Mutatunk mindent, amit terrárium témában tudni érdemes!

Kényelmes terrárium kedvencednek

A terrárium berendezése elsősorban gyakorlati és nem esztétikai kérdés. Persze érthető, ha mutatós lakhelyet szeretnél kialakítani kedvencednek (ezáltal a saját környezetedet is megszépítve), ám minden esetben az a legfontosabb, hogy a természetes élőhellyel közelítően megegyező feltételeket hozz létre.


Ez így első olvasatra nem hangzik annyira egyszerűnek, viszont ha beleásod magad a szakirodalomba, akkor hamar összeszedheted azokat a kellékeket, és bútorokat, amik elengedhetetlenek az otthonos kuckó megteremtéséhez.

Megannyi típus közül válogathatsz például álló, fekvő. Előbbi kialakítást a kaméleonok nagyon kedvelik, mert határozottan szeretnek fel-alá közlekedni.
Az optimális szellőzés biztosítása is elengedhetetlen, ellenkező esetben a penészedést lehetetlen kivédeni, ami számtalan egészségügyi kockázatot hordoz magában, azon túl, hogy látványra sem túlságosan bizalomgerjesztő.
A megfelelő méret kitalálása a következő lépcsőfok.
Nagyjából kedvenced testi paraméterei a döntőek ebben a dilemmában. Az az általános érvényű szabály itt is érvényes, hogy az arany középút követése a lehető legjobb stratégia.

A túlságosan nagy élettér, különösen kisebb állatoknak zavaró, frusztráló lehet, míg a kicsi, szűkös lakhely megakadályozhatja a szabad mozgást, számtalan kellemetlenséghez vezetve.


Előfordulhat, hogy a most még gyerekcipőben járó állatod később a háromszorosára nő, így vélhetően a beszerzést több körben kell megoldanod, ez kikerülhetetlen ahhoz, hogy a megteremtett környezet minden szempontból ideális legyen.

 


A berendezés a továbbiakban a fűtés, világítás megoldásáról, valamint az élettér otthonossá varázslásáról szól. Természetesen ezen a ponton már teret kaphatnak a főleg esztétikumra vonatkozó ötletek, amik persze állatbarátok is egyben.


Ha mindent megvásároltál, akkor érdemes úgy kivitelezned a berendezést, hogy az a későbbiekben a takarításnál ne akadályozzon téged.
A terrárium tisztán tartása alapvető elvárás!


A terráriumot rendszeres időközönként érdemes kitakarítani, hiszen az állatok is szeretik a tiszta környezetet, a higiénikus feltételeket, viszont önmaguknak ezeket a körülményeket képtelenek megteremteni, azaz neked kell gondoskodnod róluk.

A karban és rendben tartott terrárium igazi ékévé avanzsálhat az otthonodnak, különösen, ha olyan helyre teszed, ahol éri természetes fény, ám ahol a visszatükröződéstől egy pillanatig sem kell tartani, utóbbi ugyanis az állatok többségében feszültséget generál, lévén azt hiszik egy idegen fajtársukkal találták szembe magukat.
 
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!