Nagy macik nyomában V. rész – Argentin dog a hamisíthatatlan erőgép

argentin dog

Az argentin dog nem könnyű eset, és nem kezdő kutyásoknak való. Kecses megjelenéséhez nem akármilyen izomzatú felépítés tartozik. Született vadászkutya, akinek az irányításához, neveléséhez határozott és tapasztalt kezekre van szükség. Szóval ha még csak most kóstolnál bele a kutyatartás örömeibe, akkor nem az Argentin nagyágyú a legjobb választás. Viszont, ha kellően aktívan, sportosan éled a mindennapjaidat, van benned kurázsi és kutyás tapasztalatokkal is rendelkezel, akkor alábbi cikkünkből mindent megtudhatsz az elinduláshoz.

Az argentin dog lebilincselő kisugárzása vonzza a tekinteteket!

Egy kifejlett kan elérheti a 45 kg-t, amihez kb. 70 cm-es marmagasság társul. Mindez olyan izomzattal, arányos testfelépítéssel, kecses, elegáns, erőt közvetítő megjelenéssel társul, ami mellett tényleg nem lehet elmenni dicsérő szó nélkül.

Mivel viszonylag fiatal fajta, így az eredete jól ismert. Dr. Antonio Nores Martinez a fajta létrehozója 1928-ban határozta meg az első szabvány tulajdonságait. Harci és dogszerű kutyák kereszteződéséből jött létre a fajta. Olyan, sokoldalú kutya kitenyésztése volt a célja, aki utánozhatatlan vadász, ám mindemellett családi és őrző-védő feladatok teljesítésére is alkalmas.

 

Az argentin dog bátorságának, szívósságának köszönhetően a vadászatokon tökéletesen teljesített, de a rábízott csorda épségét is probléma nélkül megőrizte. A tekintélyes méretekkel megáldott fajta színe eredeti feladatához abszolút alkalmazkodik, hiszen a világítóan fehér szőrű kutya kitűnik a fák sűrűjéből. És pláne esélytelen összetéveszteni a hajszolt vadakkal.

Végül a vadászati kihívások mértéke csökkent, s az argentin dog mind több család kedvencévé vált. Ahogy egyébként az a fajta megalkotójának terveiben is szerepelt.

Milyen az argentin dog valódi természete?

A fentiekből úgy tűnhet, hogy ez a fajta bizony eléggé vérszomjas. Hajtja a vére, az ösztönök tombolnak benne, így alkalmas a vadászatra, amiben ráadásul kellően sikeres.

Na, de mint azt már az előző írásainkban kivétel nélkül tapasztalhattad, a látszat csal. Mert a gyilkosnak tűnő ösztöngépezet mögött boldog lelkület áll.

Az argentin dog a szeretteit mindenek felett óvja, védi. Barátságos személyiségéhez nagyszerű kontroll társul. Tehát pontosan érzi a határait, és jól be tudja osztani az erejét. Ami amúgy természetesen nem csekély. Viszont ezzel ok nélkül nem hivalkodik. A gazdijához elszakíthatatlan szeretet-kötelék fűzi, s a falkája többi tagjához is mindenek felett hűséges.

De. Az idegenekkel szemben tartózkodó, bizalmatlan. A területét őrzi, a vadászösztön hamar megmutatkozik nála. Így nem érdemes az agresszióra való hajlamot erősíteni benne, mert bizony így könnyedén átbillenhet a mérleg nyelve. Amire a hétköznapokban egyáltalán nincsen szükség. Határozottságot és következetes irányítást igényel. A kert körülzártsága elengedhetetlen. Nem jó ötlet hagyni portyázni a környéken. Egyrészt nem mindennapi megjelenése sokakban félelmet kelthet. Másrészt a nyugvó, alvó ösztönök egy-egy inger hatására váratlan hevességgel ébredhetnek fel. Ugyan az őrző-védő életszemlélet közel áll hozzá, mégsem jellemző rá a csaholás.

A többi kutyával, ha a falkájáról van szó, akkor kitűnő viszonyt ápol. Ám idegen négylábúakkal már meggyűlhet a baja, különösen, ha kanok találkoznak össze egymással.

Öntörvényűségét kizárólag tudatos, következetes kézben tartással lehet korlátok közé zárni. Ellenkező esetben pillanatok alatt észreveszi a gyengeség jeleit, és egy az egyben átveszi az irányítást. Ez már csak jelentős testtömege miatt sem nevezhető felhőtlenül vidám forgatókönyvnek, a többi, esetlegesen felmerülő nehézségről nem is beszélve.

Az argentin dog nem a kezdők kutyafajtája

A fenti jellemrajzból egyértelműen kiderül, hogy ez a fajta nem jó választás kezdőknek vagy bizonytalan gazditípusoknak. Az esetében a határozottság, a falkavezérség, mint jellem nélkülözhetetlen. A nevelésében alapvető a következetesség és a nagyfokú tudatosság, éberség. Mivel roppantul értelmes, intelligens kutya így azonnal észreveszi, ha gazdája bizonytalan, ezért minden, számára előnyös hibát, hiányosságot lelkiismeret furdalás nélkül kihasznál.

