Prezentáljuk a legújabb macskanyelv szótárat!

macskanyelv

Ha a farokcsóválás a kutyáknál örömöt, izgatottságot jelent, akkor a cicáknál is, ugye? Nos nem. A legkevésbé sem. Érdemes megismerni a macskák különleges kommunikációs antennáját. Mert az bizony egy cseppet sem mellékes, hogy merre leng ki az a szép, hosszúra nyúlt farkinca.

Íme, egy gyorstalpaló, avagy jöjjenek a leggyakoribb pozíciók és jelentéseik!

A cica farka feláll, s a tetején visszakunkorodik, azaz szépen megfogalmazva be van hajlítva. Ekkor a nyávogi közömbös hangulatban van. Ahogy lépked úgy leng a farka jobbra-balra-jobbra-balra. Ez a fajta semleges hozzáállás sem pozitív, sem negatív előjellel nem rendelkezik. Egyfajta szokványos hétköznapiságként értelmezhető. Olyasféle viselkedés ez, mint az emberek világában az elkapkodva megkérdezett “hogy vagy”, amire aztán esély sincsen válaszolni tér és idő hiányában.

Amennyiben az egész farok feláll az bizony a totális öröm és üdvözlés jele! Nem egyszer ezt a gesztust dörgölőzés és dorombolás is követi. A hazaérkező gazdi nagy eséllyel lubickolhat ebben a megtisztelő jelenségben, ami szavakba foglalva annyit takar, hogy “szia, végre hazajöttél, nagyon vártalak!”. A kölyök cicák ugyanezzel a hévvel és metakommunikációval sietnek anyjuk elébe, pláne ha az anyacica szájában némi elemózsia is pihen.

 

Ez a hegyező farokállás simogatás közben is megjelenik, tehát az elégedettség jeleként is értelmezhető. Ha a simogatás kitart, akkor a következő lépés a dorombolás és a gyúrás. Viszont az anális mirigyek ürüléséhez is nélkülözhetetlen ez a fajta farokállás, de ennek a jellegzetes szaga ezer közül felismerhető és még véletlenül sem emlegethető egy lapon a dögönyözéssel és a szeretet megnyilvánulásával. Ez ritka fizikai reakció és egyértelműen félelemről árulkodik.

Ha beköszönt a nyár vagy egyszerűen a hűsölésé a főszerep, akkor a teljes elfekvés mellé társuló felemelt farok a testhőmérséklet kiegyenlítésére tett kísérlettel egyenértékű.

Viszont figyelem, fegyelem, ha a felálló farok remeg, miközben a lábak mereven egyenesen állnak, akkor bizony spriccelés következik. Ami a herélt állatok életéből sem hiányozhat, igaz ekkor csak levegő távozik belőlük. De az életérzés vélhetően megmarad.

A féloldalasan tartott farok nem a gazdinak szóló jelzés. Ez a nőstények sajátossága és gyakorlatilag egyet jelent azzal, hogy kandúrok, szabad a gazda!

A macska ül és mozog a farka, avagy a. verzió azt vizsgálja ki-mi van mögötte, egyelőre türelmesen és kevésbé karmolászós hangulatban. B. variáció, hogy ideges, és fokozódó feszültségét ilyen módon próbálja közvetíteni a környezetében tartózkodók számára, akik remélhetőleg értenek a ki nem mondott szavakból.

El is érkeztünk a népszerű farokcsóváláshoz, aminek azonban a mondanivalója köszönő viszonyban sincsen a kutyák boldogságával, örömével, lelkesültségével. Nos. Az amplitúdó nem mindegy. Az aprócska ki-kibillenő mozdulatok bizonytalanságra engednek következtetni. Ez se nem negatív, se nem pozitív érzés, egyfajta várakozó álláspont. Ugyanakkor, ha ezt a mini mozgástartományt átírják a heves, nagyívű lendítések, akkor elérkezett a harc ideje. A hímek ekkor morgással is ráerősítenek a harci kedvre. Ilyenkor nem kifejezetten jó ötlet huzakodni és kötözködni.

A megemelt farhoz társuló alacsonyan rezegtetett vagy állított farok egy csatapozíció. Ekkor nincs visszaút, elérkezett a pillanat az összecsapásra. Az agresszió ekkor már tapintható, s a farokpozíciónak hála látható.

