Nyomott nózik nyomában II. rész – Francia bulldog fajtabemutató

francia bulldog

A francia bulldog egy igazi kis sármőr. Legalábbis a rajongói sűrűn illetik ezzel a jelzővel. Vidámságával, bájával és kedvességével pillanatok alatt leveheti a kétlábúakat a lábaikról. Izmos, tömzsi testfelépítésének köszönhetően határozottan masszív fajta, aki nem kevés erővel na meg lendülettel rendelkezik. Denevér fülei jellegzetessé és ezer közül felismerhetővé varázsolják, de kurta farkincája és rövid lábai szintén karakteres tulajdonságai közé tartoznak.

A francia bulldog gyökerei nem nyúlnak messzire

A XIX. századra vezethető vissza a tenyésztésének története, tehát kifejezetten fiatal fajtának tekinthető. Egyes feltételezések szerint a fajta létrejöttében a terrier és a mopsz vér is “összetevőként” szerepelnek. Kis érdekesség, hogy eleinte kigúnyolták, mondván angol bulldog hasonmás, ami nem sikerült jól. Aztán a különleges megjelenéshez társuló nem mindennapi kellem és báj hamar népszerűvé tette.

A jókedv garantált!

El is érkeztünk a fajtaleírás legizgalmasabb részéhez. Avagy milyen személyiségjegyekkel rendelkezik a francia bulldog?

 

Kedves, jókedvű, okos, barátságos. Az együttélés bonyodalmakat, nehézségeket vagy problémákat nem ígér. A nevelés határozottan könnyű. A többi mancsossal jól kijön, lévén játékos és figyelmes. Mivel a légszomj nem ritka a fajta esetében, ezért a rövidebb séták célravezetőek. A kánikulát egy cseppet sem tolerálja jól, így érdemes hajnalban vagy késő este kimerészkedni vele. Nappal pedig hagyni, had pihenjen az árnyékba húzódva, távol a perzselő sugaraktól.

Mivel a vadászösztön nem a fajta sajátja, így a macskák biztonságban érezhetik magukat tőle. Vérmérséklete békés, nyugodt, s többek között ezért szereti a gyermekeket, akik bátran nyúzhatják. Nagyon nehéz, sőt jóformán lehetetlen kihozni a sodrából és feldühíteni. A hangját is alig hallatja, nem ugatós típus egyáltalán. Méreteinek köszönhetően városi kutyának is tekinthető, hiszen még az aprócska lakásokban is elfér, elegendő számára egy pici, de otthonos kuckó, ahol meghúzhatja magát. Számára a gazdi szeretete, törődése, visszajelzése mindenek felett áll, éppen ezért a gazdi-kutyus között létrejövő kapocs erős, megingathatatlan.

A nevelése nem tartogat váratlan fordulatokat, de az tény, hogy a következetesség nem megspórolható. Az irányítása abban az esetben szinte lehetetlen, ha önfejűsége mindenféle korlátot áthág. De, ha kitartó elszántsággal neveled, akkor örömmel engedelmeskedik, félretéve alapvető dacoságát.

A pozitív megerősítések csodákra képesek, az esetében is. A fiatal kölyök figyelme hamar elkóborol, így aztán érdemes néhány perces periódusokban hozzászoktatni azokhoz a parancsokhoz, amiket feltétlenül át szeretnél adni. A rövidtávú figyelemfelkeltés jó stratégia, aminek hála a kutyus észrevétlenül sajátíthatja el az átadni kívánt tudást.

A következetesség fenntartása kulcsfontosságú. EGy egyszerű, ám annál gyakrabban jelentkező példával élve: ha kedvencednek hol megengeded, hol nem az ágyikódban alvást, akkor ő ezt következetesen mindig igenként fogja értelmezni. Szóval ha úgy érzed, hogy nem szeretnél egy ágyban pihegni és pihenni kutyáddal, akkor érdemes kitartanod az elhatározásod mellett. Ez a határozottság a francia bulldog számára könnyen értelmezhető.

Mi a helyzet a fajta általános egészségügyi állapotával?

A fenti leírásból a napnál is világosabban kiderül, hogy a fajta, jelleme tekintetében nem hoz magával kihívásokat. Viszont az egészsége egy kicsit problémásabb terület. Pontosabban annak megőrzése. Amire elegendő figyelmet kell szentelned.

Mindenek előtt a tenyésztők alapos végigjárása elengedhetetlen. Egyes esetekben a szélsőséges fizikai tulajdonságok pártolása bukkan felszínre, ami egy cseppet sem egyedbarát hozzáállás. Ráadásul a túltenyésztés is súlyosan érinti a fajtát, tehát az elővigyázatosság mindenképpen létfontosságú a kiválasztás folyamatában.

