Milyen az a kanári eleség, amit biztosan csípni fog tollas barátod?

A kanári kifejezetten könnyen tartható madárfajta, hiszen amennyire lehet ellátja önmagát, különösen, ha a környezetében minden fontos kellék és kiegészítő a rendelkezésére áll.


Ülőrudak, csőrkoptató, fürdető tál, hogy csak a legalapvetőbb “lakberendezési” elemeket említsük, és persze ott van a csőrnek tetsző kanári eleség, ami a táplálás gerincét alkotja. A különböző magok (fű, len, saláta, néger) keverékéből álló táplálék kiváló étkezési alap, melyhez az emésztést megkönnyítő madárgrit is adható.

Persze a vegyes tápláláshoz elengedhetetlenek a zöldségek és a gyümölcsök, viszont ezekkel jó, ha óvatosan bánsz, mert egyes típusok mérgezőek.

A nyár közepén kezdődő és nagyjából nyolc hétig tartó vedlési időszak kifejezetten megterhelő a kanárik számára, s ebben a periódusban, épp kiszolgáltatottságuk miatt plusz gondoskodást, figyelmet igényelnek.

 


A tollcserét támogatja a rendszeres fürdés, ezért aztán naponta kétszer érdemes friss vízzel feltölteni a fürdetőt. A huzatot, hűvös légáramlatokat ekkor ildomos megszüntetni, kikerülni, mert pillanatok alatt megfázhatnak a tollas kis jószágok.

De, visszatérve az etetés témájára, ezekben az éneklésben szegény, tollpihékben gazdag hetekben különösen hangsúlyos a változatos táplálás biztosítása.

A vedlést segítő táplálék kiegészítők vitaminokban, ásványi anyagokban dúskálnak, ráadásul támogatják a minél problémamentesebb tollcserét.

A zöld növények ekkor határozottan hasznosak például a pitypang szerepe kiemelkedő, főleg az emésztés megkönnyítésében.

Az etetés összefoglalva hatással van a kanárik egészségére, termékenységére, vedlésére, utóbbi közvetlenül befolyásolja a madarak tollazatának minőségét, színét. Szóval nagyon is felelősségteljes feladat az ideális táplálási környezet megteremtése és állandó biztosítása.


Ha nem optimális a felkínált eleség, akkor számtalan betegség: soványság, elzsírosodás, köszvény, májzsírosodás, meddőség stb. jelentkezhet, de ha kellően odafigyelsz a részletekre, akkor jó álló és ellenállóképességet borítékolhatsz csőrikéid számára.


Azért beszélünk többes számban a kanárikról, mert a legjobban akkor érzik magukat, ha többen élhetnek egy fedél alatt, pontosabban egy kalitkában.
Magvas gondolatok a kanári eleség milyenségéről!

Nem véletlen, hogy ezernyi magkeverék áll a rendelkezésedre a piacon, melyek kivétel nélkül csőrre szabottak. A kanárik természetes közegükben, azaz hazájukban egész évben enyhe klíma tapasztalható, aminek hála a félérett, frissen érett magok elérhetőek.

Emellett a növények különböző részeit (levelek, termések), sőt egyes rovarfajtákat is csípik, szóval a sokrétű, változatos táplálás az az út, ami az egészséges és bajmentes kanáritartáshoz vezethet.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!