A vadászgörények igazi cukiságok, de számukra nem vállhat bárki “igazivá”

vadászgörény

A vadászgörények játékosak, aranyosak, élénkek, határozottan mókás háziállatok. De kifejezetten sok szabadidőt és törődést igényelnek. Szóval nem azok a típusú kedvencek, akik teljesen jól elvannak a maguk kis világában, mindenféle egyéb behatás és inger nélkül. Úgyhogy még mielőtt teljesen beleszeretnél a cukiságok bájába egyetlen kérdést érdemes őszintén megválaszolnod: van naponta kb. két szabad órád, amit görényednek ajándékozhatsz? Ha igen, és nem érzed ezt lemondásnak, akkor te kétségtelenül “igazi” vagy.

A vadászgörények kimeríthetetlen energiabombák

Az örökmozgók családjába tartozó élőlények folyamatos felügyeletet és gondoskodást követelnek. Nagy élettérre és még annál is nagyobb játszótérre van szükségük. A gyakorlatban, meg a számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a terjedelmes ketrecen kívül akár naponta több órányi játékidő is elengedhetetlen az örömteli vadászgörény léthez. És igen, jól gondolod, hogy ez részedről koncentrációt, odafigyelést feltételez. Mert a kis kelj fel Jancsi mindenhova be és felmászna, ha hagynád. Ráadásul a dézsmálás is a kedvenc időtöltések egyike, ami nem egyszer fogyasztásra abszolút alkalmatlan mindenfélék megcsócsálásával egyenlő. Úgyhogy jó, ha résen vagy! A játék a puszta kiengedéssel nem egyenértékű, úgyhogy sorozatnézés vagy telefonozás közben esélytelen kipipálnod a feladatot. Pontosabban megpróbálhatod persze, de a görények minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy elfoglalják magukat. Ha ezt a gazdájuktól nem kapják meg, akkor kijárják, kirágják az utat önmaguk számára, csak ez nem biztos, hogy örömteli variáció.

A legkedveltebb, ketrecben nevelgethető háziállatokkal ellentétben a vadászgörényeknek nem elegendő a fizikai tobzódás. Persze imádnak le-fel rohangálni, felfedezve a terepet. De mivel nagyon intelligensek, így a mentális lefárasztás is lényeges. A mentális stimuláció legideálisabb módja a tanítás. Számtalan trükköt sajátíthatnak el, amivel egyrészt nem kicsit dobhatják fel környezetük hangulatát, másrészt kellően megdolgoztathatják az elméjüket, ami végül teljes lefáradáshoz vezethet. A nyugodt pihenés érdekében ez a cél!

 

Persze minden a neveléssel kezdődik, amihez az időn kívül a türelem is nélkülözhetetlen. A vadászgörények vadak, ösztönösen harapnak, amivel persze nem akarnak rosszat, de amiről mindenképpen érdemes őket még ideje korán leszoktatni. Különben később súlyos viselkedési nehézségek üthetik fel a fejüket, amiket felnőtt állatnál orvosolni határozottan problémás.

Az időbeosztás fontosságát tovább árnyalják azok a naponta elvégzésre váró feladatok, amik nem halaszthatóak el. A ketrec, az alomtálca tisztán tartása, valamint a napi kétszeri etetési alkalom előkészítése nem kihagyható.

A vadászgörények párban érzik a legjobban magukat, úgyhogy ha görény-paradicsomot szeretnél teremteni, akkor minimum két háziállat befogadásában érdemes gondolkodnod. Ami a legnagyobb jóindulat mellett is a kiadások megduplázódásával, és igen, a szabadidő leredukálásával jár együtt. Valamit, valamiért.

A görik átlagosan tíz évet élnek, ami jelentős szám. Hazánkban több görénymentő egyesület is működik, szóval ha fiatal állatot már nem szívesen fogadnál örökbe, akkor egy idősebb példánynak még visszaadhatod az életbe vetett hitet és a reményt a görényes boldogságra.

