Betegségkalauz, avagy fókuszban a leggyakoribb macskabetegségek! – II. haladó rész

macskabetegségek

Betegségkalauz, avagy fókuszban a leggyakoribb macskabetegségek! – II. haladó rész

Ez az az írás, ami a legjobb, ha sohasem akad a kezed ügyébe. Vagy ha mégis, akkor olyan nyugalommal olvashatod végig, mint aki egy érdekességet talált, de a tartalma nem érinti. Legyen így! A cikk célja, hogy némi betekintést engedjen a legsűrűbben jelentkező, cicabetegségek világába. A legtöbb esetben az idő kulcsfontosságú faktor. Azaz ha a tünetek felbukkannak, akkor a leglényegesebb az azonnali cselekvés.

A krónikus vesebetegség nem kíméli a macskákat

Az előző részben említettük a húgyutak megbetegedéseit. Mind közül a legsúlyosabb a veseelégtelenség, ami a számok nyelvén kifejezve azt jelenti, hogy a cicák veséi mindössze egyharmad részben funkcionálnak.

 

A legbeszédesebb tünetek közé hozzátartozik a fokozott mennyiségű vízivás, amihez természetesen gyakori űrítés is társul. A letargia, a rejtőzködő viselkedés, a rossz lehelet szintén tipikus jelek.

De létezik megoldás! A megfelelő kezelésnek hála az érintett cicák még hosszú éveken át, boldogan kergethetik az egereket vagy éppen élesíthetik a karmaikat. A terápia gyógyszerből és speciális, alacsony fehérjetartalmú diétából áll. Hogy utóbbi miért annyira lényeges? Azért, mert a veséket leginkább a fehérjék megemésztése terheli meg. Így aztán minél kevesebb a táplálék fehérjekoncentrációja, annál könnyedebbé válhat a kiválasztás, aminek következtében a vesefunkciók is javulhatnak.

Hasonló tünetek, totálisan eltérő okok

A pajzsmirigy betegség általában az idősebb cicákat érinti. Amiért “becsapós” kórnak tekinthető az a vesekárosodással összeköthető tünetmegegyezés. Jóformán teljesen azonosak a jelek, ugyanakkor a két eset merőben más kezelést kíván.

A pajzsmirigy rendellenességei gyógyszeres beavatkozással kitűnően orvosolhatóak. Viszont mint mindig az idő főszerepet játszik, ugyanis ha túl késői a cselekvés, akkor a komoly szövődmények például szívmegnagyobbodás elkerülhetetlenné válnak.

A cukorbetegség sem lóg ki a sorból

Hogy milyen értelemben? Leginkább a tünetekkel összefüggésben. Gyakorlatilag ugyanazok a testi jelek kísérik a betegséget, mint a fenti két esetben. Ami támpontként szolgálhat az az extra szagú lehelet, ami nem egyszerűen büdös, hanem konkrétan acetonos. A jellegzetes, csípős szag tipikus, de aki még sohasem érezte, annak elképzelhető, hogy nem beazonosítható.

A cukorbetegség épp úgy, mint az emberek életében komplikált kór, aminek a kezelése se nem olcsó, se nem egyszerű. Az inzulinozás napi többszöri szúrást jelent, ami ráadásul önmagában nem elegendő a sikerhez. Az étrendi változtatások pontosan ugyanannyira fontosak, mint a rendszeres vércukormérés és állapotfelmérés.

A szívük is meghasadhat

A szívbetegség tünetei közé tartozhat a szívritmus zavar, szívzörej, magas pulzus. Ezek a jelek kizárólag orvosi műszerekkel érzékelhetőek, mellkas röntgennel és szívultrahanggal azonnal kiszúrhatóak. Viszont otthon az alábbi tünetek a legbeszédesebbek: köhögés, a fogíny lilás elszíneződése a nem megfelelő keringés miatt, nehéz vagy sípoló légzés, fáradékonyság.

A szívbetegség nem gyógyítható, legfeljebb egyfajta stagnálás érhető el. Viszont ha a hátterében a pajzsmirigy megbetegedése áll, akkor a gyógyszeres kezelés hatására az általános közérzet nagymértékben javulhat és vele együtt az állapotromlás megakadályozható.

A rák minden élőlény rémálma

A kutyáknál sem hagyhattuk ki a felsorolásból, s a cicák esetében is feltűnik a rosszindulatú daganatos megbetegedés.

A tünetek jellegzetesnek is mondhatóak, különösen gyomor- és bélrendszeri érintettségnél, ami a szakértők szerint a leggyakoribb: fogyás, étvágytalanság, puffadás, hasérzékenység, hányás, hasmenés, étvágytalanság, gyengeség, letargia, esetleg láz.

