Cicák reflektorban: jöjjön a legkedveltebb macskafajták bemutatója

cicák

A cicatartás számtalan örömöt, izgalmat, dorombolást, pár kósza fújást és egy hamisíthatatlan életérzést ígér. Mert macskával az élet nem mindennapi. Ha még nem nagyon tudod eldönteni, hogy milyen fajtájú cicára voksolj, akkor ebben próbálunk segíteni. Viszont a legfontosabb kérdés, hogy készen állsz-e a cicás gazdi létre? Ez ugyanis azt jelenti, hogy az új jövevény veszi át a hétköznapjaid felett az irányítást. A macskák egytől-egyig egyéniségek, karakteresek, nem egyszer önfejűek, hajthatatlanok és akaratosak. Az van, ami számukra megfelelő, és a világ többi lakója legfeljebb alattvalóként tiszteleghet előttük. Na jó, azért nyilván nem minden cica egyforma. Viszont az biztos, hogy a szeretetnyelvük egészen más dialektusban szól, mint a kutyáké.

A macska kinti vagy benti kedvenc?

Örökös dilemma, hogy a cica a lakásban érzi a legjobban magát, vagy kint az udvaron, és ezáltal a világban. Mert azért azt jó, ha előre tisztázzuk, hogy nincsen cicó, már ami a kerítéseket illeti. Szóval a határvonalak pillanatok alatt átmászhatóak.

A helyzet az, hogyha bent minden körülmény adott az ideális macskás életvitelhez, akkor nincsen gond a négy fallal és a bezártsággal. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy biztosítanod kell megfelelő mozgásteret, lehetőséget az ugrabugrálásra, mászásra és a karmok koptatására. Ha nem veszed el kedvencedtől a lénye esszenciáját, azaz hagyod kibontakozni – persze tolerálható keretek között – akkor a bent tartózkodás nem okozhat fejfájást.

Pihe-puhaság, avagy a perzsa macska legfőbb jellemzői

 

Az egyik legkedveltebb cicafajta. A külsejéről azonnal felismerhető. Hosszú, vékony szálú szőrzete (vaskos aljszőrzettel kiegészülve) a fajta szexepilje. Viszont ne gondold, hogy minden hosszúszőrű cica perzsa. Korántsem. Komoly fizikai adottságoknak kell megfelelnie egy egyednek ahhoz, hogy ezt a ténylegesen rangos fajta megnevezést birtokolhassa.

Általánosságban feltétel a közép vagy nagy méret, a rövid lábak és az ujjak közötti szőrcsomó. A kerek, széles koponya is fajtajellegzetesség. Az orrnyeregnek a szemek között kell elhelyezkednie, ez például egy tipikus kritérium.

A standardra vonatkozó jellemvonások egyébként változnak. Olyannyira, hogy az orrhosszal kapcsolatos elvárások teljesen átalakultak az utóbbi években. Amit esztendőkkel ezelőtt alapvetőnek ítéltek, azt ma a szakma tagjai elítélik.

Mmitől váltak a cicatartók kedvenceivé? Nyugodt természetük a kulcs. Annyira békések, hogy kijárásra szinte nincs is szükségük. Ragaszkodóak, szeretnek bújni, azaz konkrétan kifejezik az érzelmeiket. Igazi lakáscicák. De, és itt a lényeg, a szívük legmélyén az ösztöneik élnek, pezsegnek. Vagyis a vadságuk kiélése alapvető igényük. A mászás, mozgás, felfedezés biztosítása éppen ezért elengedhetetlen.

A kaparófa alap kellék. A macskák kaparása nem valamiféle erődemonstrálás. A karmaik elhalt végeitől csak így tudnak megszabadulni, és közben boldogság hormonokkal jelölik meg a territóriumukat. A kaparófa ráadásul a mászás szempontjából is nélkülözhetetlen kiegészítő.

A sziámi macska bőrében kutyatermészet lakik

Jó, azért ez így túlzásnak is hathat, de tény, hogy a sziámikat rendszeresen a macskavilág csahosaiként emlegetik, és nem véletlenül. Ez nem azt jelenti, hogy ugatnak, morognak és csóválják a farkukat. Pusztán arra a tényre utal, hogy hatékonyan taníthatóak. Ám vigyázz: ez csak addig a pontig igaz, míg a cica úgy gondolja. Ha megmakacsolja magát, akkor minden igyekezet hiábavaló.

A sziámi cicák igazi családi macskák. Nagyon szeretik a társaságot, és ez különösen igaz a fajtatársaikra. Nyugodtak, ugyanakkor kellően játékosak. Taníthatóak, ám csak akkor és annyit, amikor és amennyire úgy érzik, hogy aktuálisan kedvük nyílik. Intelligens állatok, és ez érzelmi szinten is megmutatkozik.

