Íme a teendők listája, ha kiskutya érkezik a házhoz! – VII. rész

jutalomfalat

Az új családtag megérkezése olyan öröm, ami nehezen felülmúlható. Ha már éltél át hasonlót, akkor pontosan ismered az izgatottság-izgalom érzéseit, és a várakozást. Ha pedig most jött el az idő arra, hogy egy négylábú társsal gazdagodj, akkor bizonyára a gyomrodban érzékeled az esemény súlyát. Úgyhogy adunk egy kis feladatot, ami félig-meddig képes elterelni a figyelmedet – így gyorsabban telnek a napok, míg elérkezik a ti időtök. Tehát a kihívás “csak”annyi, hogy a kis kópé betoppanására érdemes felkészülni, és nemcsak érzelmi szinten. A bevásárló lista nem tekinthető rövidnek, főleg ha még járatlan vagy a témában. Szóval próbáljuk helyetted is kimazsolázni azokat a tételeket, amiket nem ildomos kihagynod a hiánytalan ráhangolódás érdekében.

A jutalmazás jó szokás?

Abszolút. A kicsi és a nagy kutyák (és itt most nem a testméretre gondolunk) egyaránt igénylik a motivációt. Az már más kérdés, hogy kinek-mit jelent ez. Vannak olyan négylábúak, akik a játékaikért rajonganak, és azokkal lehet pillanatok alatt lázba hozni őket. Míg megint másokat egyetlen egy dolog képes felcsigázni: a kaja. Azért a kutyák nagy része utóbbi kategóriába is tartozik. Szóval egy falat sajt, egy karika virsli vagy parizer csodákra képes. De azért az könnyen belátható, hogy mégsem ezek az alternatívák a legegészségesebb variációk.

Ráadásul az sem mellékes, hogy a jutalmazás milyen gyakran tűnik fel a mindennapokban. Mert ahhoz, hogy a vonzereje megmaradjon elengedhetetlen egyfajta szellősség. Mindig, mindenért ugyan adható juti, de akkor egyszer csak veszítenek az értékükből a falatok. Tehát az időzítés mindenképpen jó stratégia, akárcsak a mérlegelés. Plusz természetesen vannak olyan helyzetek, amikor egymás után simán sorjázhatnak a finomabbnál finomabb falatok például amikor egy új kunsztot akarsz megtanítani érdeklődő kedvencednek.

 

Kezdetben, közös életetek első szakaszában a legegyszerűbb elsajátításra váró feladatokat is érdemes megtámogatni némi bónusz munícióval. Ilyen módon még a szobatisztaság is sokkal hamarabb a helyére kerülhet a kópé fejében, mint finomságok nélkül. Sokan ekkortájt már elkezdik a klikker használatát is. Az, hogy téged ez a lehetőség mennyire vonz nagyon is mérvadó, mert ha nem érzel benne fantáziát, vagy úgy véled, hogy ez a tanítási, később motiválási módszer távol áll tőled, akkor nyugodtan félreteheted.

A jutalmazás egyik alap feltétele, akárcsak a sikeres nevelésnek is, a következetesség. Ha össze-vissza, mindenféle meggondolás nélkül szórod a jutalomfalatokat, akkor épp a gesztus lényege veszhet el. Hiszen ha nincs abban logika, hogy mikor-miért kerülnek elő a hőn áhított falatok, akkor a tanulás is megakadhat, s végül teljesen lezárulhat. Tehát ha egyszer megszoktattad kópédat, hogy egy bizonyos mennyiségű vagy minőségű teljesítmény után jutalom jár, akkor jó, ha ehhez konzekvensen tartod magad a közös sikerek elérésének érdekében.

Emberi koszt vagy kutya jutalomfalat a jobb falat?

Sokan simán benyúlnak a hűtőszekrénybe és kiveszik azt, amiért kedvencük láthatóan rajong. Parizer, virsli, sajt, kolbász – általában ezek a jelentkezők a legkedveltebbek. Csak kérdés, hogy egyben a leginkább megfelelőek is? Mert azért az nem a véletlen műve, hogy az állatos boltok kínálatában megannyi jutifalat elérhető. Az ízesítések, a formák, a kivitelek variáltsága jóformán a megszámlálhatatlanság határát súrolja. Szóval most akkor melyik az ideálisabb döntés?

A helyzet az, hogy bár a kutyák imádják a házi kosztot, pláne ha konkrétan a gazdi kajájáról van szó, de a jutalomfalatok sokkalta optimálisabb összetétellel rendelkeznek, mint a hűtőből elővett nyálcsorgató falatok. Ráadásul, ha előbbiekből túlságosan sok kerül a tenyérbe, majd a szájba, akkor egy idő után elképzelhető, hogy a táp sem lesz olyan kívánatos, s akkor is inkább a hűtő finomságai csábítanak erősebben.

