Macskahám vagy macskanyakörv?

A cicák imádnak mozogni, és ez akkor is igaz, ha te, lakásban tartod a kedvencedet. Azaz, ha nem akarod, hogy macskád mindenből kaparófát csináljon, illetve hogy a függönyön kikarmolt nyomok mutassák az útját, akkor a sétáltatásról semmiképpen sem érdemes megfeledkezned.


De a macskahám vagy a macskanyakörv a jobb, stabilabb felszerelés? A kérdést sokszor, sokan feltették már, ám alapvetően ez egy felesleges dilemma. Mert nincs jó, vagy jobb választás. Cicája és gazdija válogatja, hogy kinek-mi a kényelmes, könnyen kezelhető.

Ha kedvenced pillanatok alatt belebújik a hámjába, hogy aztán pórázra csatolás után elkezdődjön a várva-várt csatangolás, akkor nem érdemes váltanod.


A hám az egész testet átöleli, ha erőt fejt ki cicád a pórázra, akkor nem kizárólag a nyakát húzod vissza, ha nagyon megindulna stb. De vannak nyávogik, akik szinte szó szerint sokkot kapnak még a hám látványától is.

 

Valamiért nem érzik magukat biztonságban, márpedig ha egy macska elhatározza, hogy az a valami, amit rá akarsz adni nem jó, akkor ennek az ellenkezőjéről senki sem fogja tudni meggyőzni. Még te sem. Se szép szóval, se ízletes falatokkal. Semmi gond, ebben a helyzetben a macskanyakörv kihúzhat a pácból.

Cicád nyakába helyezve már készülődhettek is a sétához.
Ráadásul, ha kedvencednek bolha/kullancs nyakörvet szoktál venni az élősködőkkel szemben, akkor valószínűleg duplán nem éri megrázkódtatás a legújabb nyakörv láttán, mivel már hozzászokott a viseléssel járó érzéshez.


Mindegy, hogy macskahám vagy macskanyakörv, de a méret nem lényegtelen!
Tehát egyedileg dől el a fent említett kérdés. Viszont függetlenül attól, hogy mi a cicád által nyávogott felelet a paraméterekre érdemes odafigyelned. Ha hámból túl nagyot választasz, akkor kedvenced Hudini módjára önkényesen meghosszabbíthatja a sétát, mondjuk egy kiadós fára mászással.


Míg a túl szűk variáció a feladás pillanatában elvérzik – lehet éppen megszeppent macskád körme nyomán. A hámnak stabilitást kell adnia, s ezt csak úgy tudja biztosítani, ha a méretek rendben vannak.

A macskanyakörvnél is ugyanez a szabály érvényes. Nyilván a modellek mindegyike alapban is állítható, de akkor is van egy min-max határ, amit mindenképpen ildomos figyelembe venned.


Ha megvannak a kényelmes, komfortos feltételek, akkor jöhet a póráz és kezdetét veheti a móka: sétáltatás cicás gazdi módra.
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!