Milyen kisállat illik hozzád?

tengeri malac

Ha valamiért a kutya- és/vagy macskatartás nem játszik az esetedben, akkor sem kell élőlény nélkül tengetned a mindennapjaidat. Bőven akadnak cuki állatok, akik ráadásul a kedvességükön túl, intelligenciával is rendelkeznek. De vajon milyen kis kedvenc a számodra tökéletes?

Díszhalak főleg a látvány kedvéért

A helyzet az, hogy a halakról gondoskodás nem olyan extra bonyolult feladat. Jó felszereltséggel viszonylag kevés időt és energiát igényel Tőled, a végeredmény pedig magáért beszél. A színes pikkelyes népség vidáman viríthat a nappalidban, szobádban, a megfelelően berendezett, kivilágított akváriumban. Nem túlzás azt állítani, hogy a díszhalak főleg látványelemek, mert bár reagálnak a közvetlen környezetükre, mégsem kommunikálnak veled, és Te sem különösebben bonyolódhatsz bele velük komolyabb eszmecserébe.

Viszont, ha biztosítod az életükhöz szükséges feltételeket, akkor meghálálják a puszta létezésükkel. Az optimális hőfokú víz, az akvárium berendezése (ami jó, ha leképezi az eredeti élőhely tulajdonságait) és persze az eleség minősége kulcsfontosságú momentumok. Ám ha minden a helyére kerül, akkor már csak a halházasításra kell figyelmet szentelned, nehogy olyan fajtákat próbálj meg összezárni, amik egymás ellenségei. Mert így hamar nézegetni való nélkül maradhatsz.

A hüllők és a kétéltűek sokkal differenciáltabb létszintet képviselnek

 

Ha úgy érzed, hogy bőven akad kifogásod a halak ellen – és nem a szó gyakorlati értelmében, akkor nem érdemes ezt a témát erőltetned. De vajon akkor hová vezet a következő lépcsőfok? A hüllők és a kétéltűek izgalmas, kalandos, olykor némileg riasztó világába.

Most nem az extrém állattartás mintapéldányaira gondolunk. Tehát nem kell kígyókat melengetned a kebleden, de a terráriumodban sem. Ugyanakkor a gyíkok például hálás élettársaiddá válhatnak. Kevés ráfordított energiával, kifejezetten sokat érhetsz el náluk, velük. Olyannyira, hogy akár a fizikai kontaktus feltételeit is megteremtheted. A gyíkok terráriumi közegének kialakítására ildomos nagy hangsúlyt fektetned. Ugyanakkor, ha az élettér adott, akkor túl sok feladatod, a kaja biztosításán kívül nincsen.

Mit kaphatsz cserébe? Izgalmas megfigyelni valókat, és konkrét fizikai kapcsolatot, mert a gyíkok idővel hozzászoknak a gondozóikhoz, és engedik a közelebbi kapcsolatteremtést.

A teknősök roppantul kedveltek a háziállatok között. Az akváriumok berendezéséhez kavicsra, szigetre, vízmelegítőre bizonyosan szükséged lehet, ám a játékokat sem érdemes nélkülözni.

Játékokat? – kérdezheted döbbenten. Igen, bármilyen meglepőnek tűnik, a teknősök szeretnek szórakozni, és ha nincs ehhez társaságuk, akkor a környezetükben lévő holmikat kezdik el görgetni, taszigálni stb. A teknős formájú játékok tökéletesen alkalmasak arra, hogy felvegyék a kesztyűt a vadóc páncélosokkal.

Több fajtájuk is ismert, de főleg a vörös fülű kompánia tagjai örvendenek nagy népszerűségnek. Méreteik eltérőek ugyan, de ami közös bennük, hogy icipiciként kezdik az életet. Ez, azonban ne tévesszen meg. A minőségi táplálás hatására ugyanis gyorsan növekedésnek indulnak, és bizony a több tenyérnyi nagyság elérése sem ritka az esetükben.

Nem élnek olyan gigantikusan sokáig, mint a görög teknősök, de jó esetben évtizedekkel is számolhatsz. A felszerelések biztosításán túl, a megfelelő eleség garantálása is lényeges momentum. A szárított hal, lisztkukac vagy hangyatojás igazi csemegék a számukra. De jó ha tudod, hogy könnyedén elhíznak, különösen ha nem áll a rendelkezésükre eléggé nagy tér a mozgáshoz. Kedvenc hobbijuk a napozás, ezért ha a napfény nem juthat el a szigetükre, akkor jöhet a lámpás megvilágítás.

