Nagy macik nyomában VI. rész – Tibeti masztiff a robosztus kolosszus

Tibeti masztiff

A tibeti masztiff rettenthetetlen, s nemcsak testméreteinek, hanem vérmérsékletének köszönhetően. Bátor, félelmet nem ismer. Ősi kutyafajta. A nyáj őrzésében nem ismert tréfát: leopárdok, farkasok nem jelenthettek veszélyt a csorda számára. A gazdájához mindenek felett hűséges. A szeretet érzelmi eszköztárának alapvető “kelléke”. Szóval a gigászi méretek az esetében is hatalmas szívet takarnak, mint ahogy azt már a nagy macik sorozat tagjaitól megszokhattad. Viszont, mint minden intelligens, értelmes és főleg nagy méretű kutya, úgy a tibeti masztiff is következetes, szigorú, határozottságon alapuló nevelést és bánásmódot igényel. Különben épp nem hétköznapi észjárása miatt pillanatok alatt a környezete fölé nő, és nem testmagasság tekintetében.

A tibeti masztiff egy éves korban nem hagyja abba a fejlődést

2-3 éves koráig folyamatosan nő, fejlődik, és változik. Ez azt jelenti, hogy mind fizikai, mind mentális szinten állandó átalakulásban van. Tehát a nevelése, és különösen a szocializációja kulcsfontosságú. Amúgy nagyon hamar elkanászodik és az nem annyira jó, ha a saját feje után kezd el menni.

Mivel az alaptermészetének része a tulajdon feletti őrködésre való hajlam, így ennek szélsőséges megnyilvánulása a túlzottan heves őrzés-védés. Ráadásul az idegenekkel szembeni extra szenzitivitás sem biztos, hogy annyira élhető tulajdonság. Márpedig, ha a tibeti nincsen erőteljes kézben tartva, akkor villámgyorsan önfejűvé, dacossá, makaccsá válik. És ember legyen a talpán, aki ekkora hústömeget csak úgy képes rángatni. Arról nem is beszélve, hogy az irányításának titka nem a fizikai erő ledominálása, ami amúgy is jóformán lehetetlen, hanem a mentális éberség kiépítése, és a szeretet-kapocs megteremtése.

 

A gazdájának szó szerint falkavezérré kell válnia, ha nem akarja hirtelen a falkában, mint védelmezett tag találni magát.

A masztiff számára nyilvánvaló és megmásíthatatlan tény, hogy a ház, a birtok és minden, ami a szerettek tulajdona az ő védelme alatt áll. Éppen ezért ehhez a pozíciójához erőteljesen ragaszkodik. Éjszaka hajlamos az ugatásra, folyamatos jelzésre, ha az udvaron figyeli a csillagos eget. Viszont ha az éjjelt bent töltheti, családja közelségében, akkor nem hallatja a hangját feleslegesen.

A többi állattal jól kijön, de érdemes már ideje korán összeszoktatni az egyéb élőlényekkel. Így a dominanciaharcok és pláne az idegenkedés teljes mértékben elkerülhető.

A gyermekekkel is nagyszerűen kijön, főként az övéivel, akikhez ragaszkodik, és akiket szeret.

Az argentin dog fajta bemutatásánál már érintettük azt a témát, hogy miben nyilvánul meg a falkavezérség? A tibeti esetén különösen hangsúlyos erre a területre koncentrált figyelmet szentelni. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a kutya minden kétséget kizáróan megérzi, ha a gazdája akarata instabil, gyenge. És abban a percben, hogy erre ráérez már át is veszi az irányítást. Ami nem túlságosan mókás. Tehát az ideális falkavezér természetes karizmával rendelkezik. Olyan kisugárzással, ami szavak nélkül is hat a kutyára. Ennek a kulcsa a határozottságban, a következetességben rejlik. A szigor nem egyenlő a terrorral, és a legkevésbé sem felel meg az agressziónak.

Sokan elkövetik azt a súlyos hibát, hogy erőszakkal próbálják bemutatni ki is az úr a háznál. Ugyanakkor számtalan helyzetben az agresszió mögött bizonytalanság rejlik. És ez a megingathatóság a kutyai érzékelés számára azonnal szembetűnő. Ezekből a szituációkból egyszerűen nem lehet jól kijönni, mert az erőszak agressziót szül. És azt nem szükséges kifejtenünk, hogy mi történik akkor, ha egy masztiff úgy dönt elérkezett a harcias cselekvés ideje.

Tehát, miként az az argentin dognál is érvényes szabály, a tibetinél is létfontosságú: nem kezdő kutyásnak való fajta. Ha most szeretnél az életedbe invitálni egy négylábút, akkor ne a masztiff legyen a választottad. Nagyon sok esetben még a tapasztalt kutyagazdáknak is túlságosan nagy falat, mert a következetesség szakmai tudás ide vagy oda kevesek erénye.

