Valami bűzlik? Lehet a macskaalom a ludas!

Megfelelő macskaalom kiválasztása

A macskaalom milyensége egyenesen arányos cicád vécézésének minőségével és a te jó kedved fokával. Mert hogy egyáltalán nem mindegy a megteremtett higiénia mértéke.


Az almokat csomósodási képességük alapján szokás kategóriákba sorolni. Ez alapján léteznek csomósodó és nem csomósodó almok.

Előbbi variáció tagjai nedvesség hatására kis csomókat képeznek, míg utóbbiak kizárólag beszívják a rájuk kerülő végtermékeket, de nem állan állnak össze labdákká.


A csomósodó alternatívák minősége a bennük található ásványoktól függ. A bentonit például kiváló alap. Annál jobbnak tekinthető a kiszemelt típus, minél gyorsabban, minél ellenállóbb tömböket alkot.

 


Naponta átlagosan 1-2 alkalommal el kell távolítani a létrejövő labdákat és az ürüléket ahhoz, hogy a kupac ne váljon elviselhetetlenül szagossá. Azaz a gondoskodás kikerülhetetlen, viszont ennek nemcsak ára, hanem hozadéka is van.

Egy öt literes bentonit alom akár egy hónapig is elég, lévén mindig csak a felső részt kell eltávolítani, majd a kidobott mennyiséget pótolni.

A nem csomósodó típusoknál a kőzet, szilika gél, fűrészpor vagy cellulóz nem tapad össze, csupán magába szívja a szagokat és a nedvességet, ezzel garantálva a higiénikus közeget. Óriási kontrasztot fedezhetsz fel a különböző tulajdonságú minőségű típusok között.

A prémium kategóriába tartozó szepiolit vagy attapulgit alapú alom akár 7-12 napig is őrizheti a nedvességet és a kellemetlen szagokat. Vagyis a periódus végéig nem kell eltávolítani az almot, viszont annak leteltével az egészet kukába kell dobni.


A macskaalom csomagolása és kiszerelése is mérvadó!

Létezik vékony illetve vastag papírba, műanyagba burkolt variáció, de a dobozos megoldás sem ritka. A beltartalmat egyik verzió sem befolyásolja, viszont a tárolhatóságot annál inkább, illetőleg a szállítás szempontjából sem mellékes mennyire tartós a csomagolás.


A kiszerelés minél nagyobb annál kedvezőbb az egységre vetített ára, ám lehet, hogy számodra, ha például gyalogszerrel teszed meg a kilométereket, nem a spórolás, hanem a könnyed mobilizálhatóság az elsődleges, így megéri kisebb mennyiség beszerzésében gondolkodnod.


Ha teljesen tanácstalan vagy, akkor érdemes mindkét kategória tagjai közül egyet-egyet beszerezned és a tapasztalat döntő erejével élned, ami úgyis megmutatja, hogy neked és cicádnak melyik variáció a szenzáció.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!