Akvarisztika a kezdő hibák szemüvegén keresztül

akvarisztika

Ugyan az élet más területein nem kifizetődő stratégia a hiányosságokra koncentrálni, viszont ha a téma az akvarisztika, akkor sokat segíthet, ha egybegyűjtve láthatod a leggyakoribb hibákat. Hiszen mindenki kezdte valahol, és abban is egészen biztos lehetsz, hogy senki sem csinálta még csak megközelítően sem tökéletesen. Sőt! Viszont ha már előre tudod, hogy mik azok a bukkanók, amik sokakat elgáncsoltak, akkor éberségednek hála kikerülheted őket!

  1. Elhamarkodott öröm

Ha már régóta vársz arra, hogy díszhalak ficánkoljanak a nappalidban, akkor bizony az utolsó lépéseket megpróbálhatod ugróiskolás módra átdobbantani. Mondván már látni a célt, akkor mindent bele és jöhetnek az uszonyosok. Igen ám, de ha még azelőtt telepíted be a halaidat, hogy a terep teljesen készen állna a fogadásukra, akkor rettentően kellemetlen meglepetések érhetnek. Egy, túlságosan sűrűn jelentkező probléma, hogy a víz egyensúlya nem áll be, és ennek következtében vagy a pH, vagy a hőmérséklet ingadozása megakadályozza a boldog halacskaélet kibontakozását.

Szóval türelem! Megéri alaposan körbejárni a témát, és jól felkészülni, mert minden rááldozott perc ezerszeresen megtérülhet. Főleg, ha színes, egészséges halaidat szemlélheted!

 

2. Kis akvárium kis gond…

Vagy mégsem? Sokan gondolkodnak úgy, hogy kezdetben bőven elegendő a kisméretű akvárium, hiszen minél kisebb, annál kevesebb vele a gond, meg a teendő. Ám ez a legnagyobb jóindulattal is csak részben igaz.

Minél kisebb űrtartalmú akváriumról van szó, annál gyorsabban és drasztikusabban képesek változni a víz állapotáról tanúskodó értékek. A nagyobb közegben sokkal könnyebb fenntartani az egyensúlyt, megőrizve a víz halbarát paramétereit.

3. Vigyázat, a víz mérgezhet!

Ez az egyik leghihetetlenebb hibafaktor, de mégis rendszeresen előfordul. A víz maga az élet a halak számára, ha és amennyiben az állapota ideális. Viszont, ha az értékek eltolódnak, ha túlságosan sok takarmány és hulladék gyülemlik fel benne, akkor hamar rosszra fordulhat minden. A szűrő időközönkénti kikapcsolása is súlyos következményekkel járhat. Szóval a víz minősége kulcsfontosságú, konkrétan a ficánkoló népség tagjainak élete múlhat rajta!

4. A növények mellőzése

Kezdőként úgy tűnhet, hogy a növények csak bonyodalmakat generálnak, úgyhogy könnyebb nélkülük az akváriumi élet. Nem arról van szó, hogy akkor innentől kezdve búcsú az összes fotoszintetizáló zöldnek, de egy ideig jöhet a parkolópálya.

Ezzel a gondolatmenettel több probléma is van, de a legfőbb mind közül, hogy a növények korántsem okoznak fejfájást az akváriumi létben, sőt. Segítik megakadályozni az algásodást, mert pontosan ugyanazokon a tápanyagokon élnek, mint a nem kívánatos, hívatlan vendégek. Ezen kívül a víz oxigén ellátását is támogatják. Nyilván arra érdemes nagy hangsúlyt fektetned, hogy pontosan milyen növényekre voksolsz. Így a mérgező fajtákat egy az egyben kikerülheted.

5. Szűrőbaki, avagy a kétszeri vízforgatás óránként bőven elég

Az egyes szűrőberendezések között ég és föld a különbség.

Kezdetben úgy tűnhet elegendő az a készülék, ami óránként legfeljebb kétszer, háromszor forgatja át a vizet. Ám ez kevés. Még akkor is, ha az akvárium kicsi. A víz nem túlszűrhető, szóval érdemes inkább nagyobb teljesítményű szűrőben gondolkodni, mint olyanra voksolni, ami a nem megfelelő teljesítménye miatt veszélyezteti a halak egészségét.

Óránként a minimum négyszeri átforgatás az, ami igazán halbarát ajánlat.

6. Rendszeres víztesztelés, minek?

Havonta bőven jó. Mármint a vizet tesztelni. Mondják sokan, kezdő akvarisztika hozzáértőként. Aztán, amikor a halaik sorban hullanak el, akkor kénytelenek változtatni az álláspontjukon. Bizony. Új akvárium esetén a napi tesztelés kikerülhetetlen, míg régi darabnál már megállja a helyét a havi gyakoriság.

A víz ellenőrzése a pH szint, az ammónia, a nitritek, a nitrátok, és a vízkeménység kontrollálását jelenti.

