Nagy “macik” nyomában – I. rész

berni pásztorkutya

Cikksorozatunkban azokat a nagytestű kutyákat mutatjuk be, akiket joggal nevezhetünk “macinak”. Ráadásul a hasonlat leginkább egy plüss mackóra igaz, mert a gigantikus testméretek hatalmas szívet takarnak. A jámborságukról, kedvességükről, barátságosságukról és végtelen hűségükről híres kutyafajták tényleg ölelgetni való macikra hasonlítanak. Nem véletlen, hogy oly sok családi film központi szereplőivé váltak azok a négylábúak, akiknek a testsúlyuknál csak a szívük tágassága nagyobb.

A berni pásztorkutya kint a zordságot, belül a melegséget kedveli

A berni pásztorkutya világszerte a gazdaságok kedvelt fajtájává vált, hiszen barátságos, kedves, jóindulatú lénye családközpontúvá varázsolja. Hűsége töretlen és törhetetlen. A szívének kedves emberekhez mindenek felett ragaszkodik, s értük bármire hajlandó.

Magas ingerküszöbbel van megáldva, aminek köszönhetően extra nyugodtan és békésen reagál a környezeti hatásokra, váratlan eseményekre. Határozottan nehéz, ha nem lehetetlen kihozni a sodrából. Ugyan a berni pásztorkutya védőösztöne erős, ám az agresszív magatartás mégsem jellemző rá. Olyannyira nem, hogy a vadidegeneket is farokcsóválással üdvözölheti.

 

Nem véletlen, hogy kedvelt a nagycsaládosok körében, hiszen a legnagyobb lelki nyugalommal egyedül lehet hagyni apró gyermekekkel. Hiába kiabálnak, tombolnak a csemeték, a fent is említett magas léc, már ami az ingerküszöböt illeti egyszerűen megingathatatlan, tehát a kutyából áradó elfogadó béke stabil és az egyensúlyából kimozdíthatatlan.

A gyengédség, ami belőle árad még “játékmackóvá” is varázsolja, így a kicsik bátran játszhatnak vele – minden értelemben.

Legfeljebb a hímek között támadhat némi félreértés vagy ellenszenv, főleg ha betolakodóról van szó. Ha valamilyen rossz tulajdonságot is muszáj előrángatni a kalapból, akkor az az önfejűség lenne. Mert hogy a berni pásztor van annyira okos és intelligens, hogy a számára értelmetlennek, értelmezhetetlennek tűnő parancsokat nemes egyszerűséggel megtagadja és nem hajtja végre.

Az önfejűsége kimagasló értelmével társulva felhatalmazza arra, hogy megkérdőjelezze a gazdája szavát. Ugyanakkor kellő türelemmel, szeretettel és odafordulással lelkes, szófogadó, motivált családi kutyává nevelhető. A szívéhez vezető út dicsérettel, szeretettel van kikövezve.

Nem csoda, hogy mentési feladatokra, terápiás célokra pontosan ugyanannyira tökéletes alany, mint mondjuk a kocsi és teherhúzó sportkihívások vagy a nyomkövetési feladványok teljesítésére.

Kiegyensúlyozottan, megbízhatóan, nyugodtan és örömmel végzi a feladatait és éli az életét. Békés természetének hála a sétáltatás nagy méretei ellenére nem jelenthet kihívást, akár póráz nélkül is rohangálhat, mivel sem a csavargás, sem a vadászat nem az asztala.

Az elbájolóan jámbor belső ölelésre váró külsőt takar

A berni pásztorkutya iránti rajongás nemcsak nem mindennapi természetének köszönhető. Elegendő egyetlen pillantást vetni rá és azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy többek között miért olyan népszerű. Jellegzetessége, hogy három szín jelenik meg a bundájában. Legnagyobb hányadban a fekete domináns, ami mintegy kabát terül el a testén. Homlokát szimmetrikus fehér csík díszíti, ami legfeljebb az ajka sarkáig húzódik le. Ezen kívül a fehérség megcsillanhat a mellkasán, a mancsain és a farokcsúcsán is. A harmadik árnyalat, mely hangsúlyos a megjelenésében a barnás-vörös, ami tovább árnyalja (szó szerint) a kutya nem mindennapi szépségét.

A többi, svájci pásztorkutyával ellentétben a berni pásztor szőre hosszú, sima, csak minimálisan hullámos. A dús, puha, fényes szőrzet nem akármilyen védőfelszerelésként öleli át a négylábút, s óvja meg a hidegektől, a bőr alá bekúszó széltől, zimankótól. Pontosan a gazdag szőrzet miatt viszont nem bírja jól a hőséget, ami a “vastag kabát” jelenlétében a forrósággal egyenlő. Kánikulában, de már akár enyhébb nyári napokon is az árnyékos helyek keresője. A fizikai megerőltetés kerülése ezekben az időszakokban létkérdés.