Ráadásul egy-egy ártalmatlannak, jóformán jelentéktelennek ítélt nevelési baki hamar a gazdi fejére nőhet, kontrollálhatatlan kedvence képében.

A biztos kéz, azonban nem egyenlő a keménykedéssel vagy az erőszakkal. Sokan úgy gondolják, hogy a határozottság, már ami a kutyanevelést illeti az erőszakosságban, az agresszióban, a testi fenyítésben jelenik meg. De ez óriási tévedés! Az a gazdi tekinthető igazi falkavezérnek, aki figyelembe veszi, sőt tiszteletben tartja kutyája önállóságát, személyiségét.

Az argentin dog ideális szocializációja kulcsfontosságú. S bármilyen meglepő ez nem a gazdinál kezdődik, hanem már a tenyésztőnél. Hiszen a megszületés utáni időszakban már olyan ingerek bukkannak fel, melyek a későbbi, természetével összefüggő mintázatokat alkotják. Például a többi kutyával, emberrel szembeni mentalitás formálása néhány hetes korban nagymértékben befolyásolható. Aztán persze, ahogy nyílik a világ, úgy jut minél jelentősebb szerep a gazdi számára, aki végül a közös élet levezénylésének karmesterévé válik.

Kifejezetten megtérülő stratégia az argentin dogot második, harmadik kutyaként családba fogadni. A társaság pozitívan hat rá, ráadásul hamar elsajátítja a falkaélet csínját-bínját. A játékos, aktív, fizikumot és szelemet egyaránt lefárasztó órákon kívül a kutyaiskolai programok sem kihagyhatóak az esetében. Intelligenciája, értelme kimagasló, s éppen ezért, ha jóra és hasznosra nem fordíthatja az erejét, akkor megoldja a feles energiák levezetését. Ám a saját kobakból kiötölt megoldások a legtöbbször egy cseppet sem gazdibarátok.

Mikre érdemes koncentrálnod az egészségmegőrzés területén?

Az argentin dog nem egyszer egyoldalú, sőt előfordul, hogy kétoldalú süketséggel jön a világra. Ez a fajta egyik tipikus gyengesége. Hat hetes korban esedékes a szűrővizsgálat, ahol fény derülhet arra, hogy a vizsgált egyed érintett-e.

Egyoldalú süketséggel teljes értékű életet élhet a kutya, mindenféle nehézség vagy bonyodalom nélkül. Viszont a komplett hallásvesztettség állapota nem nevezhető könnyen kezelhetőnek. Szerencsés, ha a kutyus fajtársaival együtt nevelkedhet, hiszen így elsajátíthatja a többiek viselkedését, reakcióit stb.

Az argentin dog gyomra eléggé érzékeny. A gabonafélék elkerülése kifizetődő taktika. Az allergia, illetve az enyhébb irritáció többnyire bőrbetegségek képében mutatkozik meg.

Szeret rágni, rágcsálni, úgyhogy eme szenvedélyét szárított disznó vagy marhafüllel, bármilyen speciális rágótermékkel eredményesen kielégítheti. Ami amúgy játéknak sem utolsó.

Az etetést követő pihenőidő biztosítása létfontosságú, mivel a fajta, hasonlóan a többi, nagytermetű ebhez hajlamos a gyomorcsavarodásra. Így a séta után célszerű beiktatni az étkezést, ami után következhet a jól megérdemelt pihenés.

Kölyök korban a kíméletes mozgatásra érdemes figyelmet szentelni. Ebben a periódusban fejlődnek ki, és erősödnek meg az inak, ízületek, amit a megerőltető aktivitás hátráltathat. Aztán felnőtt korban kezdődhet a közös sportolás. Edzésben lévő argentin dog nagyszerű futó, bicikliző, sőt lovagló partner. De mindenkor elemében érzi magát, ha a természetben mozoghat, sétálhat, túrázhat.

Ha az életfeltételei optimálisak akkor 10-12 esztendőt él. A szőre ápolása nem igényel extra bánásmódot. Akár egy kézre húzható kefével is pillanatok alatt eltávolítható a kihullott szőrmennyiség. A lényeg, hogy még kicsi korban ildomos hozzászoktatni a rendhez, így a későbbiekben sem okozhat problémát a “szépségápolás”.

Az argentin dog elméje is fárasztásra vár. A szimatolós feladatokat például nagyon szereti, ám a monoton, értelmetlennek tűnő ismételgetések nem kötik le egy cseppet sem. Ha a vadászösztönét kiélheti, és ha erős, ám szeretettel teli kezekben élheti a mindennapjait, akkor nyugodttá, megbízhatóvá és ragaszkodóvá válik.