Ezeket a szempontokat vizsgáljuk az ideális kutyaház méretek megválasztásánál

Négylábú barátaink amikor csak tehetik a közelünkben szeretnek tartózkodni, ám ha időnként inkább az udvaron lennének, akkor gazdiként muszáj pontosan tisztában lennünk vele, mik azok a kutyaház méretek, amik ideálisak kedvencünk számára. Természetesen nem szabad elmennünk szó nélkül a tény mellett, miszerint a napjainkban házi kedvencként tartott ebfajták nagy része nem alkalmas arra, hogy kizárólag kinti kutyaként éljenek. Ugyanakkor a munkakutyák, juhász és terelőfajták a szabadban érzik igazán jól magukat, sőt vannak olyan kistestű házőrzők is, akiket úgy kell beimádkozni a lakásba.

Ahhoz, hogy egy minden szempontból megfelelő kuckót készíthessünk – avagy vásárolhassunk -, elengedhetetlen megismernünk, a kutyaház méretek miként befolyásolják a fekhely hatékonyságát. Tudniillik még mindig igen elterjedt az a tévhit, miszerint minél nagyobb egy ól, az állat annál jobban érzi magát benne, ám ez közel sem helytálló megállapítás. Valójában az az optimális, ha a kutyaház méretek tökéletes összhangban vannak az eb marmagasságával. De lássuk, miként is fest ez a gyakorlatban.

Így kerüljenek meghatározásra a kutyaház méretek

Mielőtt komolyabb kalkulációkba kezdenénk, feltétlenül át kell gondolni, milyen körülmények közt és főképp mikor lesz használatban az ól. Amennyiben a cél kizárólag az, hogy a tavasztól őszig tartó időszakban legyen egy helye az állatnak, amíg mi is az udvaron tartózkodunk, akkor a kutyaház méretek gyakorlatilag tetszés szerint megválaszthatók. Ilyenkor inkább nagyobb ráhagyással dolgozzunk, hiszen jellemzően melegebb időjárással kell számolni, így a szellőzés a legfontosabb szempont a kutyaház méretek megválasztásánál.

 

Ugyanakkor ha egész évben kint van négylábú barátunk és a téli időszakban előfordul, hogy ott is alszik, akkor egész más gondolatmenet szerint kell eljárnunk, ekkor ugyanis az ól a legfontosabb kutya cuccok egyike. Tudniillik egy zártabb térben sokkal könnyebben megmarad a meleg, alváshoz pedig nincs szükség túl nagy helyre. A szakértők tanácsai alapján ilyenkor a legcélravezetőbb, ha megmérjük az állat marmagasságát, illetve teljes hosszát (utóbbi esetében a farok tövéig számoljunk, ne a végéig). A kapott értékekre érdemes ráhagyni 10-20 százalékot, és már meg is kaptuk, mik az optimális kutyaház méretek kedvencünk számára. Természetesen az is egy megoldás, ha alvás közben megmérjük, mekkora helyet foglal el a blöki, abból ugyanis már precízen kikövetkeztethető a szükséges alapterület nagysága.

Kutyaház készítés, vagy rendelés? Melyik a célravezetőbb?

Örök dilemma, hogy inkább mi magunk álljunk neki összeállítani az ólat, vagy egy készen kapható változat mellett tegyük-e le inkább a voksunkat. Nos, ezt a kérdést sok minden befolyásolja, így elsőként ezeket a tényezőket kell sorra vennünk. A pontos kutyaház méretek birtokában maga a kivitelezés már nem egy túlságosan bonyolult folyamat, főképp, ha egyszerűbb alapanyagokból dolgozunk.

Ezzel együtt a kutyaház készítés csak azoknak nem jelent majd különösebb terhet, akik rendelkeznek kellő kézügyességgel és persze az alapvető szerszámok is a rendelkezésükre állnak. Amennyiben ezek a feltételek adottak, még mindig érdemes alaposan utánaszámolni a költségeknek, hiszen meglehet, hogy alig nyerünk valamit azzal, ha mi magunk vágunk bele az összeállításba. Tekintettel arra, hogy a kutyaház méretek függvényében egy ól összerakása akár órákig is eltarthat, erre a kérdésre feltétlenül fektessünk kiemelt hangsúlyt.

Kutyaház házilag – hogyan fogjunk bele?

Miután úgy határoztunk, saját kézbe vesszük az ól kialakítását, kulcsfontosságú, hogy mindent precízen előkészítsünk a munkálatokhoz. Ellenőrizzük még egyszer a kutyaház méretek pontosságát, majd rendeljük meg a szükséges alapanyagokat. A legoptimálisabb, ha fával dolgozunk, ám egyáltalán nem mindegy, melyik fajtára esik a választásunk. A vörös-, illetve a lucfenyő tökéletes választást jelent, ugyanis mindkettő kiválóan alkalmas kültéri használatra. Kardinális kérdés a padlózat megfelelő kialakítása.

Bármilyen matériát is alkalmazunk, ha az ól közvetlenül a földre kerül, nagy hidegben villámgyorsan ki fog hűlni. Ezért vagy lábakra, vagy üreges talpazatra szereljünk – ez utóbbi lehet akár raklap is -. A megfelelő mikroklíma érdekében nem csupán a kutyaház méretek bírnak döntő befolyással, de a bejárat dimenziói is. A profik javaslatai alapján ez ne legyen nagyobb, mint az állat marmagasságának 75-80 százaléka. Miután végeztünk az összeállítással, következhetnek a végső simítások.

Elengedhetetlen a megfelelő kutyaház szigetelés is

Kifogástalan végeredményt ugyanis csak akkor érhetünk el, ha minden apró részletre nagy gondot fordítunk. A kutyaház szigetelés tipikusan ilyen, hiszen sokan alábecsülik jelentőségét, pedig még a legprecízebben összeállított ól is csak ezt követően nyújt elegendő védelmet.

A kutyaház méretek nagyban befolyásolják mekkora mennyiségű szigetelésre lesz végül szükség, ám ezen a lépésen semmiképpen ne spóroljunk. A legegyszerűbb megoldást a hungarocell jelenti, ezzel belülről borítsuk be az oldalfalakat. Fából készült kutyaól esetén az impregnálásra is fektessünk kiemelt hangsúlyt, hiszen még az olyan kimagaslóan időtálló anyagok, – mint például a vörösfenyő – is csak így őrzik meg kifogástalan állapotukat hosszú távon.