Íme a teendők listája, ha kiskutya érkezik a házhoz! – VIII. rész

kutya játék

Az új családtag megérkezése olyan öröm, ami nehezen felülmúlható. Ha már éltél át hasonlót, akkor pontosan ismered az izgatottság-izgalom érzéseit, és a várakozást. Ha pedig most jött el az idő arra, hogy egy négylábú társsal gazdagodj, akkor bizonyára a gyomrodban érzékeled az esemény súlyát. Úgyhogy adunk egy kis feladatot, ami félig-meddig képes elterelni a figyelmedet – így gyorsabban telnek a napok, míg elérkezik a ti időtök. Tehát a kihívás “csak”annyi, hogy a kis kópé betoppanására érdemes felkészülni, és nemcsak érzelmi szinten. A bevásárló lista nem tekinthető rövidnek, főleg ha még járatlan vagy a témában. Szóval próbáljuk helyetted is kimazsolázni azokat a tételeket, amiket nem ildomos kihagynod a hiánytalan ráhangolódás érdekében.

Játék az élet!

Ha úgy érzed, hogy már minden készen áll a kis jövevény érkezésére, vagy esetleg a kis mancsos be is gyalogolt az életedbe, akkor a szükséges kellékek, kiegészítők, és útmutatók után jöjjön az egyik legkönnyedebb téma: a játék. A kutyusok nonstop abban az örömteli, felhőtlen állapotban élnek, ahol és amikor minden boldogság. Ha a kedvüket nem veszi el senki, semmi, akkor lelkesen képesek újra és újra felfedezni életük azon mozzanatait is, amik amúgy emberi szemmel nézve, látszólag változatlanok. Ez a fogyhatatlan érdeklődés a mindenkori játékos kedv megőrzésének alapja. Ha a kis kópé kíváncsi a világra, és ha farok csóválva figyeli az eseményeket, akkor bizony hamar előtérbe kerülhetnek a különböző játékszerek.

Sokan úgy gondolják, hogy a kutyák eljátszanak saját magukkal, miként a gyermekek is. Ez részben igaz, mert akadnak olyan játékvariációk, amiket egyedül is élvezetes kipróbálni és művelni. Ugyanakkor maga a játék, tulajdonképpen egy közösség építő, kapcsolatmélyítő ténykedés. Ha így állsz hozzá, természetesen. A kikapcsolódás perceiben tovább erősítheted kedvencedben a közöttetek létrejövő bizalmi fonalat. Ráadásul a játék hevében az is gyorsan és eredményesen rögzíthető, hogy ki az úr a háznál, azaz ki a falkavezér.

 

Ahhoz, hogy ez mindenkor érzékelhetővé váljon érdemes két apróságnak tűnő, de komoly üzenettel bíró részletre odafigyelned. Kutyád azonnal érteni fogja mi a dörgés. Egyrészt a legjobb, ha a játékot te kezdeményezed. Amennyiben a kis zöldfülű azt tapasztalja, hogy kellő mennyiségű nyaggatás után úgyis kötélnek állsz, akkor élni fog a gyanúperrel, hogy ez mindig így lesz. S innentől kezdve elindul a lavina, aminek nagyon nem jó érzés az aljára érni. Jobb tehát nem elragadtatásig hevíteni kópéd lelkesedését. Ha tudja, hogy te vagy a döntnök, azaz rajtad áll mikor kezdődik a játék, akkor megérti, hogy a te kezedben van az irányítás. Másrészt hasonló megfontolásból a játék végét is ildomos neked meghatározni. Ha úgy érzed elég volt a huncutkodás, vagy úgy látod, hogy a kis rosszaság kezd nagyon bepörögni, akkor könnyedén jelezheted, hogy eddig és ne tovább. Persze azért jó, ha felkészülsz arra, hogy a legtöbb négylábú bepróbálkozik újra, és újra és újra. De a türelem és a következetesség párosa mindig meghozza a várt és egyben megnyugtató végeredményt.

Milyen játékokat érdemes beszerezned otthonra?

Minden kutyusnak megvan a maga szerelme. Így, ha már jobban kiismerted kedvencedet, akkor hatékonyan rászabhatod a felvásárolt játékszereket. Ugyanakkor azért bőven akadnak a kalapban olyan variációk, amik szinte kivétel nélkül óriási siker várományosai. Főleg, hogy számtalan játékforma megszerettetése csupán elhatározás és ismételten csak türelem kérdése.

A labdák ezernyi színben, méretben, kivitelben gurulnak elő a virtuális és valós polcokról az állatos boltokban. Vannak jutifalat elrejtős variációk, akadnak pattogósak, sőt kifejezetten nehezek is, utóbbiak a rágókedvű négylábúaknak erősen javasolhatóak. A hagyományos teniszlabda épp úgy megtalálható a palettában, mint az óriásira nőtt kosárlabda utánzat. Az árnyalatok sokszor rikítóak, ami azonban nem a véletlen vagy az ízlésficam műve. A kutyák színvakok, pontosabban mivel kevesebb érzékelő szenzortípussal rendelkeznek, mint mi, így másképpen látják a színeket. Az élénk árnyalatokról a szakértők úgy tartják, hogy észrevehetőbbek, ezért annyira kedveltek a gyártók körében.

