Kutyaajtó házilag – így tervezzünk

Noha a nyílászárók megbontását sokszor még házi kedvenceink miatt sem szívesen tesszük meg, jó, ha észben tartjuk, miszerint a legtöbb kutyaajtó házilag is egyszerűen beszerelhető. Természetesen elsőként azt kell meghatározni, valóban szükségünk van-e erre a kiegészítőre. Ennek meghatározása alapvetően egyszerű, hiszen legfőképp négylábú kedvenceink fajtájától és habitusától függ.

A legtöbb kutya – és macska – szeret kétlaki életet élni, ezért esetükben a kutyaajtó házilag történő felszerelése nagyban megkönnyíti mindenki dolgát. Tudniillik idővel mindegyik állat rászokik arra, hogy ki-be járkál az udvarról, ám ha ezt önállóan nem tudják megtenni, akkor ez a feladat bizony ránk hárul. Ha pedig késlekednénk, akkor annak folyamatos ugatás, illetve nyávogás a jutalma. Mivel a kutyaajtó házilag villámgyorsan berakható, mindemellett pedig nem is túlságosan költséges kiegészítő, nem érdemes túl sokáig halogatnunk a telepítését. Ezzel együtt kardinális, hogy kellő körültekintéssel legyünk mind az adott modell kiválasztásánál, mind pedig a kutyaajtó házilag történő beszerelésénél is. Ugyancsak lényeges, hogy akárcsak a kutyaház méretek meghatározásánál, úgy itt is kiemelt figyelmet fordítsunk a kiegészítő nagyságára.

Ezért fontos, hogy a kutyaajtó hőszigetelt legyen

A kisállat bejárók tehát sokkal komfortosabbá teszik a mindennapjainkat, ám ha nem vagyunk elég óvatosak, akkor a kellemetlen velejárókat is gyorsan megtapasztalhatjuk majd. A legnagyobb gondot az első tél beálltával fogjuk észlelni, ugyanis bármilyen precízen is volt a kutyaajtó házilag beszerelve, ha az nem hőszigetelt modell, akkor bizony azon a résen rengeteg meleg fog távozni.

 

A szakemberek mérései alapján akár 5-6 százalékkal is megemelheti a fűtésköltséget, ami jelentős kiadást eredményez. Az anyagi vonzata azonban csak egy része a problémának, hiszen a komfortérzetünk látja ennek igazán kárát. Ezért aztán kulcsfontosságú, hogy az általunk választott kutyaajtó hőszigetelt legyen. Ügyeljünk rá, hogy a kinézett modell rendelkezzen mágneses csíkkal, ami hermetikus lezárja a réseket, illetve hogy a billenő rész lehetőleg gumiból – esetleg műanyagból – legyen. Ugyancsak döntő szereppel bír, hogy dupla rétegű legyen a keret, hiszen az sokkal hatékonyabb hőszigetelést biztosít.

Mit tegyünk, ha a kutyaajtó házilag már beszerelésre került?

Időnként megesik, hogy későn kapunk észbe és már túl vagyunk a kiegészítő telepítésén. Ilyen esetben két megoldás közül választhatunk. Szerencsére a kutyaajtó házilag való cseréje nem egy nagy ördöngösség, így a legkényelmesebb, ha vásárolunk egy téliesített darabot és leváltjuk arra a meglévő példányt. Ez ugyan némiképp drágább alternatíva, ám kétség kívül ez jár a legkisebb energiabefektetéssel. Ha inkább bütykölnénk, annak sincs akadálya, hiszen a már meglévő kutyaajtó házilag is átalakítható téliesített formára. Szilikon tömítőanyag használatával minden rést és lyukat alaposan fedjünk le, a keretet pedig lássuk el szigetelőcsíkkal.

Utóbbi vonatkozásában fontos, hogy időjárásálló típust használjunk, ellenkező esetben nagyon hamar tönkremegy majd a külső behatásoktól. Szintén rengeteget segíthet egy második billenőkapu felszerelése, ugyanis ez a gyakorlatban dupla szigetelésként üzemel majd. A kutyaajtó házilag történő feljavításánál ne feledkezzünk meg a folyamatos zárást biztosító mágnescsíkok felhelyezéséről sem.

Elektromos kutyaajtó – a maximális kényelem záloga

Természetesen a technológia itt is folyamatosan leköveti a felmerülő igényeket és akár olyan megoldásokat is alkalmazhatunk, amelyek teljes körű komfortot biztosítanak. Egy minőségi elektromos kutyaajtó ráadásul nem csak remek szigetelést nyújt, de rendkívül biztonságos is egyben.

Kizárólag a saját kedvenceink tudnak bejönni rajta, hiszen egy RFID chip segítségével nyílik és automatikusan csukódik. Az ilyen kialakítású kutyaajtó házilag is épp ugyanolyan egyszerűen telepíthető, mindemellett pedig a kulcs is hihetetlenül könnyű – alig 10 gramm -, így azt a nyakörvre akasztva az állat szinte észre sem veszi. Mivel ezek a megoldások jellemzően jóval magasabb bekerülési költséggel járnak, feltétlenül egy megbízható márka mellett érdemes letenni a voksunkat.

Létezik bejárati ajtó kutyaajtóval?

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy a nyílászáró cseréjénél már egyből olyan megoldást válasszunk, ami rendelkezik ezzel a funkcióval. Mivel a legtöbb kutyaajtó házilag is rendkívül egyszerűen felszerelhető, ráadásul számtalan különböző típusa létezik, ezért ezek az alternatívák nem igazán terjedtek el. Ez azonban nem jelenthet problémát, hiszen így biztosak lehetünk benne, miszerint a bejárati ajtó kutyaajtóval pontosan azoknak az igényeknek fog megfelelni, amelyeket mi támasztunk. A szereléshez pedig mindössze némi időre és egy kis kézügyességre lesz csupán szükség.