Egykor a rák megjelenése a cicák életébe került. Ellenben ma akadnak gyógyszeres terápiák, amik sokat segíthetnek. Nem egyszer a műtéti beavatkozás is szóba jöhet. Tehát elkeseredés vagy beletörődés helyett a mindenkori első lépés a cselekvés.

A fülek, szemek épségéhez nélkülözhetetlen a gondoskodás

A cicák, főleg ha kinti életet élnek, könnyen beleragadhatnak ebbe-abba, ami mondjuk a füleiken szinte azonnal látszik. Egy kis odafigyeléssel az összeszedett szennyeződések könnyedén eltávolíthatóak.

A szemek szintén érzékenységről tehetnek tanúbizonyságot. Könnyedén fokozódhat a csipa termelődése, ami a szemek körüli szőr elszíneződéséhez vezethet. Ma már a piacon számtalan szemtisztító folyadék elérhető, aminek az alkalmazása pofonegyszerű. Még ha kezdetben az érintett macskák a legkevésbé sem rajonganak a szembemászó ötletért, akkor kellő türelemmel és természetesen idővel helyreállhat a rend. Sőt akár kedvenced a jövőben kérheti is tőled a gondoskodás ilyetén formáját.

Mit tükröz a rejtőzködés?

A macskák természetéhez hozzátartozik a bujkálás. Szeretnek mindenféle lyukba bemászni, ha van saját kuckójuk, akkor természetesen oda. Ám ha kipihenték vagy kinézegették magukat titokban, akkor előbújnak, játszanak, hízelkednek stb. Tehát ez a fajta viselkedés teljesen normális, zsigeri, ösztönös reakció, ami semmi egyebet nem akar üzenni a külvilágnak, mint azt, hogy “most hagyjatok békén”. Mivel a macskák roppantul önálló élőlények, így ezt a kérést a gazdik többsége könnyedén képes teljesíteni.

De, amikor egy szokványosnak, mindennapinak mondható megnyilvánulási forma furcsává válik, az nem a véletlen, a front és egyéb külső tényezők műve. Az komoly jelentőséggel bír, lényeges üzenetet közvetít.

A macskák, ha rosszul érzik magukat, sőt ha megérzik a távozás idejének közeledtét, akkor elbújnak. Elrejtőznek a helyükön és onnan ki sem dugják az orrukat. Legfeljebb akkor másznak elő, ha annyira rossz az állapotuk, hogy hányniuk kell, esetleg nem kapnak rendesen levegőt stb.

Ekkor felesleges a csodákra, a gyógyulásra, a megfelelő csillagállásra várni, ugyanis egyetlen megoldást az orvosi beavatkozás jelenthet. Főleg, hogy egyes betegségek tünetei szabad szemmel nem láthatóak, kézzel nem foghatóak. Jó példa erre az alattomosan támadó szívbetegség.

A szakszerű ellátás egyik alappillére a különböző gépek használata. Röntgenek, ultrahangok, MR, esetleg teljes vérkép. Néhány célzott vizsgálat pillanatok alatt rámutathat arra a kórra, ami a háttérben áll. Ám ehhez elengedhetetlen a minél sebesebb cselekvés.

Amennyiben 1-2 nap alatt nem javul a cica állapota, akkor az állatorvos jelenthet megoldást. Nem érdemes sokáig várakozni, bízva abban, hogy majdcsak elmúlik. Az esetek többségében nem múlik. Sőt. Ahogy telik az idő úgy válhat egyre súlyosabbá, egyre kevésbé megoldhatóvá a helyzet.

A gazdik ezért játszanak főszerepet a diagnózis felállításának szakaszában. Ők azok, akik ismerik kedvenceiket, akik egyetlen szempillantás nyomán érzékelhetik, hogy valami megváltozott, de nem jó irányban.

Ez a fajta éberség gyors cselekvéshez vezethet, hiszen már a legelején nyilvánvalóvá válhat, hogy valami nem stimmel, mert bár a régi szokás megmaradt, de a kivitelezése, a körülményei gyanúsak.

Jobb félni, mint…

A régi mondás úgy rendelkezik, hogy a félelem még mindig jobb tanácsadó, mint a megijedés, ami általában váratlanul csap le ránk és nem igazán hagy teret-helyet a végiggondolásra.

A gyakorlatban ez úgy jelenhet meg, hogy a probléma észlelésének kezdetén a nulladik lépés a megfigyelés. Egyes esetekben pár nap is eltelhet, míg kiderül, hogy valami nem egészen stimmel. Ekkor következhet a szakmai segítség kérés és a felelősségteljes cselekvés, a cicák egészségének megőrzéséért vagy a macskák életének megmentéséért.