A horkolás, hogy csak a legtipikusabb példát említsük cuki jellemvonásnak tűnhet. Főleg kis korban. Igen ám, de felnőttként már komoly problémákhoz vezethet. Hiszen a horkolás azt jelenti, hogy a kutya orra túlságosan rövid, ami pedig légszomjat, légvételi nehézségeket eredményezhet.

A fajta nem kedveli a nyári hónapokat, de a huzatot sem. Tehát utóbbi nem jó eszköz a hőség okozta kellemetlenségek enyhítésére. Főképp azért, mert a francia bulldog szemei kifejezetten érzékenyek, könnyen megfázhatnak, begyulladhatnak.

A francia bulldog gyomra külön fejezetet igényel

Az igazság az, hogy emésztés ügyileg határozottan szenzitív fajtáról van szó. A gabona például a legtöbb esetben allergiás reakciókat vált ki. Az érzékenység odáig vezethet, hogy a tápváltogatás a legkevésbé sem kívánatos a sorozatos bélgyulladások miatt.

Az elhízás a fajta egyik jellegzetessége. Pontosan azért, mert amúgy enni szeret, de a mozgás, főleg nyáron akadályokba ütközhet. Nem érdemes megvárni a súlygyarapodást. A light tápok megfelelő alternatívákként szolgálhatnak, mégpedig hosszútávon.

Ha sikerült rátalálnod arra az eledelre, ami nem vált ki irritációt kedvencedből, akkor nem jó ötlet a cserélgetés, sőt. Az egyéb típusú finom falatkák elkerülése is célszerű.

A megfelelő gondoskodáshoz hozzátartozik a szőr és bőr ápolása. Előbbi nem feltételez semmi extrát, hiszen rövid szőrzete könnyedén karbantartható, s ok nélkül nincsen szükség a fürdetésre sem. A bőr redői között, azonban megülhetnek a szennyeződések, baktériumok, fertőzést okozó kórokozók. Így a nedves törlős ápolás nélkülözhetetlen. A szemek és a fülek rendszeres tisztítása is elsőbbséget élvez.

A francia bulldog lefárasztása nem a fizikum hajszolásánál kezdődik

A rövid lábak és a rövid orr együttesen nem teszi a fajtát a kutyás sportok bajnokává. Sőt. Az alapvető sétáltatás is akkor ideális csupán, ha egyrészt nem túlságosan megerőltető, azaz nem nyúlik túl hosszúra, másrészt ha a hőfok pont elviselhető. A túlterhelés nemcsak hogy nem célszerű, hanem kifejezetten életveszélyes az esetében.

Viszont mivel a séták alkalmával a fizikum maximumra járatása lehetetlen, így a mentális képességek, készségek fejlesztése hangsúlyossá válik. Az egyszerűbb, fizikai megerőltetést nem igénylő trükkök betanítása izgalmas és eredményes feladat. Kedvenced pillanatok alatt a magáévá teheti azt a tudást, amit számára szeretnél átadni.

Bár viszonylag kevesen tudják, de egy kiadós, mentális edzés felér a fizikum hajtásával.

Ugyan a francia bulldog nem nyughatatlan, de nem is viseli jól a mellőzöttséget. Törődést, odafigyelést és gondoskodást vár el tőled. Szereti, ha cirógatják, sőt a dögönyözésnek sem képes ellenállni. Ha megkapta azt a mennyiségű és minőségű figyelmet, amire számít, akkor a nyugodt, eseménytelen, de együtt töltött délutánok is a kedvére valóvá válhatnak.

A gyermekeket épp úgy elfogadja és szereti, mint a többi háziállatot. Városban és vidéken egyaránt megtalálja a helyét, viszont kurta lábai miatt a lépcsőzés nem az ő terepe. Gerince egészségét akkor őrizheted meg, ha a lépcsőfokok leküzdését vagy átvállalod vagy egy az egyben megszünteted.

Idős embereknek is tökéletes társ, hiszen nem létszükséglete a folyamatos mozgás, sőt. Nem is bírja az állandó fizikai megterhelést. Ugyanakkor az együtt töltött idő mindennél értékesebb a számára, s az utazás élményét sem veti meg. Pláne, ha kellő kényelemben élvezheti végig minden egyes pillanatát.

Kezdő kutyatartók is örömmel szavaznak rá, ami nem meglepő. Természetéből teljesen hiányzik az agresszió, a vadászatra való hajlandóság. Miközben következetességgel nagyszerűen irányítható és nevelhető. A tiszteletteljes gondoskodáshoz hozzátartozik a határok megtartása. Tehát például a pihenőidő biztosítása, erre főleg a gyermekek figyelmét érdemes felhívni, akik korlátlanul szeretnék nyúzni a sokat tűrő kis kedvencet.

Átlagos életkora 9-11 év. Extra felszerelésekkel nem kell számolnod az esetében: egy etető- itatótállal, fekhellyel, játékokkal és fésűvel már bele is vághatsz a vidámságot, boldogságot ígérő közös életetekbe!