Kalitka: szárnyas börtön vagy repdeső otthon?

Otthonos legyen a kalitka

Kalitka vásárlás témában az első aranyszabály, hogy túlságosan nagy típus nem létezik, viszont a minimális élettér biztosítása elengedhetetlen, amit mindennek tetejében konkrétan meghatároz a 41/2010-es kormányrendelet.

Vagyis még mielőtt a saját elképzeléseid nyomvonalán haladva döntenél nagyság kérdésében előbb érdemes egyrészt alaposan végigtanulmányoznod a törvényi szabályozásban foglaltakat, másrészt lehetőség szerint nem árt, ha konkrét tanácsot kérsz a tenyésztőtől, aki vélhetően számos hasznos útmutatással szolgálhat – nemcsak az élettér kialakításának témájában.

A nem tenyésztésre szánt, hobbiból tartott madarak akár ki is szoktathatóak a szobába (ha a biztonsági feltételekről gondoskodtál), de egy kis zug akkor is nélkülözhetetlen, ahova kedvük szerint bebújhatnak és ahol elfogyaszthatják a napi betevőjüket.


Kör alapú variációban szigorúan tilos gerinces állatot tartani, ez az a forma, ami tiltólistás. Persze dísznek nem rossz egy ilyen variáns, ám madártartásra tökéletesen alkalmatlan.

Mivel a madarak vízszintes irányban repdesnek, így nekik az a természetes és egyben komfortos, ha a lakhelyük hossza meghaladja annak magasságát, vagyis alakja téglatest. A kihúzható alj vagy levehető tálca praktikussága megkérdőjelezhetetlen a könnyed tisztíthatóság és élelem/vízcsere szempontjából.

 


Az, hogy milyen anyagú verzió a legjobb döntés egyértelműen annak ellenállóságától függ.
A korrózióval szembeni védelem például kihagyhatatlan, ám fontos, hogy a felület ne legyen lecsipegethető, ne tartalmazzon káros adalékokat, amik így vagy úgy bejuthatnak a madár szervezetébe.

Nemcsak a kalitka külseje a mérvadó, a belcsíny is fontos!

Na persze nem a divatos megjelenésre gondolunk, bár kár lenne tagadni, hogy ezt a területet is mind jobban bekebelezi a trend, s sokszor már nem is a madár érdekei az elsők, hanem az esztétikus kisugárzás. Ebbe ne is menjünk bele, bízunk abban, hogy te azért vagy itt, hogy kedvencednek a legjobbat és ne a legszebbet nyújtsd.


A berendezés milyensége ugyanannyira hozzátartozik a komfortos közeg kialakításához, mint a fenti kritériumok. Az etető, az itató, az ülők, az ugrálók, a karomkoptatók, a csőrkoptató, a lágyeleség tartó, a hinták, a játékok, az alom, az aljzat megválasztása úgy a legelőnyösebb, ha mindig madarad igényeit hozod előtérbe, így ugyanis nemes egyszerűséggel nem nyúlhatsz mellé.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!