Fókuszban az ellenállhatatlan csipegetnivaló, avagy az optimális papagáj eleség ismérvei

A válogatott, tisztított összetevőkből álló, komplex összetételű magkeverék az ideális papagáj eleség megkerülhetetlen alapja. Az olajos és lisztes magok megfelelő arányának biztosítása létfontosságú, mert ha valamelyik irányban elbillen a mérleg nyelve, akkor könnyedén egyoldalúvá válhat a táplálás, ami megbetegedésekhez vezethet.


Azok a magok, amik hőkezeltek és nem csírázó-képesek nem tekinthetőek optimálisnak, szóval a legjobb kikerülni őket. A hőkezelés, ahogy az emberi táplálékok nagy részére is igaz komoly mértékben csökkenti az adott eledel vitamin és ásványi anyag tartalmát, valamint jelentősen mérséklődik a magok beltartalmi és tápértéke.


Azt tehát leszögezhetjük, hogy az alap egy komplexen összeválogatott magkeverék. De azért itt még nem ér véget a táplálás története, sőt. Fontos a kiegészítés, például zöldségekkel, gyümölcsökkel, állati és növényi fehérjékkel és  lágyeleséggel.

 


Jó-jó, mondhatod jogosan, de úgy mégis milyen zöldségekkel érdemes kínálnod csőrös barátodat? Az uborka, a sárga és fehérrépa, a paprika, a saláta, a cukkini, a sütőtök, a spenót, a sóska, a kukorica, a bab, a borsó tökéletes választás – s még így sem soroltuk fel az összes variációt.


A gyümölcsök területén sem kell ötlet-hiánytól tartanod: kiváló döntés az alma, a körte, a banán, a mangó, a kivi, a cseresznye, a meggy, a barack, a szőlő, a málna, a ribizke, a narancs és a füge.


Természetesen a zöldségek és gyümölcsök csak alapos tisztítás után kerülhetnek a papagáj etetőtáljába, ezzel kikerülhetőek a fertőzések és egyéb, vegyi anyagokból eredő mérgezések.

Fontos kitétel még, hogy bár csőrbe valóak a magok, viszont a gyümölcsmagok nem, ezért azok eltávolítása elsőbbséget élvez még a csőrbe pottyantás előtt.


A megfelelő papagáj eleség az egészséges madár-lét támogatója!
A csírák kiváló lágyeleségek, melyek bátran adhatóak. Állati és növényi fehérjékkel heti egyszer érdemes felturbózni a takarmányt: keményre főtt tojás reszelve, sajt, túró, párolt fehér húsok stb.


Nagyjából ennyiből össze is áll az ellenállhatatlan menüsor, mely minden lényeges alkotóelemet tartalmaz, és nem szűkölködik sem vitaminokban, sem ásványi anyagokban.


Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!