Betegségkalauz, avagy fókuszban a leggyakoribb macskabetegségek! – I. alapozó rész

macskabetegségek

Ez az az írás, ami a legjobb, ha sohasem akad a kezed ügyébe. Vagy ha mégis, akkor olyan nyugalommal olvashatod végig, mint aki egy érdekességet talált, de a tartalma nem érinti. Legyen így! A cikk célja, hogy némi betekintést engedjen a legsűrűbben jelentkező, cicabetegségek világába. A legtöbb esetben az idő kulcsfontosságú faktor. Azaz ha a tünetek felbukkannak, akkor a leglényegesebb az azonnali cselekvés.

A hányás nem feltétlenül ártalmatlan

A macskák nyelve hihetetlenül érdes. Amikor nyalogatják magukat, tisztogatva bundájukat, akkor rengeteg szőrt nyelnek. Ezek a szőrszálak a gyomorban összetapadnak, ragadnak és szőrgombócokat alkotnak. Az emésztésük ellenben nem alkalmas a gombolyagok eltüntetésére, így aztán elérkezik az idő a megkönnyebbülésre. Aminek az egyetlen módja a visszaöklendezés. Ekkor a szőrcsomó a szájon át eltávozik és a cicák megnyugodnak. Azért fontos ezzel a jelenséggel tisztában lenni, mert egyrészt nem egyszer ez áll a hányás hátterében, mint generáló ok. Másrészt ez nem olyasvalami, amit legfeljebb csak elviselni lehet, de megelőzni nem. Nagyon is van rá preventív megoldás, ami mind a macskák, mind a család többi tagja számára megnyugvást hozhat. A szőroldó tablettákat arra fejlesztették ki a gyártók, hogy támogassák a szőrszálak emésztését, ezzel megakadályozva a visszaöklendezést.

Tehát ha nem a szőrszálak és a folyamatos tisztogatás a ludas, akkor nem ildomos félvállról venni a tüneteket. A mérgezések, az idegen anyagok lenyelése, és a gyomorrontás egyaránt indikátorokként léphetnek elő.

 

Az összezabálás, mint jelenség a cicák életében sem ritka. Egy kis cérna vagy madzag, némi játékdarab, vagy kint összeszedett ez-az, ami amúgy a legkevésbé sem ehető, bizony gyorsan problémákhoz vezethet. A hányás ilyen értelemben egy automatikus védelmi reakció, mely során a szervezet meg akar szabadulni a veszélyes anyagoktól. Igen ám, de nem egyszer ez lehetetlen, vagy már késő, esetleg a felszívódás megtörtént. Az állatorvosi segítség mindenképpen javallott, főleg, hogy a folyamatos hányás pillanatok alatt kiszáradáshoz vezethet.

Hogy mik az előjelek? Kevesen tudják, de a hányingernek akadnak jól észrevehető tünetei, amik árulkodóak a macskák állapotával kapcsolatban. A szájnyalogatás, nyáladzás, csámcsogás, ideges fel-alá járkálás egyformán előrejelezhetik a hányás bekövetkezését.

Ritkán komoly belgyógyászati kórkép is meghúzódhat a háttérben például cukorbetegség, vese- vagy májelégtelenség, gyomor- és/vagy bélgyulladás.

A hasmenés is beszédes

A hasmenés szintén viszonylag gyakori jelenség, pláne manapság, amikor a cicákat is egyre többször érintik a különböző típusú ételallergiák. A táplálékkal szembeni intolerancia bélirritációhoz vezethet, aminek egyenes ági következménye a széklet híg ürülése.

Az akut és a krónikus hasmars között az időbeni lefolyás a legjellegzetesebb eltérés. Utóbbinál akár két hétnél is tovább kitarthat ez a nem kívánt állapot.

Nem egyszer paraziták is kiválthatják ezt a jelenséget.

Ami a legfontosabb mind hányás, mind hasmenés esetén a bőséges, friss víz kínálása. Ha az ivás nem megy, akkor egy percet sem jó ötlet várni a cselekvéssel, hiszen mindkét esetben a kiszáradás elkerülhetetlenné válhat.

A húgyutak egészsége is megrendülhet

Ha néztél már körbe a macskatáp piacon, akkor láthattad, hogy számtalan húgyúti problémára specializált eleség vásárolható. Ez nem a véletlen műve. A gyártók pontosan tisztában vannak azzal, hogy ezek a betegségek a cicák életében nem ritka vendégek. Különösen akkor nagyon esélyes a kialakulásuk, ha a macskák némi túlsúllyal is rendelkeznek.

