Kincsek páncélba bújtatva, avagy középpontban az ékszerteknősök

ékszerteknősök

Az ékszerteknősök, mint megnevezés kicsit megtévesztő lehet, hiszen így, ebben a formájában gyűjtőfogalomként funkcionál. Számtalan faj tartozik ugyanis ebbe a kategóriába. Ami közös bennük, hogy dél, illetve észak-Amerikából származnak. Apró méretük tette őket igazán népszerűvé a kisállattartók körében. Persze a kis termet csak ideiglenes. Az optimális táplálás, és az ideális életfeltételek biztosításával az egyedek hamar növekedésnek indulnak, és akár a 20 cm-es nagyságot is elérhetik, miközben életkoruk nagy általánosságban évtizedekben számolandó.

Mi alapján érdemes kiválasztanod az igazi “ékszerdobozt”?

Az állatkereskedésekben általában egymás hegyén-hátán úszkálnak a teknőcök. Kis helyen összezsúfolva, határozottan nehéz az egyes példányokat megkülönböztetni egymástól. Persze azért nem lehetetlen. Az egészséges tekik egyenesen úsznak. A féloldalas mozgás nem egyszer tüdőgyulladásra utal. A páncéljuk kemény. A puhaság minden esetben valamilyen rejtett betegséget feltételez. Természetesen a nem megfelelő táplálás is generálhat olyan problémákat, amiket később kiküszöbölhetsz. De érdemes biztosra menni.

A teknőcök érdeklődőek, kíváncsiak és élénkek. Határozottan könnyen kézhez szoktathatóak, ám első lépésben nem jó ötlet nyúlkálni feléjük, mert azért a harapásuk nem éppen gyengéd.

 

Ha kiválasztottad kedvencedet, akkor jöhetnek az egyéb felszerelések.

A teknősök bírják a beach hangulatot

A páncélos jószágok kifejezetten igénylik a meleg vizet. A 25-30 fok akár extra fűtés nélkül is elérhető, ha a terrárium a lakásban, azon belül is fűtött helyen található. Ez különösen télen lényeges, hiszen nyáron alap a jó idő. Elvileg. Na, de a meteorológiai anomáliák elemezgetésébe inkább ne menjünk bele.

Szóval ha az akvárium olyan környezetben van, ami eleve ideális hőmérséklet szempontból, akkor a legegyszerűbb akvárium fűtés bőven elegendő kiegészítésként. A helyzet bonyolódik, hogyha a teknőclak helyisége hűvös, tehát a víz optimális hőmérsékletének garantálásához elengedhetetlen a nagyobb teljesítményű rásegítés. Természetesen a különböző akváriumfűtési technológiáknak hála ez könnyedén megoldható, viszont ebben az esetben lényeges az akvárium tetejének elfedése egy üveglappal. Ugyanis a kintről érkező hideg levegőt beszívva a kisállatok könnyedén tüdőgyulladást kaphatnak.

A meleg víz mellett a napsütés iránti vágy az, ami igazán jellemzi a teknőcöket. Nagyon szeretnek a természetes napfényben fürdőzni, sütkérezni. Konkrétan órákon át képesek kinyúlva élvezkedni a napon. Viszont előfordulhat, hogy a természetes fényforrás biztosítása nem kivitelezhető. Ekkor olyan lámpa beszerelése és bevetése a célszerű, ami a fénysugarakon kívül hőt is áramoltat. Így egy az egyben pótolhatóak a napkorong simogató nyalábjai.

A szárazföldi rész kialakításához vásárolhatsz szigetet, ahova kimászhat kedvenced némi napfürdőzés reményében. De kövekből akár partot is létrehozhatsz, amit vízkedvelő növényekkel beültetve igazán zölddé, üdédé és élettel telivé varázsolhatsz. Azt, azonban jó, ha figyelembe veszed, hogy a teknősök nagyon gyorsan elkoszolják a vizüket. Úgyhogy a rendszeres vízcsere elkerülhetetlen. Tehát úgy érdemes kiépíteni a terrárium belsejét, hogy az akvárium tisztítása ne jelenthessen problémát.

A szűrőberendezés nagyban hozzájárulhat a víz eredményes tisztán tartásához, ezáltal jelentős mennyiségű terhet vehet le a válladról. Igaz, hogy talán ennek a beszerzése a legköltségesebb a felszerelések közül, de ezerszeresen visszahozza az árát. Eleve a teknősöknek is jó, ha nincsenek olyan sokat bolygatva, és kár lenne tagadni, hogy neked sem mindegy mennyit és milyen sűrűn vagy kénytelen a terrárium mellett rostokolni.