Általánosságban a hímek marmagassága 64-70 cm, míg a nőstényeké 58-66 cm. Alapjáraton nem hajlamos az elhízásra, viszont a nem megfelelő táplálás és a kevés mozgás kettőse megteszi a hatását. Ezért látni annyi túlsúlyos berni pásztorkutyát. Az egészséges testsúly hímek esetén maximum 55, míg nőstényeknél 45 kg.

Az elhízás nem pusztán esztétikai probléma, sőt valójában ez a legkisebb gond, ami felmerülhet a következtében. De mint ahogy nálunk, embereknél a kutyáknál is komoly ízületi megbetegedésekhez vezethet a túlzott súlytöbblet tartós cipelése.

A dicséret nem létfeltétel, hogy étel formájában érkezzen, még akkor sem, ha a kedvenc rajong a finom falatokért. A következetesség és a tudatosság az etetés tekintetében elengedhetetlen – az egészség borítékolása érdekében.

Miről árulkodnak az ősök?

A berni pásztorkutya ősei nagyméretű, izmos, erős, és a legkevésbé sem nehézkes mozgású egyedek voltak, akik Bern környékén, parasztgazdaságokban éltek. A kocsihúzás ebben az időben ugyanúgy a mindennapi feladat részét képezte, mint a haszonállatok terelgetése és őrzése. Ezen kihívások teljesítéséhez az erőnlét, az erő, a munkakedv és a jó tűrőképesség hozzátartozott, ezért a tenyésztés során ezen jellemzők hangsúlyozása került előtérbe.

Aztán, ahogy egyre több berni vált “munkanélkülivé”, úgy fedezték fel az emberek családcentrikus természetét. Így a tenyésztés a jó szociális készséghez köthető tulajdonságok erősítésének irányába mozdult el, és persze a szépségjegyek kiemelése is hangsúlyossá vált.

Az egyetlen szomorúságra okot adó tény, mely a fajtával kapcsolatosan elhallgathatatlan, hogy a legpozitívabb saccolások szerint sem jósolható 7-10 életévnél több. Ami egy ilyen mackó esetén parányi időtávlatnak tűnik csupán, és az is.

A leggyakrabban jelentkező egészségügyi panaszok az ízületekkel, a vesékkel kapcsolatosak, és a daganatos elváltozások sem ritkák.

Milyenek az átlagos mindennapok egy berni pásztorkutyával?

Izgalmasak, mozgással, feladatokkal, kihívásokkal és ápolással, gondoskodással, szeretettel teliek. Dióhéjban.

A berni pásztor nem lakásba teremtetett, pláne nem lépcsőzésre. A családi házak udvarán viszont pazarul érezheti magát, pláne ha a kiadós séták, kirándulások is biztosítottak. A megfelelő táplálásra érdemes figyelmet szentelni. A magas húsrészarányhoz társuló gyümölcs, zöldség adagolás nagyszerű kombináció, ám a nyers etetés is elterjedőben van.

A gondozás sarkalatos pontja a szőrzet rendszeres és kitartó ápolása. Heti 2-3 alkalommal ildomos kézbe venni a kefét, de vedlés idején a napi rutin a leginkább kifizetődő.

A törődés másik formája a szemek, fülek, tappancsok megtisztítása, a bőr végignézése. Így a legkisebb elváltozásokra is hamar fény derülhet. Ráadásul a fizikai közelség és kontaktus tovább mélyítheti a kapcsolatot gazdi és kutya között.

A berni pásztorkutya igényli a lefárasztást, de nem pusztán fizikai értelemben. Mivel hihetetlenül értelmes, így számára a mentális kihívások ugyanannyira lényegesek, mint a nagy távolságokat és izgalmas szimatolni valókat tartogató séták.

Bár nyugodtan magára hagyható, mivel jól viseli az egyedüllétet, mégsem magányos típus. Szereti, ha a szerettei közelében lehet, ha élvezheti a társaságukat vagy ha egyszerűen csak szemmel tarthatja őket.

Az intelligencia játékok vagy a kutyasportok nagyszerű időtöltésnek bizonyulhatnak, de utóbbiakkal érdemes csínján bánni. Minden olyan sport, ami túlzott gyorsaságot, hirtelen, tempósan váltakozó mozdulatokat igényel túlságosan megterhelheti az ízületeket, a vázszerkezetet, aminek komoly következményei lehetnek. Ahogy a lépcsőzés kis, felnőtt és idős korban egyaránt kerülendő, úgy érdemes mellőzni az ugrabugrálással együtt járó feladatokat, melyek feleslegesen koptathatják az amúgy is kellően leterhelt ízületeket.

Ha mindezen feltételek adottak, akkor egy hatalmas szívű óriással gazdagodhat az életed, akinek minden megnyilvánulása maga a szeretet.