Betegségkalauz, amire sose legyen szükséged! – I. rész

kutyabetegségek

A leggyakrabban felbukkanó, legtöbb egészségügyi problémát okozó kutyabetegségekről sem írni, sem olvasni nem kellemes feladat. Viszont mégis érdemes némi rálátást szerezni erre a témára. Mert a jelek néha félreérthetetlenek, de nem egyszer kifejezetten nehéz észrevenni, hogy valami nincsen rendben. Egyes kutyusok annyira jól tűrik a fájdalmakat, a diszkomfort érzetet stb., hogy jóformán csak akkor jelzik, hogy baj van, amikor már tényleg nagy a zűr. Míg más négylábúak annyira érzékenyek, hogy a bolhából is képesek elefántot csinálni. Még jó, hogy a gazdik többségükben ismerik kedvenceiket, így képesek dekódolni a testnyelvüket.

A szívférgesség nem játék!

Már az elnevezés is sokat sejtet erről a potenciálisan halálos kórról. Sokáig nem hallottunk róla, ám az elmúlt években előtérbe került. A betegséget generáló paraziták tulajdonképpen megfertőzik a kutyusok szívét, artériáit, tehát az érrendszert.

Na de hogyan kerülnek be a keringésbe ezek a kártevő élősködők? Szúnyogcsípésen keresztül. A véráramba jutó lárvák hamar nagyméretű férgekké duzzasztják magukat.

 

A tünetek viszonylag átlagosnak mondhatóak, pontosabban több betegségtípusra is ráhúzhatóak ugyanezek a gyanús jelek. Köhögés, levertség, fáradtság, depresszió, kedvtelenség és a szokások megváltozása. Utóbbi jelzések nem egyszer a legbeszédesebbek, amikor az amúgy haspók kis kedvenc turkálja csak az ételt, vagy a mindig boldog üdvözlés kimarad a napi repertoárból, esetleg a sétálás lehetősége semmiféle örömöt és izgatottságot nem hoz felszínre.

A férgesség kimenetele halálos. A szív, a túlterhelés, illetve a paraziták pusztítása miatt működésképtelenné válhat és megállhat.

A gyógyszeres kezelés nem lehetetlen, de a sikeres végeredmény, azaz a gyógyulás nem borítékolható, miközben a terápia költséges és fájdalmas. Ettől függetlenül természetesen, ha a szűrésen kiderül a gond, akkor ez az egyik opció, ami megoldásként szóba jöhet. Előrehaladott stádiumban pedig nincsen más út, mint a műtét.

A borzongató részletek után következzen a jó hír, mert hogy ezzel is szolgálhatunk. A szívférgesség megelőzhető: oltásokkal, gyógyszerekkel, vagyis nem olyasvalami, ami elkerülhetetlen és legfeljebb Fortuna változtathatja meg a sorskerék forgását.

Mars, mert támad a hasmars!

A hányás, hasmenés ritkának nem mondható ugyan a kutyák körében, de ettől még felelőtlenség lenne legyinteni rájuk. Sok minden okozhatja ezt a két tünetet. Egyrészt a bélgyulladás, amihez nem kell sok, csupán pár sunyiban felzabált finomság is elegendő a bélbolyhok lázadásához. Másrészt vírusfertőzés is állhat a háttérben. A többekkel egyetemben parbo ide tartozik. Harmadrészt nem egyszer az ételallergia a ludas, ami nem viszketés vagy kiütések képében mutatja meg magát, hanem az emésztőszervrendszer egyensúlyának megborításával jelzi jelenlétét.

Ami biztos, hogy egy-egy hányás, hígabb széklet még nem ok az aggodalomra. De ha ezek az alkalmak rendszeressé válnak, vagy ha a négylábúak állapota láthatóan romlik, azaz egyéb tünetek is felszínre jönnek, akkor kivédhetetlen az állatorvosi vizsgálat.

Általánosságban a hányás, hasmenés némi diétázással kitűnően orvosolható. A sózott vízben kifőzött rizs, a szín hús, és a speciálisan kutyáknak kifejlesztett probiotikum együttesen pár nap után helyreállíthatják a felborult rendet.

A tápváltást is érdemes megemlítenünk, mert a kutyák gyomra nem tolerálja jól a táptípusok folyamatos, pláne átmenet nélküli váltogatását. Ha elkerülhetetlen az aktuálisan etetett táp cseréje, akkor a legjobb taktika a fokozatosság elvét követni. Nyilván ez alól kivételt jelent, ha a háttérben allergia áll, ekkor nincs idő az átszoktatásra.

A nem megfelelő mennyiségű, minőségű ételek, és ételnek látszó tárgyak befalása is kellően megviselheti a gyomor- és bélrendszert. A sötét széklet, illetve hányás vérre utalhat, ami azonnali orvosi beavatkozást sürget. A dehidratáció a legnagyobb veszélye a folyamatos ürülésnek, ezért a friss víz biztosítása kulcsfontosságú. Ha sem az ivás, sem az evés nem megy, akkor pedig irány az állatkórház.