Száz szónak is egy a vége a legjobb, ha a direkt kutyák táplálására és jutalmazására szánt termékek között válogatsz. Mert hogy bőven van miből választanod. A csirkés, a halas, a nyulas, a marhás, a disznós ízesítésű falatok mindenféle alakzatokban, s állagú kivitelekben megvásárolhatóak.

A puha vagy a kemény jutalomfalat a kezelhetőbb?

Tulajdonképpen megannyi jellemvonás alapján kategorizálhatóak az egyes jutalomfalatok. Méret, alak, íz, állag stb. Ami, azonban segíthet az eligazodásban, hogy azok a leginkább megfelelőek, ha tanításról, motiválásról van szó, amik hamar bekaphatóak és pikkpakk lenyelhetőek. Hiszen ha éppen benne vagy egy oktatási folyamatban, akkor nem mindegy, hogy a kutyusod hány másodpercre zökken ki a figyelem állapotából. Ha túlságosan sokáig kell rágnia a motivációként kapott jutit, akkor bizony a koncentrációja csökkenhet és a fókusza hamar élességét veszítheti. Így aztán a könnyen rágható, gyorsan lenyelhető alternatívák az igazán egyszerűen és eredményesen alkalmazhatóak.

juti falat
fotócredit: unsplash free licence

A kolbászkák például, amik speciálisan kutyusoknak készültek feldarabolhatóak, akár saját kézzel is, azaz az aprítás megoldható. Nyilván az, hogy konkrétan mekkora az a méret, ami még belefér abszolút kutyafüggő. Ha kedvenced kistestű, akkor nyilván számára az, ami egy nagyméretű kutyának csak egy fél fogára való finomság akár megrághatatlan kihívást is jelenthet. Szóval általánosítás helyett mindig az egyéni tényezők a lényegesek és egyben mérvadóak.

A jutalomfalat beleszámít a napi tápmennyiségbe?

Természetesen igen. Rengetegen követik el azt a hibát, hogy a jutalomfalatra úgy gondolnak, mint valami olyan nassolni valóra, ami következmény nélkül fogyasztható. De ilyen nincsen. Minden, ami bekerül a szervezetbe energiává alakul, amit vagy képes a test hasznosítani, vagy nem, s akkor megindul a raktározás. Úgy tűnhet, hogy napi pár darab jutifalat nem oszt nem szoroz, de hosszabb távon igenis komolyan befolyásolhatják a kis kópé súlyát. Mégpedig nem éppen előnyös irányba. Az, hogy az elhízás és a túlsúly mennyire kockázatos a kutyusok esetén más téma, de azért mint figyelmeztetés ide kívánkozik.

Ahhoz, hogy kedvenced “vonalait” megőrizhesd, s közben a jutalmazásról se kelljen lemondanod annyit érdemes tenned, hogy a falatokat belekalkulálod a napi ételmennyiségbe. S végül a nap végén annyival kevesebbet öntesz a tálkába, mint amennyi inspirációs “katonával” éltél a különböző napszakok folyamán. Ezzel az aprócska trükkel óriási előnyre tehetsz szert, s egy az egyben megelőzheted a nem szívesen látott vendég, az elhízás felbukkanását.

A tápszemek jutalomfalatként is jó szolgálatot tehetnek?

Nyilván mivel ételről van szó, ezért alapjáraton igen. Ugyanakkor mégsem ajánlott a tápot erre a célra használni. Egyszerűen azért, mert a napi etetés, ami jár teljesen más lapra tartozik, mint a tanítás, tanulás, ami egy választott program, s ami során a jutalmazás kiérdemelt és nem evidencia.

Ráadásul, ha a kutyus túl sokat rágja a tápját, naphosszat ugyanazt az ízt érezve, akkor bizony hamar megunhatja a banánt, pontosabban az eleséget. Ez pedig egyéb bonyodalmakhoz, tápváltási kísérletekhez stb. vezethet. Érdemes ezt az egész kalamajkát megelőzni és elkerülni. Az állatos boltok kínálatában elképesztő mennyiségű jutalomfalatot találhatsz, a legkülönbözőbb ízben-formában-beltartalomban, így aztán nem jelenthet kihívást a megfelelő fajta megtalálása és örömteli alkalmazása.

A vitaminos variációk korlátlanul adhatóak?

Nem. Egyes jutalomfalatok esetében a csomagoláson feltüntetett napi mennyiséget nem érdemes túllépni. Ezek a fajták többnyire vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, azaz olyan összetevőket, amiket akár túl is lehet adagolni. A túlzások elkerülésének érdekében az ajánlás betartása mindenképpen szem előtt tartandó.

Végül, egyetlen jutalomfalatot sem érdemes túlzásba vinni, már ami az adagolását illeti. Ezek a termékek nem teljes értékű eleségek, tehát sohasem nyújtják azt a tápanyag komplexitást, amit a tápok. Nem is rendeltetésük ez természetesen, viszont ennek megfelelően ildomos kialakítani a kínálásukat.