Az ideális tavi haltáp serkenti a vidám lubickolást!

Tápláló és finom haltáp

A kerti tó látványa varázslatos, a benne tobzódó élet pedig sokszínű. A halak etetése nem nehéz feladat, pláne, hogy az uszonyos bagázs tagjai ritkán vesznek éhen, főleg szúnyog petézési időszakban, ráadásul a tavi növényeket is szívesen rágcsálják, de azért kétségtelen tény, hogy az optimális tavi haltáp az az eledel, ami felteheti az i-re a pontot, halbarát életfeltételeket borítékolva.


A darabos, süllyedő haltáp beszerzése néhány aranyhal tartása esetén gazdaságos megoldás, mivel a lemezes variáció lényegesen kisebb sűrűségű, vagyis sokkal több kell belőle. Ahogy nőnek a halacskák egyre égetőbb kérdéssé válik, hogy milyen is a megfelelő táplálék összetétele?

A takarmányozástan egyik legfontosabb aranyszabálya, hogy a jó kondícióhoz magas fehérjetartalmú eledel szükséges, hiszen a proteinek építik fel az izomzatot, ami a hal húsát adja.


Mivel nem kifogni szeretnéd a halaidat, így nem a hal zsírjának növelése a cél, hanem az izmok fejlesztése, ami többek között a kiváló ellenálló képesség és szaporodási hajlandóság kritériuma.

 


Az igazság az, hogy az etetés nagyrészt szoktatás kérdése, tehát válogatós, finnyás halakat ritkán találni, hacsak nincsenek elkényeztetve.

Sok múlik azon, hogy milyen típusú tápanyagok után nyúlsz, amikor az etetés kialakításán dolgozol. A kenyér példája kiváló és egyben beszédes ezen a területen. A szakemberek nem javasolják az adását, mert egyrészt ronthatja a víz minőségét, másrészt májzsírosodást generálhat.


De – és itt ez a lényeg – csak akkor, ha töménytelen mennyiségben szórod a tavadba a megmaradt szendvicsalapot. Mert hogy a halak igenis szeretik a kenyeret, sőt szeretnek vele játszani, ami meg neked pozitív fejlemény, hiszen míg a táplálékukkal kergetőznek megfigyelheted őket, és gyönyörködhetsz bennük.


A halhierarhia kiismerése fontos a tavi haltáp adagolásánál!

Ha az aranyhalaidon kívül koikat is tartasz szépséges tavadban, akkor előbbiek jólakatása elengedhetetlen ahhoz, hogy ne faljanak fel mindent a kisebbek elől. Az extrudált szójakocka például nagyszerű eleség, ami magas fehérjetartalommal rendelkezik, s ráadásul eltérő méretekben kapható.


A puffasztott gabonákat is szívesen habzsolják a koik, de az egyik legnyerőbb alternatíva a pisztrángtáp, mely halipari melléktermékekből készül.


Végül egy jó tanács: ha a tavi növények életét szeretnéd megkímélni, akkor érdemes halaidat olykor növényi részekkel etetni. A saláta, csemege kukorica, spenót, tyúkhúr levelek ott vannak azon a top 10-es listán, amire a halak lubickolóan kitörő örömmel reagálnak.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!