A bengáli macska egy valódi házi tigris

Különleges macskafajta, mert az ereiben a tigrisek vére dobol. Ez nem valamiféle szóvirág. A vadmacska hibridnek is tekinthető fajta tenyésztése a legújabb őrület. Ha már egyszer az igazi tigrisek megszelídítése esélytelen, akkor jöhetnek az egyéb megoldások. Valahogy így született a bengáli is. Nem ok nélkül nevezik sokan a fajta képviselőit leopárd macskáknak.

Zöld, mandulavágású szemek, kicsi fej, karakteres arccsont és atletikus testalkat jellemzi őket. Na de a fentiek ismeretében mit várhatsz, már ami a személyiségjegyeket illeti?

A bengáli cicák szórakoztatóak, aktívak, élénkek, kíváncsiak és természetesen mozgékonyak. Kifejezetten tanulékonyak, viszont sok figyelmet igényelnek, különösen azért, hogy az ösztöneikből fakadó energiák megfelelő mederbe terelődjenek. A simogatás, bújás vagy sima játék nem elegendő a számukra. A tréningezés vagy éppen a klikkerrel tanulás kiváló alternatívák az erejük hasznosítására.

Szeretnek mászni, mozogni és vízben pancsolni, szóval esetükben a kijárás biztosítása célszerű.

A kopasz, avagy a szfinx macska ismertetőjegyei

A szfinx macskák a külsejükről azonnal felismerhetőek. Szinte teljes egészében hiányzik a bundájuk, csak apró pihék borítják a bőrüket. A citromalakú szemeik ferdén helyezkednek el, a négyszögletű fejükön nagy nyitott fülekkel figyelik a világot.

Ami a természetüket illeti: élénkek, ragaszkodóak. Nagyon kötődnek a gazdáikhoz, sőt, más háziállatokhoz is. Hosszú időre nem érdemes őket egyedül hagyni, mert hamar unatkozni kezdenek, ami aztán igazi cicaribilliókhoz vezethet. Intelligenciafejlesztő játékokkal határozottan jól leköthetőek mentálisan. De természetesen a fizikai szükségleteik kielégítése is lényeges: mászás, kaparás, mozgás nélkül nem élet a cicaélet. Egyes egyedek még apportírozásra is megtaníthatóak. Sőt, a pórázon sétáltatás sem ritka az esetükben, viszont az időjárási körülményekre fokozottan oda kell figyelni. Sem a túl hideg, sem a túlzott forróság, napsütés nem optimális, hiszen a bundájuk hiánya miatt könnyedén megfázhatnak vagy leéghetnek.

Egyik jellegzetességük, hogy halk, csiripelő hangokat adnak ki magukból. A beszédes macskafajták közé tartoznak.

Mi a helyzet a szomszéd néni cirmosával?

Természetesen nem muszáj fajtatiszta cicára szavaznod. Ha van a környezetedben olyan ismerősöd, akinek ismered a macskáját, a természetét, és tudható, hogy nemsokára kiscicák érkeznek, akkor határozhatsz az örökbefogadás mellett is. Sőt, számtalan cicaimádó fogadja be az utcán talált, elhagyatott egyedeket, akik mérhetetlenül hálásak a feléjük fordulásért, a szeretetért és gondoskodásért.

Úgyhogy jó, ha tisztában vagy a legnépszerűbb macskafajták jellemzőivel. De nem kötelező közülük választanod.

Ami a legfontosabb az a cicás életérzés. Ha ez megvan, és a körülmények is ideálisak, akkor semmi sem gátolhat meg az új kedvenc beköltöztetésében.

Mire figyelj a körülmények kialakításánál?

Egyrészt az egyéni lehetőségeidre. Ha például tudod magadról, hogy sokat vagy távol otthonodtól, akkor olyan fajtára ildomos voksolnod, aki bírja a magányt. Másrészt a közvetlen közeged korlátaira. Ha nincsen sem udvarod, sem teraszod, az nem feltétlenül baj, viszont ez azt jelenti, hogy a négy fal között kell kiépítened a macskajó birodalmat. Harmadrészt pedig, a szíved hangjára. Hasznos, ha előre felkészülsz a cica érkezésére, ha megismered a jellemzőit, a várható személyiségjegyeit. Ám a szereteted és a törődésed úgyis formáló erők, tehát ha minden vágyad egy macska, akkor nincs több kérdés. Az aktuális élethelyzetek megoldásai úgyis jönnek majd maguktól.

Ami biztos, hogy a macskatartás izgalmas, élményekkel teli, különleges “szórakozás”, rengeteg szeretettel, nyávogással és karomkoptatással átitatva.