Az akvárium optimális méretéről nehéz általánosságban nyilatkozni. Ami mindenképpen hasznos kiindulási alap, hogyha pöttöm lakótársadra nem apróságként gondolsz, mert ez az állapot erősen ideiglenes. A kifejlett ékszerteknősök több tíz centiméteresekké nyúlnak, úgyhogy bőven elegendő helyet érdemes biztosítani a számukra. Jelen esetben indulhatsz kisebb méretű variációval, amit aztán időközönként le kell cserélned egy nagyobbra, de nyugodtan bevállalhatod élből a terjedelmesebb terráriumot, így a lakóhely bővítésével nincsen több dolgod.

Miből áll az ideális teknőc menü?

Az ékszerteknősök aranyos kinézetük ellenére ragadozó állatok. Így aztán az eleven eleségek a legjobbak a számukra. Na többek között ezért sem javasolható halas akváriumba beköltöztetni őket, mert igencsak hamar megritkulna jelenlétükben a halállomány.

Kedvükre való a vízibolha, lisztkukac, lepke, légy. Mind élő formátumban. A szárított eleségek ugyan roppantul népszerűek, de kevesen tudják, hogy az etetésükkel párhuzamosan súlyos vitaminhiány léphet fel. Ami pedig egyenes út a túlságosan korai elhulláshoz.

A legjobb, egyben legolcsóbb teknőcétek a kisméretű fagyasztott hal. A halak minden egyes részletét örömmel bekebelezik a kis mohók, vigyázni is kell a súlyukra, mert nagyon könnyen felhizlalhatóak! A túletetés egyik legtipikusabb jele a túlzottan gyors növekedés, amikor a picinyke ékszeres dobozokból hirtelen óriási páncélos ragadozók válnak.

A kisebb példányokat bőven elegendő naponta egyszer, míg a nagyobbakat kétnaponta táplálékkal ellátni.

Az eleséget érdemes a vízben felszolgálni. Mennyiségre elegendő annyit belepottyantani az akváriumba, amit kedvenced kb. tíz perc alatt elfogyaszt. A víz tisztaságát megőrizendő jó ötlet külön lavórban megoldani az étkeztetést.

A teknőcök kézből, vagy éppen csipeszből is elfogadják a felkínált finomságokat, ez csupán szoktatás, tanítás kérdése.

A vitaminok, ásványi anyagok külön pótlása, ha az étrend kiegyensúlyozott nem szükséges. Ellenkező esetben, azonban kikerülhetetlenné válik. A salátalevél megetetése például nem rossz taktika, csak nem biztos, hogy a kis páncélosok rajongással fogadják a kezdeményezést. Mindenféle kínlódás helyett érdemes tehát az alap menüt úgy összeállítanod, hogy az teknőcbarát legyen!

A páncél megpuhulása minden esetben valamiféle hiányállapotot, betegséget jelez. Amennyiben erre utaló tüneteket tapasztalsz háziállatodnál, akkor haladéktalanul fordulj állatorvoshoz.

És akkor jöhet az ékszerteknős család?

A teknőcök társaságkedvelőek, úgyhogy érdemes minimum párosával tartani őket. Így a játék és az elfoglaltság is megoldott, és a magány is kikerülhető.

Viszont a teknőcök egyáltalán nem törődnek az utódok kiköltésével és felnevelésével. A természetben miután letették a tojásaikat a napra bízzák a munka garmadát. Úgyhogy, ha páncélos családalapíttatásban töröd a fejed, akkor bizony a költés és gondozás egy az egyben rád hárul.

Ahhoz, hogy a tojások kikeljenek nagyjából 100-120 nap szükséges. A 95%-os páratartalomhoz 27-30 fokos hőmérséklet társul – a vadonban. Szóval ezeket a körülményeket kell neked is borítékolni a sikerhez. A tojások forgatását, mozgatását érdemes elkerülni. Ha mindent jól csináltál, akkor nagyjából 3-4 hónap elteltével világra jöhetnek az újabb teknőcgeneráció tagjai.

Ne években, évtizedekben számolj!

Ha elhatároztad magad, már ami az ékszerteknős vásárlást illeti, akkor jó, ha tudod döntésed hosszútávú következményekkel jár. A teknősök, ha minden feltétel megfelelő a környezetükben, akkor több évtizedig is zavartalanul élhetnek. Ez természetesen pozitív hír, viszont érdemes tudatosítanod, hogy a teknőc befogadás felelősségteljes vállalás, aminek minden öröme és persze adott esetben nehézsége esztendők hosszú sorára szól.