Az optimális kutyakaja ismérvei

Finom és egészséges kutyakaja

Az ideális kutyakaja beszerzése nem olyan egyszerű feladat, hiszen a kínálat hatalmas és ha nem vagy jártas a kérdésben, akkor könnyen eltévedhetsz a tápok dzsungelében.

Akadnak olyan jellemzők, amik kisegíthetnek a pácból, jú útjelzőként mutathatják neked a kivezető utat.
Az első és legfontosabb tény, hogy ami kedvencednek nyálcsorgató, az lehet, hogy nem a legjobb alternatíva.


Természetesen az a cél, hogy kutyád rajongva falja be nap, mint nap az eledelt, de könnyen lehet, hogy ő másra szavazna, mint te. Mondjuk a parkban elterülő bokor alján csücsülő parizeres zsemlére.

A tápkínálat ezernyi tagot számlál, szóval a lehetőségek tényleg a végtelenbe nyílnak. Ahhoz, hogy rátalálj a közelítően tökéletes verzióra érdemes néhány szempontot alaposan figyelembe venned.

 


A makroanyagok milyensége prioritást élvez. A fehérjék, szénhidrátok és zsírok minősége az, ami gyakorlatilag meghatározza a táplálék hasznosulásának mértékét. Ehhez még hozzájönnek az egyéb összetevők például vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, s készen is van a képlet.
Az ízvilág témája is érdemleges, pláne kutyád szemszögéből nézve.

A helyzetet nagymértékben bonyolíthatja az esetleges allergia, vagyis ha különböző allergéneket (csirke, glutén stb.) kerülnöd kell.

Napjainkban a gyártók számtalan hipoallergén táppal próbálják megkönnyíteni a gazdik dolgát, s ez tényleg sokat lendíthet a beszerzésen, hiszen nem kell külön keresgélned azokat a verziókat, amik nélkülözik a kedvenced számára tolerálhatatlan anyagokat.


Visszatérve a makrókra: ezek egymáshoz viszonyított aránya korosztályonként eltér.
A kölyköknek elengedhetetlen az emelt fehérje bevitel a csontok, izmok optimális fejlődéséhez, míg az idősebb kedvenceknek kifejezetten káros lehet a túl sok protein, azaz a senior tápok mérsékelt fehérjetartalommal rendelkeznek.

Egykor a csirke jelentette a legfőbb protein forrást, ám ma már sokkal szélesebb a skála kezdve a halakkal, zárva a marhahússal. A szénhidrátokat sem kizárólag a gabonafélék biztosíthatják: a krumpli, a gyümölcsök vagy éppen a rizs is tökéletes tápanyagforrás.

A legfőbb kutyakaja nem a jutalomfalat!

Az etetés szempontjából lényeges a következetesség betartása. Jó, ha jutalmazod kedvencedet, viszont a fő táplálék mindig a táp legyen. Ahhoz, hogy ne kelljen az elhízás rémével szembe nézned fontos, hogy a jutikat is beleszámold a napi energiabevitelbe, ezzel megelőzheted a nem várt súlygyarapodást.


Az azonos időben történő táplálással egyfajta menetrendhez szoktathatod kedvencedet, aki néhány hét leforgása után pontosan tudni fogja mikor következik a nap fénypontja, a várva-várt, nyálcsorgatóan vonzó etetés. Egészségére váljék!
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!