Cicakalauz, vagyis továbbra is a cicafajták mancsainak nyomában járunk

cicák

A cicafajták olyan sokszínűek, hogy a jellemzőikről szóló leírásokat napestig lehetne gyártani. Előző cikkeinkben többek között a perzsa, a sziámi, vagy éppen a burma macska életérzést mutattuk be. Most pedig folytatjuk tovább a cicázást, vagy legalábbis az egyes macskafajták reflektorfénybe állítását. Hiszen minél többet tudsz az egyes példányokról, annál könnyebbé válhat a választás. Arról nem is beszélve, hogyha már előre megismered a kiszemelt cica általános jellemzőit, akkor nem érhetnek húsba vájó meglepetések. Azért a karmokkal így is, úgy is jó vigyázni!

A maine coon macska mancsai előtt hever a világ!

A maine coon macskafajta tagjai úgy törtek be a köztudatba, mint az üstökösök, ám az égi tüneményekkel szemben nem tűntek el. Sőt, a megjelenésük óta a rajongottságuk folyamatosan nő. Pompás megjelenésük, robusztus testalkatuk, ugyanakkor természetes lényük roppantul vonzóvá varázsolják őket.

A természetükre a közvetlenség, a kedvesség és a mindenkori játékosság a jellemző. Olyannyira szeretik produkálni magukat, hogy kisebb-nagyobb trükkök elsajátítására is képesek. Egyes esetekben még az apportírozásra való hajlandóság is felébreszthető bennük.

 

A macskák nagyrészt nem rajonganak a vízért. A maine coonok, azonban kivételek.

A barátságos jellemükhöz beszédes személyiség társul. Folyamatosan mondják a magukét: dorombolnak, nyávognak, kommentálják az eseményeket. A törődést nagykanállal vagy inkább merőkanállal igénylik. Kifejezetten jól viszonyulnak a gyerekekhez, és gond nélkül eléldegélnek a négy fal között.

A mozgásigényük azonban nagy, ezért az esetükben alapvető elvárás a tér és a lehetőség biztosítása a tomboláshoz. A biztonságos erkélyek, teraszok igazi paradicsomi közeget teremthetnek a számukra. De természetesen a lakásban is jól érzik magukat kellő mennyiségű macskajáték, kaparófa társaságában. Pórázon is sétáltathatóak, az otthoni tanítás után.

A maine coon macskák társaságkedvelőek, azaz kiválóan szocializálhatóak más cicafajták tagjaival is. Egy a lényeg, hogy a másik cirmos is kedvelje a társaságot.

Félhosszú bundájuk nem igényel extra törődést, mivel aljszőrzettel nem rendelkeznek, ezért aztán a gubancolódás esélye is minimális.

A karthauzi macska igazi médiasztár

A karthauzi macskákat legtöbben az oly sokat látott macskaeledel reklámból ismerik. A kékes-szürkés, bájos tekintetű cicák meghódították Európát, ám nem a médiának köszönhetően. Az egyik legrégebbi macskafajta. A Közel-Keletről származik. Egykor a bundájából szőrmét készítettek, így jutottak el a fajta képviselői a divat birodalmába, Franciaországba. A méltatlan helyzetük idővel teljesen átfordult, és nem a bundájuk, hanem a szépségük, a lényük és az intelligenciájuk miatt tenyésztették őket.

A karthauzi macskák emberközpontú élőlények. Azon túl, hogy szeretik, ha simogatják őket, különböző trükkökre is vevőek. Sőt, az esetükben nem jelenthet kihívást az apportírozás megtanítása sem.

Mivel roppantul ragaszkodóak, mégpedig a gazdáikhoz, így a környezetváltozást is jól viselik. Számukra a családi harmónia az elsődleges, minden egyéb mellékes.

A karthauzi mosoly, mint kifejezés, nagyon beszédes. Valóban kedves, aranyos pofijuk olyan, mintha folyamatosan nevetne. Ez az áradó jóindulat a természetükben is megmutatkozik. Egyáltalán nem problémás fajta. A hangjuk halk, nyugodt, mégis nagyon kifejező.