A megszokott rendszerességen kívül akkor is érdemes tesztelni, ha váratlan halelhullást tapasztalsz.

7. Túl sok az egy köbméterre eső haluszonyok száma

A lelkesedés heve olykor képes túlzásokra sarkalni az ember lányát, fiát. Pláne, ha egy új hobbiról, jelen esetben a haltartásról van szó. Úgyhogy könnyedén előfordulhat, hogy túlságosan sok halacska csobban az újdonsült környezetbe. Ez több szempontból is problémás. Ám ami a legnagyobb gond, hogy a hirtelen nagyszámú betelepítés következtében a víz egyensúlyi állapota felborulhat. Mégpedig nem kis mértékben, ami olyan életkörülmények létrejöttéhez vezethet, ami nem kifejezetten támogatja az örömteli lubickolást.

A kevesebb, néha több – tartja a régi, bölcs mondás, s bár valószínűleg nem az akvarisztika ihlette, de a létjogosultsága ezen a területen is megkérdőjelezhetetlen.

8. A mindenkori türelem hiánya

Arra a kérdésre, hogy mi a jó akvarista legfontosabb erénye tíz szakemberből kilenc azt mondaná, hogy a türelem.

Türelem kell a nitrogén ciklus kivárásához, megértéséhez és ráérzéséhez. Elengedhetetlen a türelem az új halak betelepítésénél. Kivédhetetlen a türelem akkor, amikor a jó baktériumok elszaporodása kerül a figyelem és a várakozás célkeresztjébe.

És ha már a szólásoknál, mondásoknál tartottunk fentebb, akkor: türelem rózsát terem – de egészséges halcsapatot mindenképpen!

9. Túltáplálás

A legtipikusabb kezdőhiba. És egyébként nemcsak a haltartás területén. Az újdonság öröme na meg persze a tapasztalatlanság összeadódva a szeretet kifejezésre juttatásának vágyával hamar túlkajáltatáshoz vezethet. Egyszerűen azért, mert az étel jó eszköz a gondoskodás közlésére. Ugyanakkor a határok, főleg eleinte még nem láthatóak, és a gyakorlat hiánya sem segít túl sokat a dolgon.

A halak mindig éhesnek tűnnek. Ha kapnak, esznek. Úgyhogy érdemes a napi egyszeri etetéshez ragaszkodni, és azt az ökölszabályt szem előtt tartani, hogy öt perc elegendő a bekebelezésre.

10. A vízcserét megoldja a szűrő nem? Nem!

A 15%-os heti vízcsere nem megspórolható. Igen, okozhat problémát, fennakadást, fejvakarást és némi elégedetlenséget is. De akkor sem átléphető. Pontosabban persze, be lehet vele próbálkozni – sokan megtették már, de a halak isszák meg a vizét. Azt a vizet, ami mind kevésbé válik életre alkalmassá. A rossz vízminőség stresszfaktor a halak számára, s a frusztráció épp úgy, mint nálunk, embereknél, fokozza a betegségekre való hajlandóságot.

10+1. Az akvárium folyamatos újrarendezése

Az akvárium berendezése nem olyan, mint a lakberendezés, ami soha nem ér véget. A halakat idegesítik a megváltozó tárgyak, az állandóan átalakuló környezet. Biztonságot számukra a változatlanság és az ismerősség jelent. Szóval még ha késztetést is érzel az átformálásra jobb, ha ezt a vágyadat, halaid érdekében elengeded! Érdemes úgy megoldanod az akvárium kialakítását (még mielőtt az uszonyos csipet-csapat beköltözne), hogy annak látványa maximális elégedettséggel töltsön el!

10+2. Az algák megjelenése vagy nem megfelelő kezelése

Az algák felbukkanása riadalmat okozhat. Mit keresnek itt és miért jöttek elő? Vagy honnan, minek és egyáltalán?

Az algák a nem ideális vízszűrés vagy a közvetlen napfény hatására szaporodnak el a leggyakrabban. Az eltávolításuk természetesen nem kihagyható. A jövőben, élő növények betelepítésével, na meg a víz állapotának ellenőrzésével megelőzhető a riogató hatású megjelenésük.

10+3. Az egyetlen jó út keresése, követése

A kezdők nem egyszer úgy vélik, hogy létezik az a bizonyos jú út, az egyetlen, ami tuti befutó. Csak meg kell találni! Igen ám, de valójában ilyen, egyetemes, egyetlen ösvény nem létezik. Persze, az alap tudás univerzális, de minden más formálható az egyedi megélések, meglátások alapján. Szóval idővel, ahogy a tapasztalati mennyiség gyarapodik, úgy nyílhatnak ki új, addig még nem látott ajtók, amiken belépve az akvarisztika eddig ismeretlen új dimenzióit fedezheted fel! Jó barangolást mindehhez!