A húgykövesség az egyik leggyakoribb kórkép. Számtalan kristály okozhat fennakadást, akár szó szerint is, így a komplett vizelet vizsgálat nem lespórolható. Amúgy sem érdemes várni, ha a vizelés nehézkes, akadozó, ha a vizelet színe megváltozik, a szaga elviselhetetlenné válik, akkor irány az állatorvos.

Az ivartalanított macskáknak a legjobb taktika speciális tápot adni, így megannyi betegség egy az egyben megelőzhető.

Kevesen tudják, hogy a cicák úgynevezett stressz-szerve a húgyhólyag. Hogy ez mit jelent a mindennapokban? Azt, hogy a macskák az őket érő stresszre véres vizelettel reagálhatnak. Egyszerűen a feszültség hatására begyulladhat a hólyagjuk. Olykor a rendhagyó helyeken pisilésnek például ez a kiváltó oka. Ilyenkor az életkörülmények megváltoztatása nem várathat magára.

A bolhásság megelőzhető

Van egy rossz hírünk. A cicabolha az emberre is átugrik. A kutyára nem. És amúgy a kutyáé sem. Szóval ha a macskák bolhásak az bizony senkinek sem jó hír. Pláne, hogy az élősködők eltüntetése nagyon nehéz feladat. Mindenhova betelepednek, küszöbökbe, ruhákba, ágyneműkbe és gyakorlatilag kiűzhetetlenné válnak. A rémhíradónak vége, hiszen a jó hír az az, hogy manapság a prevenció nem okozhat nehézséget.

A piacon számtalan bolha elleni készítmény kapható: nyakörv, csepp formájában. Így aztán ebben a helyzetben a legjobb támadás a védekezés. Ha mégis kiderül, hogy a cica nem ok nélkül vakarózik, akkor jöhet a fürdetés, a környezet minél alaposabb megtisztítása, a bolhairtószer használata és a reménykedés, hogy a kiköltöztetés teljes sikerrel járt.

Mik az árulkodó jelek? Korántsem csak a viszketés. A vörösödő, kisebesedett, irritált bőr, a folyamatos nyalogatás, és a szőrhullatás. A bolhanyál allergia nem ritka jelenség a macskák életében, ilyenkor pár csípés is extra heves reakciókat válthat ki belőlük főleg a hát, és farrész területén.

A féregtelenítés nemcsak egy hobbi

A paraziták, melyek a gyomorban, bélben élősködnek nem egyszer észrevehetetlenek. A székletben nem tűnnek fel, miközben a cica hangulata kiváló. Ám ez még nem jelent egyet azzal, hogy akkor nincsenek is sehol. A jó hír, akárcsak fentebb az, hogy létezik prevenció. Negyedévente, de félévente mindenképpen érdemes széles spektrumú féregtelenítőt használni, ami tabletta formájú. Így az esetlegesen rejtőzködő hívatlan vendégek is szabadon eltávozhatnak. Végleg. Ez a megelőzési stratégia különösen hangsúlyos kinti macskák esetén, akik sokat kóborolnak, s járnak ismeretlen vidékeken.

Az odafigyelés csodákra képes

A fentiekből egyértelműen kiderülhet, hogy a megelőzés a legtöbbször a nagybetűs megoldás.

Miért is várnád meg, míg a baj beköszönt? Természetesen akadnak olyan problémák, amik prevencióval nem kivédhetőek. Ezekkel nincs mit tenni, az állatorvosi segítség elengedhetetlen. Viszont a felelős állattartás egészséggel ajándékozhatja meg a cicákat. Egyszerűen azért, mert némi tudatossággal a legalapvetőbb, ugyanakkor a legtöbb kényelmetlenséget, kellemetlenséget okozó betegségek egy az egyben kikerülhetőek.

Miből látszik, ha a cica nem érzi jól magát? Abból, hogy szokatlanul viselkedik. Nem véletlen, hogy leggyakrabban a gazdik szinte megérzik a bajt. Hiszen ők ismerik a legjobban kedvenceiket. A legapróbb jelekből is értenek. Éppen ezért időben képesek cselekedni.

A macskák szeretnek elbújni, ha nem komfortos számukra az élet. Behúzódnak a kuckójukba és ott próbálják átvészelni a nehéz időket. Ez a jelenség különösen akkor látványos, egyúttal furcsa, ha az érintett nyávogi természete amúgy vidám, nyitott, érdeklődő, kíváncsi.

Olykor a legapróbbnak tűnő jelek a leginkább árulkodóak. Ezért sem vitás, hogyha valami nincsen rendben, ha valami nem stimmel, ha nem kerek az egész, akkor a várakozás nem jó taktika, mert ahogy azt fentebb is említettük az idő fontossága megkérdőjelezhetetlen. Olykor pár percen is életek múlhatnak!