A mozgásigényük jelentős, de jól viselik a lakáslétet. A lényeg, hogy minden adott legyen számukra a tomboláshoz. Egy mennyezetig érő kaparófa például kiváló erre a célra, de a búvóhelyeket és odúkat sem érdemes kispórolni a beszerzésből, megvalósításból, hiszen ezek a cicák is kedvelik az ide-oda bújást és persze a játékot.

A Himalája macska maszk mögé bújt perzsa

A Himalája macska sokak szerint különálló fajta, míg mások a perzsacicák közé sorolják. Függetlenül a hivatalos meghatározástól, tény, hogy a fajta tagjait nem ritkán maszkos perzsáknak hívják. Érdekes, hogy külsejük valóban a perzsákhoz hasonlít, viszont a természetük inkább a sziámi cicák jellegzetességeit mutatja.

Ha már a sziámi jegyeknél tartunk, tény és való, hogy roppantul élénk fajtáról van szó. Ugyanakkor, csak hogy a perzsa énjük is kapjon némi figyelmet: a szelídségük és a nyugalmuk egy az egyben tőlük származik.

A himalájai macskák emberközpontúak, de nem univerzális értelemben. Nagyon tudnak szeretni, de jócskán megválogatják, hogy kinek adományoznak a szeretetükből és a figyelmükből. Az viszont kétségtelen, hogyha egyszer valakit a szívükbe fogadnak, akkor onnan már minden csupa öröm és boldogság.

A macskajátékok elengedhetetlen kellékek az életükből. A zajos, ingerekben túlzottan is gazdag környezetet nem viselik jól. A nyugalmat, a békét, ezzel együtt a harmóniát kedvelik. A családjukhoz maximálisan ragaszkodnak. A hízelgésük, dörgölőzésük kizárólag azoknak szól, akiket a szívükbe zártak.

A zajokon kívül, a váratlan hanghatásokat, mozdulatokat sem kultiválják. Olyan emberek társaságában érzik a legjobban magukat, akik kiszámítható, csendes, nyugodt habitusúak.

Mi a közös a maine coon, a karthauzi és a himalájai macskákban?

Bár ami a személyiségüket illeti bőven akadnak eltérések, viszont nem véletlenül emlegetjük őket egy “ó„lapon”.

A taníthatóságuk kimagasló. Míg egy sziámi macska leginkább csak akkor ösztönözhető tanulásra, ha ő akarja, addig egy maine coon minden további nélkül, örömmel veti bele magát a feladatba. Ez igaz a Himalája és a karthauzi macskákra egyaránt.

Az apportírozás képessége egyáltalán nem mindennapi a cicafajták esetében. Viszont a fenti példák jól mutatják, hogy akadnak bőven kivételek.

Ami általános érvényűen közös a cicákban, hogy szeretnek játszani, ugyanakkor igénylik az egyedüllétet és a nyugalmat. A karmaik koptatása teljesen normális fizikai szükségletük, ami nem valamilyen unaloműző tevékenység, annál sokkal több. Egyrészt biológiai értelemben elengedhetetlen ahhoz, hogy az elhalt karomdarabok le tudjanak válni. Másrészt a cicák mancsaiban olyan mirigyek találhatóak, amelyek képesek boldogsághormonok kibocsájtására, ez egyfajta terület megjelölési módszer is, egyben.

Az odúk, radiátorra helyezett fekhelyek vagy éppen mennyezetig érő mászófalak, kaparófák izgalmassá, érdekessé varázsolhatják az életüket. Nagy mozgásigényük miatt kihagyhatatlan lépés a lakás felkészítése az érkezésükre. Ha lehetőségük nyílik kijárni. akkor a gondozásuk során érdemes a szőrükre a kártevők szempontjából is odafigyelni.

Általánosságban heti egy fésüléssel ragyogóan karbantartható a bundájuk szépsége, de vedlési időszakban a gyakori szépítkezés megtérülő stratégia.