Íme a csupasz valóság, avagy amit tudnod érdemes a kínai meztelen kutyáról!

kínai meztelen kuya

Most akkor a kínai meztelen kutya hóbort, divat, vagy ez csak a látszat, a felszín, ami alatt mély történelmi rétegek húzódnak meg? Bizony az igazság az, hogy az utóbbi fedi le a legteljesebben a valóságot. Annak ellenére is, hogy sokan túlmajmolt trendkutyának gondolják a fajtát, s talán el is ítélik még a gazdikat választásukért. Mert hát milyen dolog már szőr nélkülinek lenni egy bundás társadalomban? Extra az biztos. Viszont elkényeztetésről csak egyes esetekben van szó, az általánosítás egyáltalán nem állja meg a helyét.

A kínai meztelen kutya nem minden esetben csupasz!

Akkor hogy is van ez? Minden meztelen kutya kínai kopasz, de nem minden kínai kopasz csupasz? Valahogy így. Minden egyes alomban akadnak szőrös változatok, s ez, a többi egyed egészsége érdekében is kulcsfontosságú. A szőrtelenség genetikája ugyanis összefügg a fogak épségével, azaz ha túlságosan sok kopasz kölyök látna napvilágot alomról alomra, akkor egyre több kópé érkezne fogatlanul. A powder puff változat teljes testét szőr borítja. Az esetében a lógó fülek is megengedettek, mert amúgy a kopasz kutya mélyen tűzött, felálló fülekkel hegyez és figyel.

Egyébként a meztelen mancsosok sem teljesen szőrtelenek: a bóbitájuk például tipikus jellegzetességük, sokan hajnak hívják a dúsan nyakukig omló szőrt. A lábakat kb. zokni magasságig fedi szőr, s a farkukon is található néminemű bunda.

 

A fajta kínai eredete ugyan kétséges, de az, hiteles történelmi forrásokkal bizonyítható, hogy az ősök már évezredekkel ezelőtt megjelentek a Távol-Keleten. Ahol már akkor hagyományként tekintettek a szőrtelen kutyusok tenyésztésére. Természetesen mint társasági kutya szerepelt a köztudatban, az uralkodók kísérőjeként magas ranggal rendelkezett, tehát bárkinek csak úgy nem lehetett kínai kopasz kutyája. A mexikói és perui meztelen fajtákkal amúgy szoros rokonságot mutat.

A népszerűsége az elmúlt évtizedekben fokozódott mind Európában, mind a tengerentúlon. Kis érdekesség, hogy mivel kinézet tekintetében bátran elsüthető az extrém jelző, így a fajta képviselői rendszeresen nyerik el a “megtisztelő” legcsúnyább kutya díjat. Szerencsére a rajongók erre az elismerésre inkább kuriózumként gondolnak, mintsem sértésként.

Szőrben van, de hűségben nincs hiány!

Sokan el sem jutnak addig, hogy közelebbről is megismerjék ezt a minden ízében különleges fajtát. Pedig érdemes időt szánni rá, ugyanis hihetetlenül ragaszkodó típus. A gazdájáért mindent megtenne, s rá mindenek felett hallgat. Figyelmes, kifejezetten érzékeny és konkrétan vágyja az emberekkel való kapcsolatot. Kedvessége, bájossága azonnal elfeledteti azokat az előítéleteket, amiknek minimum a kétharmada nem is igaz.

Mivel engedelmes, s határozottan jól viselkedik az élet számos területén, így nagyszerű kísérő- és útitárs. Nem az a fajta kutya, aki csak úgy otthon hagyható, magányra ítélve. Nagyon igényli a törődést, és a társaságot kétlábú falkájával.

Kíváncsi természetének hála jóformán azonnal jelzi, ha idegen közeledik, ugyanakkor nem túlságosan ugatós. Vidám személyiségéhez játékos karakter tartozik, tehát bármikor vehető egy jó kis mókázásra. Önmagában is vidámító jelenség, s láthatóan élvezi, ha mosolyt csalhat a környezetében élők arcára. A kezelése egyáltalán nem nehézkes, így kezdő kutyásoknak is kitűnő választás. Nyilván a következetesség, ami tudjuk lerágott csont, nem kihagyható! A konzekvens hozzáállásban rejlik a siker kulcsa! Érdemes kihasználni a kutyaovi és kutyaiskola előnyeit is. A komplex szocializációnak elengedhetetlen része a többi négylábú megismerése és egyben elfogadása.

Naptól, jégtől óvni kell?

Az egyik legtöbbet emlegetett sztereotípia a fajtával kapcsolatban, hogy kopaszsága révén nem bírja se a hideget, se a meleget. Még jó, hogy ez nem igaz! Roppantul robusztus, azaz ellenálló típus, aki ha mozgásban marad, akkor konkrétan fittyet hány a környezeti hatásokra. Fiatal és idős egyedeknél, valamint extrém hidegben jó szolgálatot tehet egy téli kabát vagy kötött kutyapulóver. A világos bőrű kutyák érzékenyebbek az erős UV sugárzásra, szóval egy kis naptej nem árt, meg odafigyelés természetesen. A nagy hőségben amúgy sem célszerű fel-alá sétálgatni egyetlen négylábúval sem.

