát a cicaszőrre allergiás ismerősök sem mondhatnak nemet a simogatásra.

Az egyiptomi macska titokzatos szépségéhez figyelmes arckifejezés társul!

Az egyiptomi macska a rövid szőrű fajtákhoz tartozik. Érdekes, hogy sokan gondterheltnek látják, ám sokkalta inkább figyelem jellemzi. Éber, érdeklődő, a környezetére mindig nyitott. Kecses, ék alakú, enyhén lekerekített fej, közepes fülek és mandulavágású szemek jellemzik. Atletikus, izmos testfelépítésű, de kecsessége, törékenysége is megkérdőjelezhetetlen. Barátságos, érdeklődő, intelligens, játékos, kedves fajta, és még idős korában is örömmel veti bele magát a játékba. Legalapvetőbb igénye a kaparás, s ha ez kielégül, akkor ragaszkodása és hízelgősége tovább fokozódik.

Az abesszin macska egy igazi, kíváncsi, emberközpontú mini puma!

Atletikus, élénk fajta. Nyitott, kíváncsi természete az arckifejezésén is látszik. Markáns körvonalú szemei, nagy fülei a világra kihegyezettek. Figyelmes, intenzív érdeklődésű, extrán intelligens fajta, tehát igényli a törődést és a kihívásokat. Imád játszani az emberrel, de az eledel keresés is a fogára és mancsaira való. Igazi társasági lény, semmilyen szinten nem kedveli a magányt, az egyedüllétet. A család mindenek felett elsőbbséget élvez a számára. Nyugodt, halk hangjához kirobbanó fizikai aktivitás társul, tehát csak akkor tartható bent, ha a mozgásigényét ki tudja elégíteni.

Ismeretekkel a tarsolyodban a cicatartás valójában gyerekjáték!

A fenti néhány példából láthatod, hogy jó választással, kellő türelemmel és a megismerésre való nyitottsággal a macskatartás életed egyik örömforrásává válhat!