Ha a megfelelő labda után kutatsz, akkor először is lényeges az ideális méret megtalálása. A túl kicsi lenyelés, torkon megakadás veszélyét hordozza magában, sőt még szájzárat is kaphat tőle a lelkes kutyus, aki minden áron a fogai közé kívánja tuszkolni legújabb játékszerét. A túlzott nagyság pedig azért hátrányos, mert nem teszi lehetővé a szájban cipelést és hurcolást, ami a legtöbb kutyusnak kedvenc időtöltése.

kutya játékok
fotócredit: unsplash free licence

Az alapanyag milyenségét is megválaszthatod. Ha a kis kópé imád rágni, akkor a legjobb valamilyen ellenálló, például tömör gumi variációban gondolkodnod. Míg ha az apróság nem különösebben koptatja fogait a játékain, vagy te tudatosan elveszed tőle a labdát miután gurigáztatok, akkor a kevésbé masszív verziók is szóba jöhetnek.

A különböző kötelek nagyszerű terepet biztosítanak a huzigáláshoz. Rövidebb és hosszabb, több vagy egycsomós alternatívák egyaránt beszerezhetőek. A textil szálak az esetek jelentékeny százalékában ártalmatlanok, tehát a cérnázni szerető kedvenceknek nem eshet bajuk, ha lenyelnek belőlük néhány szálat.

Ha a kis újoncról tudod, hogy a fajtájára jellemző a vízimádat, akkor kifizetődő ötlet direkt vízi játszásra specializált variánsok közül válogatnod. Ezek a különleges anyagból készített játékok fennmaradnak a vízen, így bármikor becserkészhetőek.

A plüssökért a legtöbb négylábú egyszerűen rajong. Nyilván mindig az a legérdekesebb figura, ami a gazdié. Viszont az embereknek készített típusok nem a legbiztonságosabbak a kutyák számára, mert számtalan, könnyen lenyelhető résszel rendelkeznek, és hát nem vitás, az anyaguk sem evésre és rágcsálásra méltó. Ezzel szemben a speciális játékok, ha nem is megzabálásra, de csócsálásra alkalmasak. Plusz megvan az esélye annak, ha kedvencedet egy neki tetsző plüssel leped meg, akkor nem vet szemet a tiédre. Talán.

Manapság roppantul elterjedtek a logikai játékok, amiknek a lényege, ahogy az az elnevezésből is látszik, a logikus gondolkodás fejlesztése. Általában a működési elv esszenciája egy falatnyi finomság, ami a szerkezetben elrejthető, és amit csak, egy meghatározott módon lehet kipiszkálni. Az érdeklődő, kíváncsi és tanulékony ebek ilyen módon nagyszerűen leköthetőek, és közben a tanulási folyamatok is hatékonyan aktivizálódhatnak.

Sípolós vagy hangmentes?

Örök dilemma. Főleg, hogy az esetek jelentős hányadában a kutyusok kedvelik a sípolást. Mégpedig a minél (emberi fülnek) idegesítőbb zajokat. Amiket egy idő után kifejezetten nagy kaland és kihívás hallgatni… Szóval akkor most mi a jobb? Ha maradsz a sípmentes, kellően csendes, ám kutyaszemmel kevésbé izgalmas variációknál? Vagy feláldozod a nyugalmadat kedvenced érdekében, és jöhetnek az irtó zajos kellékek?

A helyzet az, hogy létezik arany középút, s talán ez az ösvény a legideálisabb választás. Ha a sípolós játékait csak addig adod oda kópédnak, míg tart a móka, ám utána elveszed őket, azaz te irányítod a mitől-meddig kérdését, akkor a saját határaidhoz szabhatod a feltételeket. Így ha olyan napod van, hogy öt perc után azt érzed szétdurran a fejed, akkor a sípolós csirke, disznó vagy labda átadhatja a helyét valami sokkal csendesebbnek. Ám ha bírod a gyűrődést, akkor mehet a síppal és nádi hegedűvel kísért mulatozás. Csak rajtad áll. S ilyen szempontból amúgy extra előny, ha kedvenced megtanulja, hogy te vagy az, aki a feltételeket megszabja. Azokat a feltételeket, amik egyáltalán nem evidencia, hogy mindig ugyanazok és egyformák.

A játék, mint motiváció?

Igen. Azoknál a kutyáknál, akiket a kaja annyira nem hoz lázba, ellenben egy labda vagy plüss annál inkább, jó ötlet a hőn rajongott játékszert nevelési és tanítási célok eléréséhez is bevetni. A felvillantott inspirációs erőnek hála a különböző trükkök vagy éppen alap engedelmességi fogások sokkalta könnyebben és gördülékenyebben elsajátíthatóak. Mert a játszás csodákra képes!