Mire figyeljünk egy kinti kutya esetében?

Családi házas környezetben még mindig gyakorta felmerülő kérdés újdonsült gazdik esetében, hogy négylábú kedvencük lehet-e kinti kutya, netán inkább csak nappal maradjon az udvaron, esetleg az idő javarészét beltéren töltse az eb. Pár évtizeddel ezelőtt ez korántsem jelentett ekkora dilemmát, hiszen a városiasodást megelőző időkben még ritkának számított, hogy ölebként tartsák az állatokat. Ekkoriban ugyanis még a porta, illetve a többi jószág őrzése volt a feladatuk.

Mára ez teljesen megváltozott és a legtöbben családtagként tekintünk kedvenceinkre. Ugyanakkor egyre nagyobb dilemmát jelent annak eldöntése, hogy lehet-e egyáltalán kinti kutya majd a kölyökből, ha felnő. Ezt ugyanis több tényező is erőteljesen befolyásolja, köztük olyanok is, amelyekre alapból talán nem is gondolnánk. Egyfelől természetesen nem mindegyik fajta egyedei alkalmasak arra, hogy kinti kutya váljon belőlük.

A hőszigetelt kutyaház elengedhetetlen kiegészítő

Ha egy pillanatra belegondolunk, ez nem is igazán igényel különösebb magyarázatot. A mai, „divatos” fajták nagy része kistermetű, ez pedig alapjaiban teszi lehetetlenné, hogy kinti kutya lehessen belőlük. Teljesen védtelenek, nem csak a különféle állatokkal, de a kisebb hőingadozásokkal szemben is, ráadásul többségül alapvetően félős, így valóságos állatkínzás egyedül hagyni őket a szabadban. A nagyobb testű fajták esetében már jóval érdekesebb kérdést jelent ez.

 

Azt gondolhatnánk, mindegyikük sokkal jobban érzi magát az udvaron, ám ez korántsem igaz. Sőt, még csak adott fajtára sem lehet ezt általánosságban kijelenteni, tudniillik mindegyik egyed más és más vérmérséklettel rendelkezik. Gazdiként tehát nekünk kell azt kitapasztalni, hogy négylábú kedvencünk mit részesít előnyben. Természetesen egy hőszigetelt kutyaház megléte alapkövetelmény, még akkor is, ha csak időszakosan tartózkodik a szabadban az állat. Így ugyanis mindig van egy biztonságos pont, ahová vissza tud vonulni, ez pedig rengeteg stressztől megkímélheti kedvencünket.

Hasznos lehet egy téliesített kutyaház

Annak érdekében, hogy eldönthessük, a kölyök végül kinti kutya lesz, vagy sem, kicsit érdemes elmélyednünk az állatok természetében is. Mielőtt háziasítottuk volna a kutyákat, azok falkában éltek, az eziránti igényük pedig az elmúlt évszázadokban sem sokat változott. Néhány – meglehetősen speciális feladatokra kitenyésztett – fajtát leszámítva a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk ezt, hiszen négylábú barátaink szinte állandóan ott akarnak lenni, ahol épp mi is tartózkodunk. Ennek tükrében azt gondolhatnánk, egy kinti kutya sosem lehet igazán boldog.

Ugyan ez némileg talán szigorú megfogalmazás, hiszen ahogy említettük is, vannak kivételek, de összességében valóban nem szerencsés kizárólag szabadtéren tartani az ebet. A legoptimálisabb megoldást általában a kinti-benti tartás jelenti, persze a megfelelő kiegészítők és eszközök megléte mellett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy van kint egy téliesített kutyaház és az állat akkor megy ki és jön be, amikor kedve tartja. Ehhez tulajdonképpen csak egy biztonságos ajtóra van szükség. Ne felejtsük el azt sem, miszerint a kutyaház méretek alapjaiban határozzák meg az állat komfortérzetét, pláne hűvös időben. Erre a kérdésre tehát kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

Ne maradjon el a kutyaház fűtés sem

A legnagyobb hangsúlyt azonban kétségtelenül az ólra kell fektetnünk. Kardinális kérdést jelent az optimális méret, hiszen ha az túlságosan kicsi, akkor az állat nem tud benne megfordulni, viszont ha nagy, akkor nem melegszik fel benne eléggé a levegő. Ez utóbbi amúgy is komoly kockázatot jelent, főképp egy félig kinti kutya esetében.

Ezért aztán a kutyaház fűtés egy olyan kiegészítő, aminek a beszerelését feltétlenül meg kell fontolnunk. Nagyon ügyeljünk a biztonságra és persze arra is, hogy ne legyen túlságosan meleg, mert az komoly egészségkárosodással járhat. Amennyiben nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, akkor bízzuk ezt a feladatot inkább szakemberekre, hiszen egy hibás struktúra akár áramütést is okozhat.

Mire kell ügyelni egy kinti kutya esetében?

Amennyiben mindent megtettünk kedvencünk kényelme érdekében, már nagy baj nem történhet, ám ezzel együtt is mérlegelnünk kell, mivel is jár egy kinti kutya tartása. Egyfelől valószínűleg nem alakul ki olyan szoros kapocs az állat és a gazda közt, mintha minden idejüket együtt töltenék, illetve fennáll annak is a kockázata, hogy valamivel később vesszük észre, ha az eb megbetegszik.

Ez utóbbi kellő odafigyeléssel természetesen kiküszöbölhető. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy egy kinti kutya is igényli a sétáltatást és persze a társaságot is. Ezért aztán a szakemberek azt javasolják, hogy ha nincs rá kifejezett indok, akkor tegyük lehetővé. hogy bármikor bemehessen a házba az állat. Így biztosan kiegyensúlyozott és boldog lesz, főképp egy kizárólag kinti kutya állapotához viszonyítva.