A komolyzene állatokra gyakorolt állati hatásai

A komolyzene lélekemelő töltete az a vonzerő, ami megfoghatatlan, mégis jól érzékelhető. Kutatók évtizedekkel ezelőtt bebizonyították, hogy a dallamos harmóniák pozitívan befolyásolják a csecsemők fejlődését, s a nyugalom megteremtésében is élen járnak.


De vajon mi a helyzet az állatokkal? Véletlen, ha erőteljesebb hangarzenálok hallatán a macskák borzolnak vagy a kutyák kivonulnak a térből? Milyen érzéseket és reakciókat generálnak azok a művek, amik emberek millióit hatnak meg vagy éppen lelkesítenek fel?


A kérdéskör régóta foglalkoztatja a tudósokat, különösen azért, mert ha bizonyítás nyer a komoly zene állati jótékony hatása, akkor ezt a tudást nagy haszonnal lehetne kamatoztatni a mindennapokban.

 Ezen a nyomvonalon elindulva számtalan vizsgálat született, s néhány hónapja már bizonyossá vált a tény, az állatok igenis rendelkeznek zenei ízlésvilággal, s ha ez nem lenne elég, akkor az általuk hallgatott vagy hallgatni kényszerült harmóniák vagy éppen kakofóniák nagymértékben befolyásolják a hangulatukat, biológiai testi folyamataikat.


A tehenek tejadási mennyiségét vették górcső alá a szakemberek, mégpedig abban a kontextusban, hogyha valamilyen szívhez szóló komoly zene szól, akkor változik-e a tejtermelés, illetőleg rock vagy rap zene hallatára miként reagálnak a tejmirigyek?


Nos a kutatás megdöbbentően egyértelmű eredménnyel zárult: a komolyzene képviselte dallamvilág fokozott tejtermeléshez és nyugodtabb lelki állapothoz vezetett, míg a durva szólamok negatívan hatottak a tejelés paramétereire.
A komolyzene és a természet kéz a kézben járnak egymással!

Milyen érdekes, hogy a legtöbb nagy mű a zene nyelvén beszéli el a természet szépségét, annak vadságát vagy éppen sokszínűségét. Vagyis a zeneszerzők lelkületükkel kivétel nélkül kötődnek az élő és élettelen környezet tagjaihoz. Nem meglepő tehát, hogy a dallamokba szőtt érzelmek megérintik az állatokat, és persze minket, embereket is.


A nyugalom, a béke érzete egy direkt ehhez a lelki állapothoz megfelelő áriával előhívható: a kutyák összegömbölyödve kényelembe helyezik magukat, a macskák gyúrni kezdik akit vagy amit a mancsuk alatt találnak, a tehenek tejtermelése beindul, miközben alfa közeli állapotba kerülnek, de még a legelőn idejüket mulató birkák is csoportba gyűlnek, hogy figyeljék a dallamos kíséret leírhatatlan varázsát.
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!