Sokan hajlamosak úgy gondolni rájuk, mint valamilyen érzéketlen úszó lényekre. Ám a teknősök nagyon is szenzitívek a környezetükre, s az ott élőkre. Hamar felismerik és megismerik azokat az embereket, akik körülöttük ténykednek. Idővel az ételt még kézből is elfogadják, és szívesen veszik a fejük megsimogatását. Amit nem mindig kedvelnek, de elengedhetetlen az a rendszeres páncél mosás, és persze az akvárium tisztítása.

A madarak kinyithatják szíved kalitkáját

A papagájok és a kanárik a legkedveltebb szárnyasok, már ami a kisállattartást illeti. Nem csoda, hiszen a vonzó megjelenésükhöz hihetetlenól jól érvényesülő karakterek is társulnak. Az ének vagy beszédhangokról nem is szólva, amik még extrábbá teszik az együttélés élményét.

A madarak komoly odafigyelést igényelnek és törődést. Nem veszik jó néven, ha nem foglalkoznak velük. Mind eleség, mind felszereltség tekintetében csak a maximum az, ami számukra kijár. Ráadásul ahány fajta, annyi egyedi jó tanács és tudnivaló létezik. Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, az biztosan elmondható, hogy velük zajosabbá, élettel telibbé varázsolhatóak a mindennapok.

A kalitkák minden esetben helyigényes berendezési elemek, és azzal is érdemes számolni, hogy a madarak nem a tisztaságukról híresek. Mármint önnön higiéniájukkal nincsen gond, viszont előszeretettel szórnak ki mindent az életterükből, hevesen csapkodva szárnyaikkal vagy éppen a csőrüket hívva segítségül. Ennek különösebb jelzés értékű oka nincsen, egyszerűen szórakoztatják és elfoglalják magukat. Nem egyszer akkor a leghevesebben, amikor a környezetükben nyugodt és békés csend honol.

A tengerimalacok, a hörcsögök és a csincsillák a kis háziállatok sztárjai

Sőt, napjainkban már bátran idesorolhatóak az ugróegerek és a deguk is. Valamint egyre többen tartanak lakásban nyulat. Szóval a lehetőségek tárházának ajtaja tényleg a végtelenbe nyílik.

Ami a rágcsálókról nagy általánosságban elmondható, hogy fáradhatatlanok. Jobbára éjszakai állatok, ezért aztán nappal vígan szundikálnak, csendben elvannak. Ahogy beköszönt az este, máris felébrednek, felélednek és őrült futkosásba, mókuskerék hajtásba kezdenek. Utóbbi rendszeres olajozása az idegek védelmében elengedhetetlen.

Mivel rágcsálók, ezért a fogaik koptatásának biztosítása egészségügyi szempontból is fontos cél. Szeretik a magokat, zöldségeket, egyes gyümölcsöket, de bizonyos fajták a lisztkukacoktól sem riadnak vissza.

A rendszeres alomcserének köszönhetően a kellemetlen szagok távol tarthatóak. Ráadásul ezek az aprócska lények könnyedén WC használatra taníthatóak. Na természetesen nem a családi mellékhelyiség alkalmazására gondolunk. Ám az életterükbe helyezett rágcsáló WC céljára hamar rájönnek és örömmel veszik birtokba a trónusukat.

A kontaktus kialakításához jó eszköz az étel, mert minden rágcsálónak a rágcsáláson jár leginkább az esze. Nem meglepő módon. A kaja jó idomítási alap. Később már alapvetővé válik a személyes kapcsolódás, tehát némi kézben tartás, simogatás is abszolút belefér.

Arra ildomos az esetükben vigyázni, hogy ellenkező nemű rágcsálók ne váljanak egymás élettársaivá. Ugyanis, roppant szapora állatok lévén, hamar ott találhatod magad, ahol még az alomból is kis hörcsögök nőnek.

Az egzotikus háziállatok az extremitás kedvelőinek valók

Pókok, kígyók, skorpiók, patkányok – a sort még sokáig folytathatnánk. Ezek azok az állatok, amik egyes embereknek ellenállhatatlanok. Annyira különlegesek, nem egyszer veszélyt sugárzóak, hogy nem lehet rájuk nemet mondani.

Az ellátásuk sem mindennapi, és éppen ezért a felszerelésükre is ugyanez az igaz. Eleve a bekerülési költségeik is kimagaslóak, hát még az eltartásukkor felmerülő kiadások.

Persze ettől függetlenül előfordulhat, hogy akad, akit ez az izgalmas állat-ember kapcsolat tart lázban.

A lényeg az elhatározás komolysága és a 100%-os felelősségvállalás, hiszen ezek az állatok nem egyszer kisebb-nagyobb veszélyt jelenthetnek a gazdáik számára is. Nem rosszindulatból, csupán ösztönből.