Kutya allergia

kutya allergia

Az utóbbi évek/évtizedek leginkább kellemetlen és világszerte legsűrűbben előforduló betegsége az allergia. Kortól, nemtől és nagyjából mindentől független, bárhol és bárkinél kialakulhat. Sajnos ugyanez a helyzet kedvenceinknél is, a kutya allergia szintén egy nagyon gyakran előforduló egészségügyi probléma.

Ahogy magunkon természetesen észrevesszük a változásokat és különböző tüneteket, vagy ha gyermekünk panaszkodik valami szokatlanra, akkor is hamar kiderülnek a dolgok, amit egyből lehet is vizsgáltatni, kezeltetni vagy orvosolni. Az allergiás kutya viszont sajnos nem tudja elmondani, hogy valami nincs rendben a szervezetével, csak egyik napról a másikra elkezdi produkálni a tüneteket

Kutya allergia tünetei

El is érkeztünk az egyik, ha nem a legfontosabb tennivalónkhoz, amely nélkülözhetetlen eme népbetegség orvoslásában: a jelek. Fentebb említettük és nem lehet elégszer hangsúlyozni: háziállataink esetében nagyon fontos, hogy megfigyeljük szokásaikat, mert így tudjuk csak felfedezni a szokatlan dolgokat, amiből következtethetünk valami rendellenességre: az egyik legsűrűbben előforduló allergiás tünet a viszketés, így amikor négylábú családtagunk szokatlanul sokat vakarózik, mindenképp vizsgáljuk meg a vakarni kívánt testrészt. Amennyiben a bőr színében elváltozást, a szokásosnál komolyabb szőrhullást, eltérő színű szőrzet megjelenését tapasztaljuk, valószínűleg kutya allergia tüneteivel van dolgunk. Persze miután a bolhásodást kizártuk, mert ugye annak is egyértelmű jele lehet a sűrű vakarózás. Ráadásul a kutyák testét sűrű szőrzet borítja, melytől a bőrfelület allergiás reakcióit még nehezebb észrevenni. Ugyanúgy gyanakodnunk kell az allergiára akkor, ha folyamatos hasmenést vagy hányást produkál kutyusunk. Az előfordulható tünetek közé sorolható még a folyamatos tüsszögés, aminek az oka természetesen lehet megfázás is, de ha ez egy vissza-visszatérő gond, akkor bizony allergiával lesz dolgunk. Ezt a fajta tünetet okozhatja valamilyen ételallergia, vagy valamilyen belélegzett allergén anyag is.

Kutya allergia teszt

A megalapozott allergia-gyanút követő lépés a kutya allergia vizsgálat. Persze sokan azt gondolják, hogy ez felesleges pénzkidobás. Ugyanakkor egy–egy kezeletlen allergia odáig fajulhat (ha például tovább etetjük kutyánkat a tüneteket okozó étellel), hogy további komoly és adott esetben visszafordíthatatlan megbetegedést okozunk kedvencünknek. Az előzőekből kiindulva nagyon erősen ajánlott a kutya allergia vizsgálat, mert egy teljes kórképpel legtöbb esetben könnyen kezelhető a probléma és újra egészséges, boldog lesz bundásunk.

A kutya allergia teszt ma már könnyen hozzáférhető minden gazdi számára és természetesen választhatóak nagyon kíméletesen végezhető tesztek is, melyek elvégzése során gyakorlatilag semmit sem vesznek észre kis barátaink. A kutya allergia teszt ára nagyon változó tud lenni, ugyanakkor mindenképp ajánlott olyan tesztet elvégezni, mely több mindenre kiterjed az átlagnál. Hiszen így egy teszttel kiderülhet, hogy mire allergiás a kutya és nem mellékesen sok esetben több anyagra is allergiás lehet kutyusunk.