Viszont ha a karizmád lehengerlő és stabil kézben tartod az irányítás fonalát, akkor a tibeti hűséges, barátságos és mindenkor megbízható társaddá válhat. Nem rossz ötlet második, harmadik kutyaként a családba hozni, így ugyanis hamarabb beilleszkedik, ráadásul megtapasztalja az alá-fölé rendeltségi viszonyokat.

A sikeres nevelés alapja, esszenciája a kölcsönös tisztelet fenn- és megtartása. Elismerése annak, hogy a négylábú fél önálló akarattal, gondolatokkal és személyiséggel rendelkezik. Ha ezen hozzáállás adja a kapcsolat alapját, akkor a szeretet kiteljesedhet, és szétszakíthatatlanul erős kapoccsá alakulhat.

A tibeti masztiff, mint lakáskutya?

Eléggé érdekesnek, sőt irreálisnak tűnhet az elképzelés, miszerint a tibeti a maga megközelítőleg hetven kilójával a lakás négy fala között jól érzi magát. Ám ez egyáltalán nem lehetetlen. Ha a kutyus jól képzett, kellően lefárasztott mind fizikai, mind szellemi értelemben, akkor nagyszerűen elboldogul a lakásban, ahol főleg a pihenőidejét tölti. Ráadásul az aktivitása nem kimagasló, ha ezt az életformát tapasztalja kiskorától kezdve.

A növekedési szakaszban lényeges kerülni a fizikai megerőltetést, túlterhelést, mert az izmok, ízületek, inak fejlődését akadályozhatja. Ahogy azt a cikkünk kezdetén említettük a tibeti 2-3 éves koráig nő, tehát a mozgatás milyenségére fokozottan hangsúlyos odafigyelni.

A sétáltatás kitűnő kikapcsolódás a számára, ám pórázon vezetés esetén érdemes lábvonal mögé utasítani, ezzel is közvetítve a falkavezérség tényét.

A szélsőséges fizikai igénybevétel semmilyen életkorban nem biztonságos a számára, tehát a kutyasport nem az ő terepe.

Ideális létkörülmények között kb. 10-11 éves korig él.

A szőrápolás fokozott koncentrációt igényel, mert a tibeti télen jócskán megvastagítja a bundáját, amit aztán a tavasz beköszöntével egy hónap alatt meg is ritkít. Ebben a periódusban célszerű naponta kikefélni, ezzel elejét venni a lakásban, házban hömpölygő szőrtömegeknek. Kis érdekesség, hogy a tibeti masztiff kutya szőre az allergiásoknak is elviselhető, így aztán a szőrérzékenység nem lehet kifogás az esetében.

Melyek a leggyakrabban felbukkanó egészségügyi problémák?

Ugyan nem a legvidámabb taktika azonnal az árnyoldalt szemügyre venni, már ami a fajta általános állapotát illeti. De, ha tisztában vagy az esetleges kockázatokkal, akkor sokat tehetsz azok megelőzése és szakszerű kezelése érdekében.

Mint minden gigász a tibeti masztiff is hajlamos a csípő diszpláziára. Esetében sem javasolható a lépcsőzés, és az ugrabugrálás.

A hipertrófiás neuropátia egy örökletes genetikai kór, ami viszonylag sok kölyöknél mutatkozik meg. Ez a betegség az idegeket támadja meg, gyengeséget, reflextompulást, és érzékszervi csökkenést eredményezve. Súlyos helyzetben végzetessé is válhat. 7-10 hetes kor körül fedezhető fel a megléte, a 4 hónapos kor elhagyása védettséget jelent, ugyanis ekkor már a tapasztalatok alapján nem tűnik fel az elváltozás.

Természetesen ezeket nem érdemes kőbe vésett tényezőkként kezelned, sokkal inkább útmutatókként, hogyha szembe találnád magad a tünetekkel, akkor meglepődés helyett azonnal a cselekvés ösvényére léphess.

Az egészséges mennyiségű és minőségű táplálás, valamint a rendszeres mozgatás kettőse elengedhetetlen a tibeti masztiff jó közérzetéhez. Nagyméretű kutya lévén a napi eledel mennyiségét megtérülő taktika két részre elosztani, így a gyomor nem terhelődik meg annyira. Az etetést követő pihenőidő szent és sérthetetlen, ellenkező esetben nagy eséllyel alakulhat ki gyomorcsavarodás.

Kolosszus lévén bőséges étkezésekkel és mozgásszegény életmóddal könnyedén felhizlalható, ami sem a váz- sem a szív- és érrendszerének nem tesz jót. Szóval a jutalomfalatokkal ildomos csínján bánni, mert hamar megindulhatnak a mérlegen látott számok felfelé. Ugyan feljegyeztek már közel 100 kg-os példányt is, ám egyáltalán nem ez az irány az, ami követendő.