Olcsó kutyatápnak híg a leve?

Az olcsó kutyatáp biztos, hogy nem minőségi választás. Vagy mégsem olyan biztos?
Sokan kategorikusan kijelentik, hogy ami túlságosan olcsó, az bizony gyanús.

S ez alól a kutyaeleségek sem kivételek. Sőt. Az eledelek témájában még inkább evidenciának tűnik, hogy a pénztárcabarát ár nem megfelelő összetevő-listát jelent, s ez egyaránt igaz a mennyiségi és a minőségi kritériumokra.

Ezzel szemben vannak, akik kitartanak amellett, hogy igenis léteznek olyan kutyatálba való finomságok, amik egyáltalán nem terhelik meg a családi költségvetést. Akkor most mi az igazság?


Valójában mindenkinek megvan a maga igaza ebben a történetben, és általános érvényűen elhamarkodott kijelentés lenne vagy így, vagy úgy nyilatkozni.

 


Pláne, ha az egyes gyártók akciózással csábítják a vásárlókat. Ekkor ugyanis még a drágább tápok is határozottan kedvező feltételekkel szerezhetőek be.
Mindenesetre az a legjobb, ha nyitott szemmel jársz és úgy válogatod ki az aktuális vacsora alapot.

Fontos, hogy kedvenced mennyire válogatós. Ha ismered az ízlését, akkor pontosan tudod melyik az az ízesítés, ami számára ínycsiklandozó. Ha ételallergiától szenved, akkor a releváns összetevők listáját könnyedén leszűkítheted.


És itt jön a lényeg. Két tényező nevezhető döntőnek abban a kérdésben, hogy a kiszemelt táp most akkor jó-e vagy sem. Az az összetevők mennyisége és minősége. És nem az ár Ennyi. Ha végig nézed a felsorolt anyagokat és a hozzájuk tartozó százalékos értékeket akkor könnyedén kikövetkeztetheted, hogy éppen jó lóra, pontosabban tápra kívánsz-e tenni.

Az olcsó kutyatáp lehet jó!
A junior és a senior tápok egészen más arányszámokkal dolgoznak, már ami a fehérje-szénhidrát-zsír háromszöget illeti. Előbbi esetében elengedhetetlen a kimagasló fehérjebevitel az optimális fejlődéshez, míg utóbbinál a protein arányának mérséklése az, ami egészségügyileg ideális.


A minőségi húsokból származó fehérje (halak, marha, bárány, csirke, pulyka), a könnyedén felszívódó szénhidrát (krumpli, rizs, alma, zöldségek, gabonafélék) és a zsírok egysége adja ki az adott táp valódi értékét, aminek fényében már eldönthető, hogy a hozzá társított ár alacsony-e vagy magas, átfordítva a beruházásod megéri-e vagy sem.

Az ár/érték arány ismeretében kétségek nélkül eldöntheted, hogy az éppen vizsgált táp mennyire jó befektetés.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!