A vadászgörények nem jó választások gyerekek és egyéb kedvencek mellé. A lurkók egyrészt még nem igazán érzik, hogy hogyan is ildomos közelíteniük egy kicsi állat felé. Egyetlen rossz vagy heves mozdulat elegendő a bajhoz. A görények harapással jelzik a környezetüknek, ha valami nem tetszik nekik. Márpedig a túlságosan erős vagy kényelmetlen fogás többek között ezen kategóriába tartozik. Másrészt ugyan a gyerekek szeretnek játszani, de nem feltétlenül úgy és olyan módon, ahogyan az a görényeknek ideális. A többi háziállattal az a legfőbb probléma, hogy a nagyon eltérő életstílusok nem mindig egyeztethetőek össze. Ez igaz lehet hörcsögök, tengerimalacok vagy patkányok esetén is. Nem képeznek kivételt a macskák és a kutyák sem, a méretkülönbségek ugyanis súlyos balesetekhez vezethetnek.

A vadászgörények mesteri fokon űzik a láb alatt kóricálást. Ez olykor határozottan jópofának tűnik, de amikor kettőt sem lehet lépni tőlük, akkor kezd csak igazán idegesítővé válni a helyzet. Ráadásul, amikor a görények szabadon portyázhatnak a lakásban, akkor a szellőztetéstől, azaz a nyitott nyílászáróktól nyugodtan érzékeny búcsút lehet venni. Hiszen a görénybiztos környezet egyik alapvető feltétele, hogy a kis hamisok ne tudjanak meglépni. A szabadság iránti vágy ugyanis túlbuzog bennük.

A vadászgörények könnyen lekenyerezhetőek, akarjuk mondani lemézezhetőek!

Ha a fentiek nem tántorítottak el, sőt csak nőtt benned az elhatározás iránti vágy, akkor nincs mese. Belőled igazi görény-gazdi válhat!

Azt a fentiekben eléggé jól körüljártuk, hogy a mozgás, mozgatás, játszás, tanítás körforgása mindennapos a görények életében. Ma már a kinti sétáltatás is könnyedén megoldható, speciális hám segítségével. A szoktatás elkerülhetetlen, hiszen akárcsak a kiskutyák a görények is azonnal mindent akarnak, főleg rohanni, kíváncsiskodni, felfedezni. Ám idővel és kellő türelemmel profin hozzászoktathatóak a gazdibarát sétákhoz.

Na, de mi a helyzet a táplálkozással? Hiszen a görényfélék a természetben húsevő állatok. S ezen a fogságban tartás ténye sem változtat.

Úgyhogy az elsődleges tápanyagforrás valamilyen állati fehérje. Főtt csirke, tojás, szálkamentes hal, hőkezelt belsőségek, tejtermékek (túró, sajt, joghurt) kiváló választások. A sertéshúst viszont jobb kikerülni. Köretként, mert hát az sem hagyható ki pürésített gyümölcsök, zöldségek adhatóak. A turmixolás vagy miniméretűre darabolás nem spórolható meg, mert a görények egyébként képtelenek a növényi részek megemésztésére. Ráadásul mivel roppantul flamósak és mohók, így könnyedén nagyobb darabokat is lenyelhetnek, amik a bélben elzáródáshoz vezethetnek.

A görik túlzás nélkül rajonganak a gyümölcsjoghurtokért és a túrókrémekért, ám édességek terén a méz mindent visz náluk. Igazi csemege, jutalomfalat, amivel a motivációjuk jelentősen fokozható!

Manapság többféle száraz eleség is beszerezhető a számukra, melyek komplex megoldásokként szolgálhatnak. Viszont az egyénileg összeállított étrend, bár időigényesebb (milyen meglepő, úgy látszik ez görény-jellegzetesség), ám sokkal egészségesebb és nem utolsó sorban természetesebb.

Körülötted minden és mindenki görénybiztos?

A lakás, ház belső terének görénybiztossá tétele elengedhetetlen lépés. Mivel a görik kíváncsisága überelhetetlen, így tényleg a mindent is hajlamosak megkóstolni, megrágni, amivel önmagukat is veszélybe sodorhatják. Szóval érdemes olyan terepet berendezni számukra, ahol nem tudnak kárt tenni saját testi épségükben, és alapvetően a közegükben sem. Nyilván nem céljuk a rombolás, de minden lében kanál természetükkel ez együtt járhat.

A ketrecükre leginkább, mint alvóhelyekre ildomos tekinteni. Hiszen akkora mozgásigényük van, hogy mindenképpen rácson kívülre vágynak.

Ha minden kritériumot kipipáltál és felkészítetted önmagadat, a közvetlen és közvetett környezetedet, akkor nincs más hátra, mint a nagy találkozás és a görény-költöztetés!