Ami a koplaltatást, mint megoldási stratégiát illeti: 12-14 óra javasolt alsó hangon, amit ildomos kihúzni etetés nélkül. Aztán következhetnek a fent felsorolt kímélő fogások. S ismételve önmagunkat, ha a helyzet változatlan marad, akkor nem jó ötlet tovább halogatni a segítségkérést.

A túlsúly nem cuki

Milyen érdekes, hogy az elhízás problémáját sokan úgy kezelik, mint egy aranyos kis anyajegyet vagy szemölcsöt, ami teljesen ártalmatlan, bár látszik, de inkább édes, mint vészterhes a jelenléte. Pedig ez óriási tévedés mind a két, mind a négylábúak életében.

Ízületi fájdalmak, cukorbetegség, szív- és érrendszer meggyengülése, szervi elégtelenségek – felsorolni sem lehet mennyi negatív következménnyel járhat együtt a túlsúly. És ami tovább árnyalja a képet, nem pozitív értelemben, hogy a lefogyasztás egyáltalán nem egyszerű, és még kevésbé élvezetes feladat. Gazdiként kifejezetten komoly kihívást jelent a mini adagok tálalása, a jutalmak megvonása és a mozgásra ösztönzés. Ám ez mind semmi ahhoz képest, amit a kutyusok élnek át, hiszen nem is értik, hogy mi, miért történik velük, vajon meddig tart ez az egész és főleg ő mit vétettek? Miközben semmit, a diéta az egészségmegteremtés részét alkotja, de ezt átadni, megértetni, esélytelen. Szóval a legjobb mindezt egy az egyben elkerülni.

Na, de hány kg az ideális? Ez nemcsak, hogy fajtánként, hanem egyedenként eltérő számadat, úgyhogy kifizetődőbb taktika a látványt alapul venni a vizsgálódáshoz. Ha a kutyák gerince szabad szemmel látható, illetve a bordák könnyen kitapogathatóak, valamint a derék, mint testtáji megnevezés ténylegesen megmutatkozik, akkor nagyon valószínű, hogy a mérlegelés kiváló eredménnyel zárul. Minden más esetben, azonban a felismerést követően nem maradhatnak el az egészségjobbító lépések, azaz a fogyókúra.

Aminek azért nem kell úgy kinéznie, mint némely ember esetében. Napjainkban már a háziállat boltokban széles táppaletta érhető el, melyek között bőven akadnak light variációk, amik finomak, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmúak. Emellett a mozgásmennyiség fokozatos, tudatos növelése is kitűnő stratégia. Az átmenetnek komoly jelentősége van, hiszen ha egyik percről a másikra a kutyusok túl nagy terhelést kapnak, az komoly problémákhoz vezethet. Tehát lépésről lépésre érdemes haladni az úton, szó szerinti és átvitt értelemben egyaránt. A jutalomfalatokat sem kell az örökkévalóságig száműzni, ugyanis a gyártók megannyi diétás alternatívát kínálnak a kopogó szemű kedvencek nagy örömére.

Kennel köhögés, avagy a négylábú társadalom influenzája

A kennel köhögés extra ragályos betegség, ami járványszerűen szokott felbukkanni kutyákkal sűrűn lakott területeken vagy éppen kenneludvarokban. A gégefőben, légcsőben létrejövő gyulladás jellegzetes köhögést eredményez, amit sokan a libák gágogásához hasonlítanak. Többnyire pár nap után megszűnnek a tünetek. A folyamat antibiotikum adásával felgyorsítható. Nem egyszer hányás is társulhat a köhögéshez, ami egy teljesen normális fiziológiás reakció.

Fokozott járvány esetén a kutyaiskolákat, kutyakozmetikákat és kutyafuttatókat, amennyiben megoldható persze, érdemes kerülni.

A felülfertőződés alapvetően ritka fordulat, de mégsem példa nélküli. Ezért is lényeges figyelni a kutyák hangulatát, kedvét, és ha változás tapasztalható, mégpedig negatív irányban, akkor az állatorvos beavatkozása gyors enyhülést hozhat. Általában szteroidos, illetve antibiotikumos injekciók alkalmazásával még a tüdőgyulladással ötvözött kennel köhögés is könnyen megszűnhet nagyjából egy, másfél hét alatt. Viszont felülfertőződésnél a pihentetés, a kímélés elengedhetetlen, még abban az esetben is, ha a gyógyuló félben lévő kis kedvencek már nagyon mennének, tennének-vennének. A nyugalmat kívánó időszak “kiböjtölése” után aztán következhet a megerősödés, és a visszaszoktatás szakasza, ami fiatal, életerős négylábúaknál pár nap alatt meg is valósulhat.