Miért olyan fontos a puli kutya nyírása?

A puli kutya nyírása prioritást élvező feladat, ráadásul nemcsak úgy hébe-hóba, hanem következetes rendszerességgel. A kiállításra indulók ugyan nem élhetnek a nyírás örömeivel, de ettől még a megfelelő ápolás biztosítása hangsúlyos. A gubancos szőrű fajtákra sokan úgy tekintenek, mint kócos négylábúakra, akiknek nem különösebben kell csinálni semmit a megjelenésükkel, mert ők ilyenek.

Ez, azonban tévedés. Éppen a hosszú, gubancolódásra hajlamos szőrzet a legfőbb indok a folyamatos törődésre. Ráadásul a sárcseppek, a gallydarabok és egyéb természeti elemek nem egyszer ragadhatnak bele a szőrzetbe, aminek az eltávolítása sürgető feladat, ami ha elmarad komoly problémákat generálhat.


A nem ideálisan ápolt bunda becsomósodik, nemezessé válik, a bőr pedig befülled, kisebesedik, ami roppantul kellemetlen a kutyusok számára: vakarózáshoz, nonstop diszkomfortérzethez vezethet, s akár még a különböző bőrbetegségeknek is teret biztosíthat az elhanyagolt közeg.
Szerencsés helyzet, ha a gondoskodáshoz társuló szokásokat már kölyök korban kialakíthatjuk, így ugyanis az apróságok idővel beletanulnak a folyamatba és nem tiltakoznak ellene.
A kölykök szőre selymes, puha, szóval nem jelent nagy kihívást egy ritkább fogú fésűvel rendbe tenni a gubancolódó szálakat.

 

Viszont a túlbojhosítás sem jó, mert a szőrszálak ideje korán elvékonyodhat.
A rasztásodás kiválóan kezelhető, de türelem és odafigyelés szükséges hozzá, hogy a csomók kifésülésénél a bőr ne sérüljön. A makacs rasztákat érdemes szétvágni, ez a legkíméletesebb módja a helyzet orvoslására.
A hallójáratban található piheszőrök külön koncentrációt és figyelmet igényelnek.

Ezeket muszáj kitépni, óvatos mozdulatokkal ahhoz, hogy a hallójárat ne gyulladjon be. Nyilvánvaló, hogy ezt a periódust sem a kutyusok, sem a gazdák nem viselik jól, de a hosszútávú cél, azaz az egészség megőrzésének érdekében túl kell esni rajta, hiszen a fülgyulladás sokkal több problémával, fájdalommal jár együtt. A prevenció itt elengedhetetlen.

A puli kutya nyírása nem modern találmány!

Sokan tartanak a nyírástól, hátha így a szőrzet elveszti zsinóros jellegét, ez azonban csak egy alaptalan félelem. A pásztorok évszázadokkal ezelőtt is nyírták a kutyáikat, a rendelkezésre álló eszközökkel, természetesen. Hiszen a folyamatos ápolás az esetükben tényleg nélkülözhetetlen.
 
Szívesen olvasnál hasonló, hasznos cikkeket? Nézz vissza gyakran, hetente várunk friss témával!