Megfelelő körülmények között 12-14 évig is elélhet, ami nem kis teljesítmény, s ez is jól példázza strammságát. A vásárlásnál, mint minden más esetben életbevágóan fontos a megbízható tenyésztő kiválasztása, aki géntesztekkel is tudja igazolni a kölykök egészségét.

Félre a fésűvel vagy mégsem?

Az ápolása kicsit trükkös, ellenben abszolút nem problémás. A szórványos bunda fésülése egyszerű, s túlságosan gyakran nincs is rá szükség. A fürdetéssel viszont érdemes rendszeresen számolni. A bőr gondozására nagyjából ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a mi esetünkben. Olykor-olykor egy kis testápoló krémes bedörzsölés kifejezetten hasznos, mert a fajta hajlamos a bőrszárazságra. Ahogy azt fentebb említettük nyáron a napvédelem naptej formájában nélkülözhetetlen.

És nagyjából ennyi! Durva szőrhullatástól, sőt ázott kutyaszagtól sem kell tartani tehát. Az élősködők például bolhák nem gyakori vendégek a fajtánál, mert nem nagyon tudnak hova befészkelni. A kullancsokat is sokkal gyorsabban észre lehet venni. A csupaszság azaz számtalan előnyt tartogat.

A kínai kopasz kutya csak simogatásra vágyik?

Nem egészen, bár kétségtelen tény, hogy elképesztően ragaszkodik a szeretteihez és óriási szüksége van a folyamatos kontaktusra. Viszont a mozgás legalább ugyanannyira lényeges az életében, mint a szeretet testi kifejeződése. Futás, játék, természetjárás – mind jöhet, de a specifikusan kistestű ebeknek kifejlesztett agility is nagyszerű döntés. A trükkök tanulásában az élen jár, örömmel sajátít el olyan készségeket, amikkel örömöt szerezhet a gazdájának. Ráadásul így egyúttal a mentális lefárasztás is megtörténhet.

Lakásban és házban egyaránt jól érzi magát, mert az élete értelme a gazdája. Figyelmet, szeretetet, törődést, magyarul a mindennapok szintjén időt és energiát igényel a gondozása, ám ez örömteli feladat. Hűséges kísérő vagy útitárs, akinek egy hangja sincsen, s az engedelmesség sem esik nehezére.

A kínai kopasz kutya szereti a gyerekeket, és jól bírja a gyűrődést, de azért ideális, hogyha érzése szerint vissza tud vonulni. Nyitottan fogadja a többi élőlényt is, tehát a falka bővítése sem jelenthet akadályt.

A szőrallergia sem gond?

Az a hír járja, amit egyre többen mind nagyobb meggyőződéssel suttognak, hogy a kínai meztelen kutya szőrallergiás gazdijelölteknek is pazar döntés, mert hogy nem vált ki irritációt belőlük.

Az elgondolás tulajdonképpen logikus: a minimális szőrzet ténye azt feltételezné, hogy aki konkrétan a szőrszálakra allergiás, annak a csupasz valóság megkönnyebbülést hozhat. Ez, azonban nincs mindig így.

Tehát bár az elképzelés jól hangzik, s egyes helyzetekben valószínűleg igazolhatóan működik is, de nem érdemes rá mérget venni. A legjobb az egyéni tapasztalat. Ha személyes kontaktus során bizonyítottá válik, hogy az allergiás tünetek egy az egyben elmaradoznak, akkor minden rendben. Ám mivel tudományosan alátámasztott tény, hogy az allergiát sokszor a kutyanyálban található allergének váltják ki, amik ugye nyalogatás során rákerülnek a szőrre, és mindenhova, így könnyen előfordulhat, hogy az allergiás reakció hevessége nem, hogy nem csökken, hanem stabilan és megingathatatlanul megmarad.

Elkényeztetett vagy bevállalós?

A fentiekből egyértelműen kiderül, hogy kizárólag nevelés kérdése, hogy végül a kínai kopasz kutya milyen személyiségjegyeket vesz fel. Következetességgel olyan társsá válhat, aki semmi jónak nem elrontója, aki örömmel mókázik, játszik, mozog, és aki él-hal a fizikai kontaktusért, az ilyen módon megnyilvánuló szeretetért. Az elkényeztetés csak döntés kérdése, a szeretet nem jó mederbe terelt kifejeződése. Tehát mint ilyen, téves minta egy az egyben elkerülhető. Vagyis előítéletek helyett éljen a tudatos nevelés, szocializáció! A fajta tanítása így kezdőknek sem okozhat fejfájást.