Egyre népszerűbbek a kutyabarát szállások Magyarországon!

A kutyabarát szállások Magyarországon igazán közkedveltek, s ebben nincsen semmi meglepő. Sőt. Ezek azok a kempingek, panziók és hotelek, amik hiánypótló szerepet töltenek be.
Évekkel ezelőtt kis hazánk jócskán le volt maradva ebben a kérdésben a nyugati szomszédokhoz képest.

Elég csak példaként Ausztriát felhozni, ahol szinte minden étterem, bolt és kávézó kutyabarát, s ezzel összhangban a pihenőhelyek is tárt kapukkal várják a négylábúak mancsolását.

Két irányú utca ez, szükségesek azok a tulajok, akik szívügyüknek tartják, hogy a gazdik ne kerüljenek nyaralás esetén sakk-matt helyzetbe, és kellenek olyan kutyusok, akik jól neveltek, hallgatnak a szép szóra. Vagyis csak akkor jöhet létre tartós együttműködés, ha mindkét elem adott.

A gazdik határozottsága, és hozzáértése elengedhetetlen kritérium, s amíg ezek nem adottak, addig lehet várni a szállásoktól a nyitottságot, ám felesleges. Egy szállásadó számára nagyjából egyetlen negatív tapasztalat elegendő ahhoz, hogy úgy gondolja, számára nem éri meg kutyabaráttá tenni a helyet, mert több kárral jár, mint haszonnal.

 


Fontos ezt megérteni és eszerint cselekedni, mert igenis lényeges, hogy a kutyás társadalom milyen stílust vesz fel és milyen üzenetet közvetít a viselkedésével és mentalitásával. Az abszolút hozzá nem értés nem a legjobb és leginkább kívánatos alap, amire aztán lehet építkezni.

Felelősséget kell vállalni a kedvencekért és bizony azokat a kutyusokat, akik nem szobatiszták, nem tudnak viselkedni és sem a jó, sem a határozott szóra nem hallgatnak otthon kell hagyni.
Bár zárójelben megjegyzendő, hogy a kedvenc csak azt tudja mutatni, amit lát és kap, tehát alapvetően az esetek nagy részében sohasem a kutya a hibás, hanem a nevelésével foglalkozó személy, aki általában maga a gazdi.
A kutyabarát szállások Magyarországon végre pontot tesznek annak a dilemmának a végére, hogy indulna a család pihenni, de a kutyus miatt egyszerűen nem bír elmozdulni az ötlet a holtpontról.

Mert panzióba érthető módon kevesen akarják adni hőn szeretett kedvencüket, viszont nem mindenkinek vannak olyan szomszédai, akikre rá lehet bízni az otthon maradó, lehet nem kicsit bánatos négylábút. Arról nem is szólva, hogy a kutyus nemcsak etetést, itatást igényel, hanem játékot, sétát, törődést, ami idővel és energiával jár, tehát tényleg nem bízható rá bárkire a feladat elvégzése.

Napjainkban, azonban ténylegesen gombamód szaporodnak a kutyabarát szállások Magyarországon és nagyon úgy néz ki a statisztikák alapján, hogy a sok pozitív példa nyomán ez a tendencia még inkább felfelé fog ívelni a közeljövőben, mind több kutyajó szálláshelyet eredményezve.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!