A felborzolt, kunkorított farok, főleg hátpúposítással vegyítve kétféle reakcióként értelmezhető. Az egyik: támadás! A másik pedig a védekezés. Az ifjonc cicák többnyire így jelzik a kutyáknak, hogy mit is gondolnak erről a történelmi találkozóról. Amikor a farok már borzolt állapotban van, akkor nagyon úgy áll a helyzet, hogy a macska döntött, mégpedig a támadás mellett.

Amikor a cica maga köré tekeri a farkát, akkor vagy elégedett és gyakorlatilag relaxált állapotban, teljes biztonságban pihen. Vagy a védekezés is előtérbe kerülhet amihez behódolás nem társul. Általában ez a megfélemlítés következménye.

Újabb félreérthető póz következik. Ha a cica a hátára penderül, a farkát függőlegesen a levegőben tartja, míg a lábait megemeli, akkor nem a hasa simogatására vágyik, mint ahogy az a kutyák esetében logikusnak tűnik. Ez egy eléggé hatékony támadási pozitúra, amikor a cica gyakorlatilag egy jól irányzott rúgással adhatja ellenfele tudtára a cseppet sem pozitív véleményét, miközben persze a nyakát védi.

És mi a helyzet a nyávogással?

A kódolt nyávogás sokkalta könnyebben megfejthető, mint a faroktartás. Nagyjából, átlagosan a következő mondanivalókat kíséri heves vagy annál is hevesebb nyávogás:

Adjál enni éhes vagyok!

Ugye nem gondoltad komolyan, hogy ekkora falatokat beveszek a számba? Minimum, hogy etess meg! Kézből! Falatonként!

Nem akarok ide piszkítani. Ide akarok!

Mondtam már, hogy éhes vagyok?

Nem tetszik, hogy keveset foglalkozol velem.

Hahó, figyelnél rám végre?

Neked is jó reggelt, de hol a kaja?

Ne közelíts azzal a szemtisztító vattával!

Ki akarok menni sétálni!

Nem érem el a függönyt, ne már!

Nem érem el a karnist, ne már!

Nem érem el a bármit, ne már!

Elégedetlen, éhes és nyűgös vagyok!

Fájdalmaim vannak, foglalkozz velem!

Nagyjából így summázható a nyávogás jelentése. Ezzel szemben a dörgölőzés, dorombolás egyértelműen azt bizonyítják, hogy elérkezett a szeretgetés, simogatás ideje.

 Szóval ezen a ponton már nyugodtan félre lehet tenni a macska-ember értelmező kézi szótárat.

Amikor az együttélés hosszabb ideje tart, akkor ezek az egyéni megnyilvánulások mind egyértelműbbé válnak. Egyre kevesebb a félreértés és egyre több a félszavakból értés. Minden cica a maga nevében egyeduralkodó és más, azaz a jelzőrendszer egyes elemei eltérhetnek egymástól, mint kivitelezésben, mind jelentésben. Ezért is jó, ha a gazdi és a cica között kialakult a szoros kapcsolat. Így ugyanis a “nyelvi nehézségek” egy az egyben letudhatóak.

A végére jöjjön egy kis testbeszéd!

Test ék alakú, lábak megfeszítve, fülek radar pozícióban: na ez az a helyzet, amikor nem célszerű a cica útjába kerülni. A támadás garantálható. Ha a célpont egy mozgó zsákmány, akkor ehhez a tipikus jelenséghez lassú járás, leszegett fej és fixáló tekintet tartozik.

A kúp alakú tartás, a hátráló mozgás, a vicsorgás, morgás, fújás a legtöbbször nem agressziót takar, hanem aktív védekezést. A cica ekkor arra készül, hogy bármelyik pillanatban ki tudjon térni ellenfele útjából.

Áldott, átkozott jelölés!

Legvégül érdemes szót ejteni a jelölésről, ami ugyan nem a gazdák kedvence, de kikerülhetetlen. A tárgyakon végighúzott száj a territórium kijelölését jelenti. Szakértők azt mondják, hogyha a végighúzásban a homlok játszik főszerepet, akkor a szeretet a mozgató rugó. A kaparás ugyan körömerősítésnek tűnhet, de mivel a talpakban is vannak illatmirigyek, így nem egyszer ez is a terület megjelöléséről szól. Akárcsak a vizelettel, széklettel való megpecsételés.

Ha ezek a jelek bekerülnek a szótárba, akkor a közös élet sokkalta eredményesebbé és felesleges zsákutcák végigjárásától mentessé válhat, mindenki legnagyobb örömére!