A legjobb haleledel ismérvei

Sohasem szerencsés “leg” kezdetű jelzőkkel dobálózni, de tény, létezik olyan haleledel, amiről elmondható, hogy az uszonyos népség számára “leg” számba megy. Ám még mielőtt sorolnánk az ismertető jegyeket, előbb következzen az az aranyszabály, ami minden etetést meghatároz, és ami az alfája ómegája ennek a kérdésnek.


A mérték az érték. Vagyis életbevágóan fontos (szó szerint halaid életéről van szó), hogy megfelelő mennyiségű eleséget szórj a vízbe.

Általában nem azzal van baj, hogy kopognak a halszemek az éhségtől, hanem épp ellenkezőleg: tágra kerekednek a jólakottságtól. De mégis mekkora az a “jó” mérték?


Nos egy vagy két csipet helyett inkább úgy fogalmazunk, hogy az nevezhető ideális mennyiségnek, amit a halak néhány perc alatt a magukévá tesznek.

 

Ráadásul a lemezes haltápok könnyen lesüllyedhetnek az akvárium aljára, ahol beszivárogva a szűrőrendszerbe komoly fennakadásokat is okozhatnak, sőt.

A kristálytiszta víz látványát is hamar a múlt homályába száműzhetik.
Az optimális haleleség megtalálásához ismerned kell halfajtáidat és ízlésüket, sőt azt is jó, ha tudod, hogy példányonként mennyi idősek. Mert hogy mind a fajta, mind a korosztály meghatározó az optimális táplálás szempontjából.


Ami az egyik halnak ideális körülményeket teremt a fejlődéshez, az a másiknak legfeljebb desszert számba megy. Az a táp, amit ma megveszel könnyen lehet, hogy jövőre már nem lesz aktuális, szóval tetemes mennyiségű beszerzésen inkább ne gondolkodj.

 
A haleledel milyensége egyenlő az etetett hal életminőségével
A megbízhatóság nem lehet kérdéses, így olyan gyártók termékeit érdemes preferálnod, akik nem most csöppentek az akváriumba és a piacra.
A tárolási körülmények nem mellékesek.

A száraz eledelek hosszú ideig elállnak úgy hogy megőrzik minőségüket. A kis konténerekbe csomagolt pelletek vagy lemezes tápok ebbe a kategóriába tartoznak. Mindennek tetejében ezek a variációk kifejezetten pénztárcabarátok.


A végére még egy aranyszabály. Mondhat neked bárki-bármit, dicsérhet egyetlen típusú eleséget, és egyetlen egy gyártót, azért az a legjobb – halad egészsége szempontjából – ha nemcsak egy alternatíva lapul otthon a kamrádban. A változatosság mellett így a komplexitást is megőrizheted.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!