A kutyatartás lélekkel és élettel teli hivatás!

A házi kedvencek kétségtelenül “legnépszerűbb” képviselői a kutyák. Az ember leghűségesebb barátai nem fukarkodnak a szeretettel, a ragaszkodással. Még a zordabb szíveket is képesek meghódítani, pusztán nyílt tekintetükkel és őszinte, pulzáló lényükkel. A nevelésük, sőt a tartásuk nem valamiféle hóbort, ami ideig-óráig tart. A hivatás ebben az esetben szó szerint értendő. Hiszen egy életről gondoskodni felelősség, ami egész életöltőn át elkíséri kutyát és gazdiját.

Melyik kutya fajta a legkedveltebb?

Egyáltalán van jelentősége annak, hogy aktuálisan mely fajtiszta kutyák szerepelnek az érdeklődés reflektorának fényében? Igen is, meg nem is. Mindig vannak divatirányzatok, még a kutyatartás világában is, amik meghatározóak. Egykor a labrador kutyák népszerűségét semmi sem múlhatta felül. Ezt a tendenciát számtalan film is alátámasztotta. Ám napjainkban a kistestű fajták váltanak ki általános rajongást. Ennek többek között az is az oka, hogy sokan úgy vélik: a kistestű kutyák nem igényelnek annyi mozgatást, tehát könnyebb velük a benti együtt élés. Ez az elképzelés, azonban téves. Valójában nem testméret függvénye, hogy a kedvenc mennyire aktív. Az adott fajta jellemzői, különlegességei beszédesek, éppen ezért érdemes utánanézni a leírásoknak és tájékozódni még az életre szóló választás előtt.

Fajtiszta kutyák kontra keverék ebek

Utcai vegyesek, szerelem ebek – sokféle megnevezéssel illethetőek a nem fajtatiszta négylábúak. Sokan presztízskérdést csinálnak abból, hogy az általuk választott kedvenc fajtiszta legyen. Pedig a gyakorlat nem egyszer azt mutatja, hogy a keverékek ellenállóbbak, jobban bírják a környezeti kihívásokat és egyes fajtabetegségekkel szemben immunitást mutatnak. Természetesen mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy milyen családi háttérrel rendelkező kutyára voksol. Ám minden külső megjelenésre vonatkozó jellemzőnél többet mondanak a szívre, lélekre ható üzenetek.

Házi kedvencek ezrei várnak a gazdira találásra!

 

A tömeges kutyatartás egyik beláthatatlanul pusztító következménye a túlszaporodás. Egyrészt megjelentek a szaporítók, akik a tenyésztőktől eltérően csak a mennyiségi kutyanemzésre koncentrálnak. Másrészt a gondoskodás felelőssége, és a gondozás intelligenciája nem érkezett meg mindenkihez, így aztán például az ivartalanítás hiányában nem várt almok százai születtek, születnek. Hogy mi a sorsa azoknak a csöppöknek, akiket senki sem vár? Kitaszítottság, elutasítottság. Napjainkban az állatvédő szervezetek elmondhatatlanul sok kidobott kutyust mentenek meg. S nemcsak felnőttként kirakott ebekről van szó, hanem olyan apróságokról, akik dobozba száműzve, halálra ítélten várják az árokpartokon, erdők szélén vagy a kukák sötét belsejében megmentőiket. Akikből szerencsére akad elég! S mind többen döbbennek rá arra, hogyha az örökbe fogadásra szavaznak, azzal szó szerint új esélyt adhatnak a gazditlan, de szeretetre vágyó eblelkeknek. A kutyatartás így is, úgy is felelősségteljes feladat. Ám az örökbe fogadás még komolyabb elhivatottságot, türelmet igényel. Hiszen nem egyszer az érintett házi kedvencek sérültek, fizikailag, lelkileg egyaránt. Szóval az is kétségtelen tény, hogy nem mindenkinek javasolható a segítés ezen módja. A lelki erő, és a kelő tudatosság elengedhetetlenek ezen a területen.

A felelős kutyatartás az ivartalaníttatásnál, és chippeltetésnél kezdődik!

Az ivartalanítás több szempontból is lényeges elhatározás. Egyrészt ha nem kívánatos az utódnemzés, akkor ez elkerülhetetlen lépés. Másrészt nem egyszer a dominanciával összefüggő nehézségek is orvosolhatóak azzal, hogy a hormonszintek a beavatkozás után kellő mértékben lecsökkennek. A chip az azonosítás legjobb, legegyszerűbb módja. Tehát ennek a fontossága sem lehet kérdéses. Mindkét teendő annyira alap, mint mondjuk a minőségi eleséggel történő etetés, a megfelelő mennyiségű séta vagy éppen az orvosi ellátás biztosítása.

Egy-egy kutya fajta viselkedése, személyisége mennyire modellezhető?

Eléggé pontosan meghatározhatóak azok a személyiségjegyek, amik egy-egy fajta esetén tipikusnak tekinthetőek. Például a labrador kutya barátja az ételnek, a víznek, a szabadságnak és az embernek. Persze a finomabb részletek már egyénfüggőek, viszont az általános érvényű tulajdonságok ismerete sokat segíthet a választásban, és a későbbi megértésben. Mert hogy vannak olyan működések, amik kizárólag úgy fogadhatóak el, ha érthetővé és világossá válnak a mögöttes tényezők és mozgató rugók.

A fajtiszta kutyák gyengébb immunrendszerűek?

Ahogy azt fentebb már említettük a keverék kutyák nem egyszer masszívabbak, strammabbak fajtatiszta társaikhoz képest. De az általánosításokkal jobb vigyázni, mert megtévesztőek lehetnek. Tény, azonban, hogy pont a túltenyésztés következtében mind több betegségre hajlamos, gyenge egyed jött és jön a világra. Ezért él a köztudatban élénken az a hitrendszer, hogy a fajtiszta házi kedvencek sérülékenyebbek. Természetesen a születési adottságokon túl óriási jelentőséggel bírnak a környezeti hatások. Vagyis nem mindegy, hogy milyen körülmények között él a kutyus, mivel táplálkozik, mennyit mozog, és mi jellemzi a lelki életét, mennyi szeretetet, törődést kap. Utóbbiak ráadásul nem pusztán a simogatások és dögönyözések számát jelentik, hanem az értelmes, kreatív elfoglaltságok meglétét is. Éppen csak érintettük a kutyatartás legfőbb pontjait, napokig lehetne beszélni arról, hogy mitől válik egy kutyatartó nagybetűs gazdivá. De ha szereted a kedvencedet, ha felelősséggel gondolsz rá és gondoskodsz róla, akkor kétségtelenül a lehető legjobb, farokcsóválással tűzdelt úton jársz.