A terrárium milyensége állatfüggő!

A helyzet az, hogy bár sokan szeretnek úgy gondolni a terrárium vásárlásra, mint valami hihetetlenül izgalmas sokszínűséget kínáló válogatásra, ám valójában ez nem feltétlenül így működik.


Ha megvan, hogy milyen állatot szeretnél, akkor bizony nem a te, hanem az ő igényei a döntőek a lakhelyével kapcsolatosan. Hiába tetszenek neked bizonyos típusok, ha azokban kedvenced számára élhetetlen a közeg.

Persze, ha ragaszkodsz egy-egy modellhez, és még nincsen meg legújabb lakótársad, akkor fordíthatsz is a sorrenden és a szemednek kedves variációhoz vásárolhatod meg az állatodat, de azért ez a forgatókönyv kifejezetten ritka, bár nyilván nem lehetetlen.


A berendezés legalább annyira lényeges momentum, mint a laktér kiválasztása. Az a környezet nevezhető tökéletesnek, mely a legteljesebb mértékben hasonlít hüllőd valódi közegéhez, ahhoz az élettérhez, amit kint a szabadban tapasztalhatna.

A gekkó, a kaméleon, a sikló, a kígyó, az agáma vagy a szárazföldi teknős egészen más környezetet igényel, más nevezhető otthonosnak, s ez egyaránt igaz a világítás milyenségére, a berendezettségre és a lakhely formájára.

 


Sivatag és őserdő egyaránt könnyedén kialakítható, csak az a nem mindegy, hogy az állatod pontosan mire vágyik, mi az, ami számára ösztönszerűen ismerős, szimpatikus és bizalomgerjesztő.


Választhatsz bármekkora nagyságú teret neki, ha a világítás, a növényzet, a berendezés egésze a legkevésbé sem hajaz a természetes közegére, akkor bizony nem fogja jól érezni magát, aminek akár súlyos következményei is lehetnek.


A terrárium vásárlás a hüllőd megismerésénél kezdődik!

Száz szónak is egy a vége, még mielőtt nagyon bemelegednél vagy bemelegítenéd a választottadat,

nem hagyhatod ki az állat kisokos tanulmányozását.
Meg kell közelebbről, behatóan ismerned kedvenced szokásait, tulajdonságait és azt, hogyha nem fogságban élne, akkor melyek azok a környezeti hatások, amik pozitívan, serkentően hatnak rá, s mik azok a közegbeli jellemzők, amik korlátozzák, sőt negatívan irányítják.


Ha ezzel megvagy, tehát ténylegesen kiismerted kedvencedet, akkor már pillanatok alatt el tudod dönteni, külső támogatás nélkül, hogy melyik az a terrárium, ami a leginkább komfortos otthonává avanzsálhat kedvencednek, s így már a világítás, berendezés részleteit is egyszerűen kidolgozhatod, s megvalósíthatod – állatod legnagyobb örömére.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!