A macska jutalomfalat dorombolásra méltó sikert arathat!

A cirmosok ízlésére szabott macska jutalomfalat csodákra képes. Mármint pontosabban a doromboló kedvencek megtesznek bármit néhány finom falatért. Viszont ennek az adok-kapoknak a varázsa csak akkor maradhat fenn és tarthat ki, ha tudatosan bánsz a jutalmazással, következetesen nyújtva át a finomságok minden egyes morzsáját.

Egyes kutyafajtáknál (például labrador) nincs az a kaja mennyiség, ami soknak számítana, így aztán olyan sem fordulhat elő, hogy egy-egy falatnak ne örülnének a kópé ebek. Viszont a macskákra alapvetően nem jellemző ez a mohóság, azaz ők akkor esznek ha éhesek és csak annyit falnak, amennyire szükségük van.

Ebből az is következik, hogy bár a jutalomfalat kiváló ösztönzővé avanzsálhat, de csak akkor, ha a cica hasa éppen nincsen tele, vagyis fogékony némi ínyencség elfogyasztására. Az időzítés többek között ezért is fontos kitétel.

 


A kérdés már csak az, hogy miért jár jutalomfalat? Hiszen ha pusztán kedvenced szépsége, édessége vagy egy-egy bájos megnyilvánulása jó alap lehetne, akkor nem állna másból a nap csak jutalmazásból, ami persze nagyon hamar, épp rendszeres volta miatt elveszítené a vonzerejét.

A legjobb, ha tanítási ciklusokhoz kötöd a finomságok adását. Ha például vannak olyan részedről elvárandó “szabályok”, amik betartása nem mindig jön össze a kedvencednek, akkor egy-egy sikeres mozzanatot kiválóan megerősíthetsz némi jutalmazással.

A pozitív, azaz támogató jellegű oktatás kifizetődő stratégia, mert nem generál lelki sérüléseket, mégis nagyon is eredményes.

Melyik macska jutalomfalat a befutó?

A választék széles spektrumon mozog, vagyis neked kell kijelölnöd azokat a típusokat, ízesítéseket, sőt formavilágokat, amik valamiért kedvesek cicád számára. Ha olyan falattal próbálod meg motiválni, amiért gyakorlatilag a csillagos ég egy darabját is lehozná, akkor rátaláltál a tökéletes alternatívára.

Minél jobban illeszkedik a jutalomfalat ízvilága macskád kívánalmaihoz, annál biztosabb lehetsz a jutalmazási periódusok eredményességében és persze cicád hálás dorombolásában, ami minden egyes dicséret után jár, hiszen ez a gondoskodó, szeretetet és persze íncsiklandozó finomságokat adó gazdik kiváltsága.


Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!