Így teljenek az idős kutya utolsó napjai

Felelős gazdiként az egyik legnehezebb kérdést az jelenti, megvénült négylábú társunk kényelméről hogyan gondoskodhatunk megfelelően és miképp telnek majd az idős kutya utolsó napjai. Természetesen itt nem csak az a hangsúlyos, hogy a végső hetekben mivel könnyíthetjük meg a búcsút, hanem legalább ilyen fontos az is, miszerint a kor előrehaladtával milyen eszközökkel és kiegészítőkkel őrizhetjük meg az eb egészségét a lehető legtovább. Az idős kutya utolsó napjai ugyanis nem feltétlen kell, hogy szenvedéssel, vagy fájdalmakkal teljenek, ám ennek elkerüléséhez tudatos hozzáállásra van szükség a részünkről. Figyelembe kell vennünk, hogy egész más igényei vannak egy koros állatnak, mint egy fiatalabbnak, ez pedig az élet szinte minden aspektusára érvényes. Kellő körültekintés mellett azonban az idős kutya utolsó napjai épp olyan boldogok lehetnek, mint az azt megelőző évek. Nézzük tehát sorban, mire is kell kiemelt hangsúlyt fordítanunk.

Amit az idős kutya etetése kapcsán tudni érdemes

Gyakorta elkövetett hiba, hogy azt gondoljuk, az évek során jól bevált táp – vagy házilag összeállított nyers étrend – mindig tökéletesen megfelelő lesz. Valójában azonban az idős kutya etetése teljesen eltérő szemléletet igényel, hiszen gyökeresen megváltoznak az állat igényei a kor előrehaladtával. Különösképp ügyelni kell az energiabevitel kérdésére, hiszen egy idős kutya utolsó napjai jellemzően nem fizikai aktivitással telnek, ezért aztán nagyon könnyen káros súlygyarapodás következhet be. Ugyancsak kardinális kérdést jelent maga az összetétel is.

Lényeges a kiváló minőségű fehérje és ezzel párhuzamosan a zsírmennyiség csökkentése is. A legfontosabb azonban kétségtelenül az elegendő mennyiségű rost bevitele. Ezzel elősegíthetjük a problémamentes emésztést és megakadályozhatjuk, hogy az idős kutya utolsó napjai az ebből fakadó kellemetlenségekkel teljenek. Tartsuk szem előtt azt is, miszerint a folyadékbevitel legalább ekkora befolyással bír, így ha ez ügyben tapasztalnánk radikális változásokat, akkor azonnal cselekedjünk és vigyük az állatot orvoshoz.

Roppant hasznos lehet az idős kutya ízületvédő

 

A legtöbb gazdi elsőként azon veszi észre, hogy négylábú társa fölött kezd eljárni az idő, hogy az állat már egyre kevésbé igényli a mozgást és a séták is hónapról hónapra rövidülnek. Persze az idős kutya utolsó napjai valóban főképp pihenéssel telnek, ám mindenképpen különbséget kell tennünk a fáradtság és az egyéb egészségügyi problémák közt.

A porcok, ízületek kopása nagyon gyakori jelenség és sokszor a nem megfelelő táplálék és a túlsúly együttesen okozzák, ám egyes fajták esetében a hajlam is sokkal magasabb, nem csupán az idős kutya utolsó napjai közelében. A problémát elsősorban az adja, hogy a megelőzést időben el kell kezdeni, ugyanis amikor már kialakult a baj, akkor házilag nem sok mindent tehetünk. Ezért már fiatal kortól kezdve tanácsos az idős kutya ízületvédő adagolása. Ez teljesen természetes anyagokból készült és ízletes is, így könnyedén elejét vehetjük a kopásokból adódó gondoknak. Különösképp fontos lehet olyan érzékeny fajtáknál, mint a német boxer, a dán dog, vagy épp az angol cocker spániel.

Fontos, hogy nyugalomban teljenek az idős kutya utolsó napjai

Természetesen bármennyire is gondos és odaadó gazdik vagyunk, az elkerülhetetlen búcsút legfeljebb elodázni tudjuk, elkerülni semmiképpen. Az egyik legfelelősségteljesebb döntés életünkben belátni, hogy mikor jött el az a pillanat, amikor az idős kutya utolsó napjai már sokkal kevesebb örömöt tartalmaznak az állat számára, mint amennyi fájdalmat és szenvedést. Ilyenkor el kell tudni engedni barátunkat, bármennyire is fájjon ez nekünk.

Ha van rá lehetőségünk, akkor mindezt otthonunkban tegyük meg, hiszen az ebnek ez sokkal kevesebb stresszel jár. A megelőző időszakban pedig legyünk kedvencünkkel amennyit csak tudunk és kényeztessük, hiszen ilyenkor már nem nagyon kell figyelni a kalóriákra sem. Egy idős kutya utolsó napjai bizony néha megterhelőbbek a gazdi számára, de ez a nehéz időszak ennek a csodálatos utazásnak a része, így szembe kell néznünk a kihívással.

Idős kutya fájdalomcsillapító – konzultáljunk az állatorvossal

Gyakorta azok átmeneti időszakok jelentik a legnagyobb dilemmát, amikor az állatnak fájdalmai vannak, ám a szakember vizsgálatai alapján nem indokolt a végső búcsú. Ilyenkor az idős kutya fájdalomcsillapító sokat segíthet, ám ügyeljünk a pontos adagolásra és minden esetben az állatorvos intelmei alapján járjunk el. A különféle gyógyszerek alkalmazása amúgy is az idős kutya utolsó napjai velejárójának tekinthető, de ez teljesen természetes. Tegyünk meg mindent hű társunk kényelméért és legyünk ott vele a közös utazás végén. Ne felejtsük el, hogy minden kutya a mennybe jut és nem örökre szól a búcsú.